Jump to content

Fermentacja imperial Stout zatrzymała się, dodać gęstwę czy butelkować.


drop.bass
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Warzyłem torfowego imperialnego stouta (26BLG), zacieranie jednotemperaturowe 66-67 C. Do fermentacji użyłem sucharów US04 (ok 30g) i fermentacja po Ok 3 tyg. zatrzymała się na 15BLG.

Przelałem na cichą żeby nie leżało za długo z drożdżami i po miesiącu dalej BLG na tym samym poziomie.

 

Pytanie jak żyć? Mam teraz gęstwę z AIPA i zastanawiam się czy jeszcze jej nie użyć. Chyba że to już nie ma sensu i butelkować tak jak jest ?

 

Dzięki

Pozdrawiam

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Teraz już po potokach  ;( niestety  ratunku praktycznie żadnego nie ma   Piwo zaliczyć do nie udanych i tyle 

W najgorszym wypadku zabutelkuje jak jest, tylko nie wiem czy opcja z dolaniem gęstwy ma sens na tym etapie.
Tak czy inaczej chyba wypadałoby dodać jej do refermentacji ale obawiam sie granatów jakby jeszcze reszta cukrów zaczęła fermentować.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Ok dzięki wielkie za odpowiedzi co mnie skłoniło do odczytania o pomiarach refraktometrem i że trzeba brać korektę na zawartość alkoholu.. wstyd.

W takim razie czas na butelkowanie i niepotrzebnie tyle czekałem default_smile.png


Btw czy do refermentacji dodawać gęstwę czy próbować bez ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Raczej żyją w ilości wystarczającej do refermentacji. Ja bym zabutelkował, tylko zaplanował niskie nasycenie na wypadek dofermentowania, jednak też myślę,  że to po prostu koniec fermentacji, zwłaszcza jeśli nie czujesz jakichś wad typu aldehyd.

21 godzin temu, drop.bass napisał:

US04

Nigdy nie wiem, czy przy takiej informacji chodzi o US-05, czy S-04.

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.