drop.bass Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 Witam, Warzyłem torfowego imperialnego stouta (26BLG), zacieranie jednotemperaturowe 66-67 C. Do fermentacji użyłem sucharów US04 (ok 30g) i fermentacja po Ok 3 tyg. zatrzymała się na 15BLG.Przelałem na cichą żeby nie leżało za długo z drożdżami i po miesiącu dalej BLG na tym samym poziomie. Pytanie jak żyć? Mam teraz gęstwę z AIPA i zastanawiam się czy jeszcze jej nie użyć. Chyba że to już nie ma sensu i butelkować tak jak jest ? Dzięki Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 Pytanie nr 1. Blg 15, czy Brix na refraktometrze? drop.bass 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktus Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 Teraz już po potokach ;( niestety ratunku praktycznie żadnego nie ma Piwo zaliczyć do nie udanych i tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drop.bass Posted December 26, 2021 Author Share Posted December 26, 2021 Pytanie nr 1. Blg 15, czy Brix na refraktometrze?Brix na refraktometrze Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 2 minuty temu, drop.bass napisał: Brix na refraktometrze To pamiętaj o przeliczeniu. https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ drop.bass 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drop.bass Posted December 26, 2021 Author Share Posted December 26, 2021 Teraz już po potokach ;( niestety ratunku praktycznie żadnego nie ma Piwo zaliczyć do nie udanych i tyle W najgorszym wypadku zabutelkuje jak jest, tylko nie wiem czy opcja z dolaniem gęstwy ma sens na tym etapie.Tak czy inaczej chyba wypadałoby dodać jej do refermentacji ale obawiam sie granatów jakby jeszcze reszta cukrów zaczęła fermentować.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 (edited) Trochę niedofermentowalo, ale nie ma tragedii. Bez przesady. Gorzej będzie, jak ruszy w butelkach. Edited December 26, 2021 by Kaniutek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 75% przy takim ekstrakcie (jeśli 100% ze słodu). To dobry wynik. Us-05 też wysokiej tolerancji na alkohol nie mają, więc prawdopodobnie to naturalny koniec fermentacji. drop.bass 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drop.bass Posted December 26, 2021 Author Share Posted December 26, 2021 Ok dzięki wielkie za odpowiedzi co mnie skłoniło do odczytania o pomiarach refraktometrem i że trzeba brać korektę na zawartość alkoholu.. wstyd.W takim razie czas na butelkowanie i niepotrzebnie tyle czekałem Btw czy do refermentacji dodawać gęstwę czy próbować bez ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
verbin Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 Do refermentacji dodaj wyliczoną w kalkulatorze ilość cukru lub glukozy. Drożdży bym nie dodawał. drop.bass 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 1 godzinę temu, drop.bass napisał: niepotrzebnie tyle czekałem Może dobrze, bo przy takich ekstraktach, końcówka fermentacji może trwać dłużej niż normalnie. Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 2 godziny temu, drop.bass napisał: Btw czy do refermentacji dodawać gęstwę czy próbować bez ? Zależy czy te US-05 jeszcze tam żyją. Jest ryzyko, że padły przy takim ekstrakcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 (edited) Raczej żyją w ilości wystarczającej do refermentacji. Ja bym zabutelkował, tylko zaplanował niskie nasycenie na wypadek dofermentowania, jednak też myślę, że to po prostu koniec fermentacji, zwłaszcza jeśli nie czujesz jakichś wad typu aldehyd. 21 godzin temu, drop.bass napisał: US04 Nigdy nie wiem, czy przy takiej informacji chodzi o US-05, czy S-04. Edited December 27, 2021 by Łachim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted December 26, 2021 Share Posted December 26, 2021 Bo to mieszanka drożdży była Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BROWAR KWARTA Posted December 27, 2021 Share Posted December 27, 2021 Butelkować, nie dodawać żadnych drożdży drop.bass 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drop.bass Posted December 29, 2021 Author Share Posted December 29, 2021 Nigdy nie wiem, czy przy takiej informacji chodzi o US-05, czy S-04.Sprawdzałem Waszą czujność. Dobra robota Dzięki jeszcze raz wszystkim za odpowiedzi i pomoc w temacie.Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Łachim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.