Jump to content
coder

Biere de l'Inde - IPA

Recommended Posts

Piwo w stylu English IPA

Przewidywane OG: 15 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75%

IBU 50 Kolor 22 EBC

 

skład:

Brewferm pale 5.10 kg

Biscuit 0.23 kg

Caraamber 0.23 kg

Crystal 120 0.17 kg

pszeniczny 0.23 kg

 

zacieranie (18L kranówki w 73°C + 2 płaskie łyżeczki gipsu)

67* - 60'

->76*

 

gotowanie 70'

challenger '08 6.1% gr. 55 g 60'

fuggles '08 4.2% gr. 43 g 10'

fuggles '08 4.2% gr. 43 g 0'

 

drożdże Wyeast 1028 London Ale - 100 ml gęstwy

drożdże zadano w 16°C, fermentacja w 18°C, 21 dni burzliwej, bez cichej

 

Uwagi:

Słód Crystal 120 Lov zrobiłem samodzielnie, grzejąc w piekarniku CaraCrystal 120 EBC prze 1h20' w 120°C, można go obecnie zastąpić słodem Warminster, nie polecam natomiast Caraaroma

 

Piwo wyszło bardzo udane, recenzje:

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=83914

http://www.piwo.org/forum/t1525-Dominus-Tecum-%2380-Biere-de-l%27Inde.html

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbieram się do uwarzenia tego piwa, ale nie wszystko jest dla mnie w tym przepisie jasne. Mam dwa pytania do autora:

 

1. Chmiele w przepisie są w granulkach czy szyszkach?

 

2. W poniższym cytacie masz na myśli ten słód: http://twojbrowar.pl/prestashop/350-slod-crystal-145-ebc-1kg.html

 

Uwagi:

Słód Crystal 120 Lov zrobiłem samodzielnie, grzejąc w piekarniku CaraCrystal 120 EBC prze 1h20' w 120°C, można go obecnie zastąpić słodem Warminster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coder,

chciałbym zrobić to piwo ale mam wątpliwości co do składników które będę kompletował z piwodzieja. Czy mógłbyś podpowiedzieć:

 

CRYSTAL 120:

czy to się nada - http://piwodziej.pl/pl/p/Chateau-Crystal-150-EBC-Castle-Malting-1-kg/306

jak widać tu jest 150EBC ale główne pytanie czy to ten sam słód? i czy nie trzebaby przy nim jakiś zabiegów piekarnikowych robić? ewentualnie zasugeruj proszę inny słód z oferty piwodzieja

 

PSZENICZNY:

mam trzy do wyboru i póki co waham się pomiędzy http://piwodziej.pl/pl/p/Chateau-pszeniczny-monachijski-14-16-EBC-Castle-Malting-1kg-/477

oraz http://piwodziej.pl/pl/p/Chateau-Pszeniczny-jasny-25-35-EBC-Castle-Malting-1kg/11 (bo raczej nie: http://piwodziej.pl/pl/p/Pszeniczny-ciemny-15-EBC-Weyermann-1kg/14)

który brać???

 

FUGGLES:

nie mają w granulacie... a poza tym mam w domu sporo East Kent Golding więc zastanawiam się czy go nie wykorzystać zamiast fuggles? mam nadzieję że to nie jakaś zasadnicza różnica (Beer Smithem wyliczę sobie IBU)

 

 

i kolejna sprawa natury bardziej ogólnej:

wolę piwa nieco słabsze ekstraktowo i pozostawiając Twoje proporcje słodów celowałbym bardziej w 13,5blg co w sumie mieści się w stylu, ale nie chciałbym przez to "zabić" tego piwa... myślisz że można zrobić Twoją recepturę w wersji nieco rozcieńczonej bez jakiegoś zasadniczego zepsucia tego piwa?

 

całość chciałbym robić na W1335 British Ale II bo z obecnej oferty piwodzieja wydaje mi się że one najbardziej pasują do stylu.

 

z góry dzięki za rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

British Ale II są wyjątkowo neutralne, London Ale raczej mineralne. Sprawdź sam co wolisz. :)

 

Crystal 120L to będzie raczej bliżej Special B, niż Cara-Crystal. W przeliczeniu na EBC to będzie w okolicach 350.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Crystal - musiałby mieć przynajmniej z 250 EBC, może nada się Caraaroma

 

Pszeniczny - dowolny, nie ma znaczenia

 

EKG jest dobrym zamiennikiem dla Fuggles i vice versa

 

Ekstraktu raczej bym nie zmniejszał, 13 Blg to śmiech nie IPA

Share this post


Link to post
Share on other sites

zamiennik słodu:

coder sam pisałeś "nie polecam natomiast Caraaroma" więc z góry założyłem że ten słód odpada, jeśłi uważasz podobnie jak Zgoda że nada się Special B to biorę jego i już

 

drożdże:

"British Ale II są wyjątkowo neutralne" wydaje się raczej krytyką tych drożdży, niestety nie mam punktu odniesienia i nie bardzo wiem co to znaczy że inne drożdże są mineralne, nie bardzo umiem sobie wyobrazić ten profil smakowy a chyba nie chodzi o wodę mineralną :) to jedyny mineralny smak jaki znam :) oczywiście chciałbym żeby piwo było wyjątkowe i bogate smakowo a nie neutralne, choć zastanawiam się czy neutralność jest tu wadą czy zaletą - po prostu za mało doświadczeń a dodatkowo muszę polegać na tym co dostępne i wolałbym nie sprowadzać produktów z kilku różnych sklepów, od biedy mogę polecieć na S-04 gdyby to miało nie być wcale gorsze rozwiązanie niż W1335, mogę polegać tylko na Waszym zdaniu choć korci mnie żeby zrobić na płynnych, dodam że w kolejnym pokoleniu chciałbym robić na wybranych drożdżach dry stouta

 

ekstrakt:

"13 Blg to śmiech nie IPA" - lubię konkrety więc tego się trzymam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do drożdży.

 

Sprawa ciężka ;) Ale ja dziele brytyjskie drożdże na dwie grupy. "Neutralne" takie jak Scottish Ale, Yorkishire(BrewLab) British ale, Notthingham, dają "brytyjski" profil smaku, ale nie zbyt intensywny. W odróżnieniu od takich jak Themes Valley i podobnych, które dają intensywny brytyjski rys. TV mają jeszcze jedną wadę. Strasznie ciężko i mozolnie osiadają na dnie, do tego ciężko je zmusić by zostały na dnie. Niektórzy stosują trik z klarowaniem piwa, na cichej fermentacji a poźniej do butelkowania dodają szczep, który nagazuje piwo i ładnie osiądzie na dnie butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W skrócie: mineralne to coś jak posmak wody z kałuży. :D

 

Są tacy co to lubią.

 

o, to mój kot byłby zachwycony :) ale to piwo zrobię jednak dla siebie

 

pozostanę przy 1335 bo podoba mi się że "it will finish crisp, clean and fairly dry"; zresztą nie mam wyboru, wybrałbym ESB ale niedostępne... następnym razem, no chyba że bardziej doświadczeni wypersfadują że s-04 będa wcale nie gorsze (ale na nich przepędziłem już stauta i bittera, więc mam ciśnienie żeby spróbować czegoś nowego)

 

jedyna sprawa ze znakiem zapytania to ten słód CRYSTAL 120, trochę nie kumam czemu CRYSTAL 150 z piwodzieja to nie jest ten CRYSTAL z receptury Codera, ale już się przyzwyczaiłem że złożenie do kupy czyjejś receptury to nie jest prosta sprawa, albo czegoś brakuje, albo inaczej się nazywa etc

 

w piwodzieju jest też słód Cara-Gold 120 o którym piszą: "Zwany także słodem Crystal w Anglii" więc może to ten?

 

liczę że do jutra uda mi sie ułożyć te puzzle żeby do weekendu dopiąć sprawę i zająć się konkretną robotą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest taki amerykanizm który niepotrzebnie użyłem, oni przez Crystal 120 rozumieją 120 Lovibond, po naszemu to byłoby Crystal 240 EBC, inna jednostka koloru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Założę się, że nie odróżnisz 120 od 150 ebc przy tych ilościach. ;)

 

jasne, w moim pytaniu nie chodziło mi o fakt trochę wyższego EBC, tylko o to czy ten Cara-Gold nie jest przypadkiem odpowiednikiem Crystal120 z receptury (w sensie smakowo-aromatowym, bo z postu Codera widzę że pod względem EBC jest to słód za jasny)

 

podsumowując są 3 kandydaci do podmiany:

Cara Gold

Special B

Caraaroma

 

proszę o radę i zamykam zamówienie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wyszła mi taka receptura

 

post-3439-0-80776600-1329937806_thumb.jpg

 

jeśli wszystko OK to będę wdzięczny za potwierdzenie, a jeśli należy coś zmienić by znaleźć się możliwie najbliżej pierwowzoru to czekam na sugestie - najwięcej kłopotu sprawiło mi przeliczenie chmieli ale mam nadzieję że wyszło z grubsza OK

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, chciałbym sklonować IPA codera i po wrzuceniu danych (prawie tych samych) do BS wychodzi mi mniejsza ilość IBU pomimo większej ilości alfa kwasów w moim chmielu, proszę o pomoc.

less_IBU.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może liczy innym sposobem, bo jest ich kilka (rager, tinseth i inne).

U mnie w BT na pi razy takich samych składnikach wychodzi 38 IBU wg Tinsetha i 54 Ibu wg Ragera

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może liczy innym sposobem, bo jest ich kilka (rager, tinseth i inne).

U mnie w BT na pi razy takich samych składnikach wychodzi 38 IBU wg Tinsetha i 54 Ibu wg Ragera

Duża ta różnica no ale najwyraźniej tak bywa, dziękuję b.

Edited by czarymary

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Może liczy innym sposobem, bo jest ich kilka (rager, tinseth i inne).

U mnie w BT na pi razy takich samych składnikach wychodzi 38 IBU wg Tinsetha i 54 Ibu wg Ragera

Duża ta różnica no ale najwyraźniej tak bywa, dziękuję b.

 

znalazłem przyczynę takiego małej ilości IBU, ilość brzeczki na początku gotowania (pole tuż pod numerem wersji receptury) liczona była z automatu przy wykorzystaniu pewnych domyślnych danych, po odznaczeniu tego pola i wpisaniu rzeczywistej ilości do gotowania IBU wyszło ok 60  :)

Edited by czarymary

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jak użyję sucharów typu S04 to dużo stracę? Może jakieś inne będą lepsze? A może jednak warto się szarpnąć pierwszy raz na zrobienia startera?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.