Jump to content

Royal catering 30 vs 40l


rybak16
 Share

Recommended Posts

Pierwsza warka za mną. Jest dość wygodnie warzyć nie mając wielu naczyń. Udało mi się całkiem bezproblemowo zlać. Miałbym natomiast kilka pytań.

Warzyłem takie oto piwko: 
https://brewness.com/pl/recipe/west-coast-chmielowy-kociolek/view

 

1. Wydajność wyszła na poziomie 60 kilka procent więc dość słabo. Niestety zapomniałem o wygrzewie, myślicie, że to mogło spowodować niską wydajność? Mieszałem całość 3 lub 4 razy i również kilkukrotnie przelewałem po 2-3 litry z dna do góry.  Mielibyście jakieś porady jak zwiększyć wydajność? (wodę zakwaszałem)

2. Użyłem whirlfloca i strat z gotowania miałem 4l (całkiem sporo). Zrobiłem whirlpool ale i tak na dnie miałem płaską skorupę. Czy to może być wina tabletek? Dodajecie whirlfloca do swoich warek? Czy może dobry whirlpool i powolne zlewanie wystarczy?

 

Ogólne wrażenia pozytywne, mniej bałaganu. Chmieliłem bezpośrednio w garze i się nic nie przypaliło :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Miałem wczoraj dziwna sprawę z royalem. Podczas warzenia wyłączał mi się sterownik podczas gotowania brzeczki. Dno niestety nie źle było przypalone. Czy to ma jakiś związek czy coś dzieje się z garem?

Link to comment
Share on other sites

mialem takie przypalenie, że mam problem z wyczyszczeniem kotła...

zacieranie 1500w, gotowanie 2500w. 

 

Link to comment
Share on other sites

Przy przypaleniu czujniki wariują i odłączają zasilanie.

Nie szoruj na ostro, lepiej jakąś chemią, NaOH jest niezły. Jak podrapiesz dno będzie się łatwiej później przypalać.

Link to comment
Share on other sites

31 minut temu, lolo napisał:

mialem takie przypalenie, że mam problem z wyczyszczeniem kotła...

zacieranie 1500w, gotowanie 2500w. 

 

Ja zacieram i warzę na 1700-1800W nic się nie przypala

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, lolo napisał:

Anteks, gotujesz bez pokrywy? Ile L Ci odparowuje?

Tak, bez pokrywki bo kipi a nie chce mi sie siedzieć cały czas w garazu i pilnować. wyparowuje 2-3l

Link to comment
Share on other sites

przy 2500w wyparowało mi 6l, wczoraj wynalazek lewatywy całkowicie mi się zamulił i pompka nie dała rady nic przepompować. 

Link to comment
Share on other sites

Panowie, co myślicie o siatce do zacierania? Włożyć do kotła przed koszem, żeby można było dobrze mieszać bez obawy o tarcie o sita w koszu? Można byłoby uzyskać większą wydajność. Na gotowanie można by zostawić w kotle, a po wychłodzeniu wyjąć wraz ze wszystkimi syfami?

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, lolo napisał:

Panowie, co myślicie o siatce do zacierania? Włożyć do kotła przed koszem, żeby można było dobrze mieszać bez obawy o tarcie o sita w koszu? Można byłoby uzyskać większą wydajność. Na gotowanie można by zostawić w kotle, a po wychłodzeniu wyjąć wraz ze wszystkimi syfami?

Siatka stalowa czy worek zacierny?

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, lolo napisał:

Panowie, co myślicie o siatce do zacierania? Włożyć do kotła przed koszem, żeby można było dobrze mieszać bez obawy o tarcie o sita w koszu? Można byłoby uzyskać większą wydajność. Na gotowanie można by zostawić w kotle, a po wychłodzeniu wyjąć wraz ze wszystkimi syfami?

Zacierałem ostatnio w worku do BIAB (w właściwie w chińskim do prania bielizny) i wyszło 78 proc. wydajności. Nic się nie działo, obyło się bez jakichkolwiek problemów, choć to było pierwsze zacieranie w kociołku.

Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, buber napisał:

Zacierałem ostatnio w worku do BIAB (w właściwie w chińskim do prania bielizny) i wyszło 78 proc. wydajności. Nic się nie działo, obyło się bez jakichkolwiek problemów, choć to było pierwsze zacieranie w kociołku.

Do worka wkładałeś kosz zacierny?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, anteks napisał:

Siatka stalowa czy worek zacierny?

Worek zacierny. Siatka odpada bo poniżej będzie lewatywy wynalazek, więc worek ładnie się ułoży.

 

 

Edited by lolo
Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, buber napisał:

Przecież dobrze wiesz, że na odwrót

To ja właśnie pytam o sens włożenia kosza w worek.

Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, lolo napisał:

Można byłoby uzyskać większą wydajność.

A nie lepiej dodać pół kilo słodu więcej? Kotły w założeniu mają upraszczać proces.

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, x1d napisał:

A nie lepiej dodać pół kilo słodu więcej? Kotły w założeniu mają upraszczać proces.

Ostatnia Warkę robiłem z 7,75kg słodu. Mój błąd był taki, że połasiłem się na 25L. Zamierzone było 16blg a finalnie wyszło 13,5blg. Ogólnie uczę się kotła i szukam najlepszych rozwiązań, jakby worek się sprawdził to raczej nie jest to utrudnienie sobie pracy.

Link to comment
Share on other sites

No to prościej z dodatkowym sitem (na zdjęciach @anteksa) na dnie kosza chyba, ale jego stosowanie trzeba uzależnić od zasypu, np przy większej ilości płatków/kaszy łatwo się zatyka na amen. Ja używam tylko oryginalnego sita na dole (royal) i wydajność waha się między 65 a 85%. Tą ostatnią osiągnąłem w lagerze z dodatkiem kaszy kukurydzianej, która skleiła złoże podczas wysładzania. Drobniejsze śrutowanie w przypadku samych słodów z łuską (lub właśnie dodatkowe sito) pewnie podniosłoby wydajność, mi jednak nie chce się bawić w jej śrubowanie.

Ale masz rację, kotła trzeba się nauczyć.

Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, x1d napisał:

No to prościej z dodatkowym sitem (na zdjęciach @anteksa) na dnie kosza chyba, ale jego stosowanie trzeba uzależnić od zasypu, np przy większej ilości płatków/kaszy łatwo się zatyka na amen. Ja używam tylko oryginalnego sita na dole (royal) i wydajność waha się między 65 a 85%. Tą ostatnią osiągnąłem w lagerze z dodatkiem kaszy kukurydzianej, która skleiła złoże podczas wysładzania. Drobniejsze śrutowanie w przypadku samych słodów z łuską (lub właśnie dodatkowe sito) pewnie podniosłoby wydajność, mi jednak nie chce się bawić w jej śrubowanie.

Ale masz rację, kotła trzeba się nauczyć.

Mam takie samo sito. Mimo tego jeszcze chce kombinować. Mieszać do samego dna. Ew. Drobiny słodu i "mąka", które przedostaną się przez sita do worka. Wysładzanie i gotowanie również z workiem. Po wychłodzeniu łudzę się że dużo wytrąconego białka i ew. Chmieliny zostaną właśnie w tym worku.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.