rybak16 Posted December 22, 2021 Author Share Posted December 22, 2021 ja się zastanawiałem czy w łazienko - kotłowni nie warzyć ale trochę się boje sauny. Oczywiście z opcją otwarcia okna gdyby się źle robiło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted December 22, 2021 Author Share Posted December 22, 2021 Właśnie przyszła przesyłka. Czy kosz w tym modelu stoi na dnie? Nie wiem dlaczego ale myślałem, że kosz jest jakoś w powietrzy zawieszony w tych kotłach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 25 minut temu, rybak16 napisał: Właśnie przyszła przesyłka. Czy kosz w tym modelu stoi na dnie? Nie wiem dlaczego ale myślałem, że kosz jest jakoś w powietrzy zawieszony w tych kotłach Jaki model? U mnie wisi na rancie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted December 22, 2021 Author Share Posted December 22, 2021 Maischfest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 (edited) W brauheld stoi na dnie, tzn nóżki kosza stoją na dnie. Edited December 22, 2021 by maciek1221 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted December 28, 2021 Author Share Posted December 28, 2021 Pierwsza warka za mną. Jest dość wygodnie warzyć nie mając wielu naczyń. Udało mi się całkiem bezproblemowo zlać. Miałbym natomiast kilka pytań. Warzyłem takie oto piwko: https://brewness.com/pl/recipe/west-coast-chmielowy-kociolek/view 1. Wydajność wyszła na poziomie 60 kilka procent więc dość słabo. Niestety zapomniałem o wygrzewie, myślicie, że to mogło spowodować niską wydajność? Mieszałem całość 3 lub 4 razy i również kilkukrotnie przelewałem po 2-3 litry z dna do góry. Mielibyście jakieś porady jak zwiększyć wydajność? (wodę zakwaszałem) 2. Użyłem whirlfloca i strat z gotowania miałem 4l (całkiem sporo). Zrobiłem whirlpool ale i tak na dnie miałem płaską skorupę. Czy to może być wina tabletek? Dodajecie whirlfloca do swoich warek? Czy może dobry whirlpool i powolne zlewanie wystarczy? Ogólne wrażenia pozytywne, mniej bałaganu. Chmieliłem bezpośrednio w garze i się nic nie przypaliło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 6 Share Posted January 6 Miałem wczoraj dziwna sprawę z royalem. Podczas warzenia wyłączał mi się sterownik podczas gotowania brzeczki. Dno niestety nie źle było przypalone. Czy to ma jakiś związek czy coś dzieje się z garem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 6 Share Posted January 6 20 minut temu, lolo napisał: Czy to ma jakiś związek Tak, musisz pilnować żeby się nie przypaliło, np mniejszą moc daj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 6 Share Posted January 6 mialem takie przypalenie, że mam problem z wyczyszczeniem kotła... zacieranie 1500w, gotowanie 2500w. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 6 Share Posted January 6 Przy przypaleniu czujniki wariują i odłączają zasilanie. Nie szoruj na ostro, lepiej jakąś chemią, NaOH jest niezły. Jak podrapiesz dno będzie się łatwiej później przypalać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 6 Share Posted January 6 31 minut temu, lolo napisał: mialem takie przypalenie, że mam problem z wyczyszczeniem kotła... zacieranie 1500w, gotowanie 2500w. Ja zacieram i warzę na 1700-1800W nic się nie przypala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 6 Share Posted January 6 Anteks, gotujesz bez pokrywy? Ile L Ci odparowuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 6 Share Posted January 6 9 minut temu, lolo napisał: Anteks, gotujesz bez pokrywy? Ile L Ci odparowuje? Tak, bez pokrywki bo kipi a nie chce mi sie siedzieć cały czas w garazu i pilnować. wyparowuje 2-3l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 6 Share Posted January 6 przy 2500w wyparowało mi 6l, wczoraj wynalazek lewatywy całkowicie mi się zamulił i pompka nie dała rady nic przepompować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 9 Share Posted January 9 Panowie, co myślicie o siatce do zacierania? Włożyć do kotła przed koszem, żeby można było dobrze mieszać bez obawy o tarcie o sita w koszu? Można byłoby uzyskać większą wydajność. Na gotowanie można by zostawić w kotle, a po wychłodzeniu wyjąć wraz ze wszystkimi syfami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 9 Share Posted January 9 4 godziny temu, lolo napisał: Panowie, co myślicie o siatce do zacierania? Włożyć do kotła przed koszem, żeby można było dobrze mieszać bez obawy o tarcie o sita w koszu? Można byłoby uzyskać większą wydajność. Na gotowanie można by zostawić w kotle, a po wychłodzeniu wyjąć wraz ze wszystkimi syfami? Siatka stalowa czy worek zacierny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 9 Share Posted January 9 4 godziny temu, lolo napisał: Panowie, co myślicie o siatce do zacierania? Włożyć do kotła przed koszem, żeby można było dobrze mieszać bez obawy o tarcie o sita w koszu? Można byłoby uzyskać większą wydajność. Na gotowanie można by zostawić w kotle, a po wychłodzeniu wyjąć wraz ze wszystkimi syfami? Zacierałem ostatnio w worku do BIAB (w właściwie w chińskim do prania bielizny) i wyszło 78 proc. wydajności. Nic się nie działo, obyło się bez jakichkolwiek problemów, choć to było pierwsze zacieranie w kociołku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 9 Share Posted January 9 39 minut temu, buber napisał: Zacierałem ostatnio w worku do BIAB (w właściwie w chińskim do prania bielizny) i wyszło 78 proc. wydajności. Nic się nie działo, obyło się bez jakichkolwiek problemów, choć to było pierwsze zacieranie w kociołku. Do worka wkładałeś kosz zacierny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 9 Share Posted January 9 (edited) 2 godziny temu, anteks napisał: Siatka stalowa czy worek zacierny? Worek zacierny. Siatka odpada bo poniżej będzie lewatywy wynalazek, więc worek ładnie się ułoży. Edited January 9 by lolo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 10 Share Posted January 10 10 godzin temu, anteks napisał: Do worka wkładałeś kosz zacierny? Przecież dobrze wiesz, że na odwrót Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 10 Share Posted January 10 4 godziny temu, buber napisał: Przecież dobrze wiesz, że na odwrót To ja właśnie pytam o sens włożenia kosza w worek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 10 Share Posted January 10 20 godzin temu, lolo napisał: Można byłoby uzyskać większą wydajność. A nie lepiej dodać pół kilo słodu więcej? Kotły w założeniu mają upraszczać proces. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 10 Share Posted January 10 1 minutę temu, x1d napisał: A nie lepiej dodać pół kilo słodu więcej? Kotły w założeniu mają upraszczać proces. Ostatnia Warkę robiłem z 7,75kg słodu. Mój błąd był taki, że połasiłem się na 25L. Zamierzone było 16blg a finalnie wyszło 13,5blg. Ogólnie uczę się kotła i szukam najlepszych rozwiązań, jakby worek się sprawdził to raczej nie jest to utrudnienie sobie pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 10 Share Posted January 10 No to prościej z dodatkowym sitem (na zdjęciach @anteksa) na dnie kosza chyba, ale jego stosowanie trzeba uzależnić od zasypu, np przy większej ilości płatków/kaszy łatwo się zatyka na amen. Ja używam tylko oryginalnego sita na dole (royal) i wydajność waha się między 65 a 85%. Tą ostatnią osiągnąłem w lagerze z dodatkiem kaszy kukurydzianej, która skleiła złoże podczas wysładzania. Drobniejsze śrutowanie w przypadku samych słodów z łuską (lub właśnie dodatkowe sito) pewnie podniosłoby wydajność, mi jednak nie chce się bawić w jej śrubowanie. Ale masz rację, kotła trzeba się nauczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 10 Share Posted January 10 23 minuty temu, x1d napisał: No to prościej z dodatkowym sitem (na zdjęciach @anteksa) na dnie kosza chyba, ale jego stosowanie trzeba uzależnić od zasypu, np przy większej ilości płatków/kaszy łatwo się zatyka na amen. Ja używam tylko oryginalnego sita na dole (royal) i wydajność waha się między 65 a 85%. Tą ostatnią osiągnąłem w lagerze z dodatkiem kaszy kukurydzianej, która skleiła złoże podczas wysładzania. Drobniejsze śrutowanie w przypadku samych słodów z łuską (lub właśnie dodatkowe sito) pewnie podniosłoby wydajność, mi jednak nie chce się bawić w jej śrubowanie. Ale masz rację, kotła trzeba się nauczyć. Mam takie samo sito. Mimo tego jeszcze chce kombinować. Mieszać do samego dna. Ew. Drobiny słodu i "mąka", które przedostaną się przez sita do worka. Wysładzanie i gotowanie również z workiem. Po wychłodzeniu łudzę się że dużo wytrąconego białka i ew. Chmieliny zostaną właśnie w tym worku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.