Glabro Posted December 20, 2021 Share Posted December 20, 2021 Ja mam oba kociołki Brauheld i Maischfest. Mieszanie bardzo zdaję egzamin. Jest wydajniejsze od pompy. Jeśli chcesz mieć dobra wydajnosc to przy pompie i tak warto 2 razy zamieszać. A w tym bez pompy to mieszam oczywiście parę razy więcej, najlepiej w momencie kiedy się załącza grzanie. A ten kociołek i tak przyda się przy grzaniu wody na wysładzanie i ewentualne dolewki. Więc może kiedyś zaopatrzysz się w oba I wtedy 2 warki jednocześnie:) Jedyny minus tego kociołka to mniej wygodny system odwieszania pełnego kosza z młótem. Trzeba unieść ponad kociołek (a z 6kg ziarna to już trochę waży) i włożyć taki pierścień I wtedy go oprzeć. I to chyba jedyny minus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted December 20, 2021 Share Posted December 20, 2021 również zakupiłem Royala, czekam na przesyłki do pełnego kompletu i chciałbym uwarzyć po 7 latach przerwy w końcu własne piwko. Zawsze cały proces był na garze emaliowanym na gazie, chciałem się dowiedzieć jak się mają proporcje wody do zacierania i wysładzania na 25L w kotle zaciernym. Jakie blg można uzyskać przy 20L warkach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted December 20, 2021 Share Posted December 20, 2021 Będzie nieco słabsza wydajnosc niż w garze, tego raczej się nie uniknie. Chociaż i tak osiągam dobre rezultaty bo z 5kg słodu otrzymuje 24,5l brzeczki 12plato (przy dwóch krótkich mieszaniach). Moje kociołki nominalnie maja 35l. Więc Ty maksymalnie uzyskasz te 25l. Problem mniejszych kociołków zaczyna się, kiedy chcesz uzyskać 20l gęstej brzeczki np 20plato. Te 7-8kg słodu to taki maks i gorzej się to zaciera. Pewnie wiec mocniejsze piwa będziesz musiał ograniczyć do 15l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted December 20, 2021 Share Posted December 20, 2021 kociołek mam 40L; 7-8 kg mówisz? Czyli 3,5L/kg i wysładzanie 12L? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted December 20, 2021 Author Share Posted December 20, 2021 2 godziny temu, Glabro napisał: W takiej cenie to jak kociołek Ci się znudzi albo nie zda egzaminu to odsprzedasz w podobnej cenie. Jak kupisz nowy to licz że połowę wartości tracisz. wylicytowałem za 575. Chyba w miarę dobra cena zważywszy, że nowe trochę ponad tysiaka stoją. Po świętach coś uwarzę. Zobaczymy, dzięki za tipy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted December 20, 2021 Share Posted December 20, 2021 Godzinę temu, lolo napisał: kociołek mam 40L; 7-8 kg mówisz? Czyli 3,5L/kg i wysładzanie 12L? Myślałem , że masz 25l. Do czterdziestki wejdzie więcej. Ja daje 3,5l na 1k slodu ale minimalnie tak że 20l. Więc przy 5kg to 4l wychodzi. Pierwszym razem dałem prawilne 3,5 i był zbyt mały poziom brzeczki prze zacieraniu a trzeba aby dużo wody było w koszu aby brzeczka napierała n młóto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted December 20, 2021 Share Posted December 20, 2021 Ile wody zostaje w kg młòta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 20, 2021 Share Posted December 20, 2021 8 godzin temu, lolo napisał: Ile wody zostaje w kg młòta? Przyjmuje się zgrubnie 0,85l z tego co pamiętam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted December 20, 2021 Share Posted December 20, 2021 4 godziny temu, rybak16 napisał: wylicytowałem za 575. Chyba w miarę dobra cena zważywszy, że nowe trochę ponad tysiaka stoją. Po świętach coś uwarzę. Zobaczymy, dzięki za tipy Życzę przyjemnych warek. Pamiętaj aby przy zacieraniu używać niższej mocy 1500W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted December 21, 2021 Author Share Posted December 21, 2021 Mam jeszcze takie pytanie. Czy chmielić mogę bezpośrednio w garze czy ryzykuje, że się poprzypala? Z racji, że na razie nie będę miał pompy to nie boje się o jej zapchanie ale nie wiem czy spód mi się nie poprzypala jak luzem chmiel wrzucę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrick Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 Cześć, Też patrzyłem na tą aukcje. Fajnie, że wylicytował ktoś z forum. Jeżeli póki co nie będziesz używał pompy, to warto czasem w trakcie zacierania zlać trochę zacieru z dna poprzez kranik, i wlać go od góry. Co do chmielenia, to ja bym normalnie luzem wrzucał, ale można też używać woreczka, bądź Hop Spidera. Fajny gar, za niewygórowaną cenę z potencjałem do ulepszenia. Fakt faktem, to nie automat tylko manual, ale to raczej nie powinno przeszkadzać. Daj koniecznie znać jak się warzy, bo też na taki będę polował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted December 21, 2021 Author Share Posted December 21, 2021 Jasne, pierwszą warkę planuje na przyszły poniedziałek Dzięki za tip z przelewaniem przy zacieraniu, gdzieś już chyba na to trafiłem Muszę jeszcze patent na podnoszenia kosza wymyślić bo samemu to może nie być takie łatwe, jednak ten system do najwygodniejszych nie należy W ogóle to myślałem by dobrać coś w stylu fałszywego dna (tyle, że z siatki 300 mikronów) podczas chmielenia i pod tym dnem jeszcze hopstopper. Większość chmielin mi dno zatrzyma, jak zlewanie nie będzie szło bo dno się przytka to łygą przesunę chmieliny a to co wpadnie pod spód zatrzyma mi hopstopper. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 Raczej doradzałbym hopspider. Na aukcjach znajdziesz taki 35x15cm ale czy on wejdzie do oryginalnej chłodnicy z zestawu to musiałbym zmierzyć. Raczej tak, ale pewności nie mam. Fałszywe dno takie drobne będzie zaklejało się od białek i nie będziesz miał możliwość zamieszania łygą na samym spodzie. No nie wiem kombinować można. Możesz równie dobrze na pierwszy raz wrzucić chmiel wprost do gara bo tu nie ma pompy ale przyznam, że ja od razu kupiłem hopspider więc, czy to się przypali to nie wiem. Można pewnie jeszcze gotować na 1500w dla mniejszych warek ale już nie pamiętam na ile intensywnie zachodził ten proces w tej temp. bo gotowałem do tej pory w 3000W. Kosz hopsidera to chyba 139zl i się sprawdza. Jeszcze iSpindel i fajny zestaw prezentowy pod choinkę;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 A z tipów to ja zacieram w Klarsteinach na podłodze. Raz, że to szczególnie w 70stopniach nie paruje więc okap zbedny a po drugie pod przykrywką. Pod okapem w kuchni to kosza się nie wyjmie i tak całość trzeba będzie przestawiać. A z kociołka na podłodze to już dużo łatwiej wyciągnąć kosz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 Ja swoje warki w royalu 40, około 25-30l gotuje 1800W, na dno kosza kłade siatke od lewatywy. Nic nie spuszczam kanikiem podczas zacierania/gotowania. Bywa że dno sie lekko przypali ale podczas mycia gąbka wszystko schodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted December 21, 2021 Author Share Posted December 21, 2021 A sumie to tak mnie naszło gdzie gotujecie? Niedaleko okapu by coś wciągało, otwarte okno czy jakiś inny sposób? Bo fakt faktem wolałbym nie zaparować pomieszczenia. Myślałem jeszcze nad garażem z otwartymi drzwiami albo w ogóle na zewnątrz ale przy 0 stopni nie wiem jak całość się zachowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 W garażu. Latem drzwi otwarte zima zamknięte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybak16 Posted December 21, 2021 Author Share Posted December 21, 2021 28 minut temu, anteks napisał: W garażu. Latem drzwi otwarte zima zamknięte Przy drzwiach zamkniętych nie robi się sauna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 Nie a do tego jest cieplej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pero Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 To zależy jakie piwo robisz, standardowo tak jak Anteks pisze daje tylko ciepło, ale ja wczoraj robiłem portera i musiałem odparować 7 litrów to wtedy robi się sauna jeśli nie otworzysz okna/drzwi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 Ja w kuchni pod okapem ale coś czuję, że z warki na warkę okap ma już dość. Ostatnio totalnie zaklejone te filtry z siatki czyściłem w NaOH na dworze żeby to wyżarło. W planach mam uruchomić warzenie w piwnicy. Okap że zwykłej blachy i Wentylator bez zbędnych siatkowych filtrów. W piwnicy mam idealnie bo zima 9-10 stopni a latem ok 19. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 25 minut temu, Glabro napisał: Ja w kuchni pod okapem ale coś czuję, że z warki na warkę okap ma już dość. Ostatnio totalnie zaklejone te filtry z siatki czyściłem w NaOH na dworze żeby to wyżarło. W planach mam uruchomić warzenie w piwnicy. Okap że zwykłej blachy i Wentylator bez zbędnych siatkowych filtrów. W piwnicy mam idealnie bo zima 9-10 stopni a latem ok 19. Tylko weź pod uwagę że w rurach odprowadzających będzie sie osadzać syf i z czasem porośnie grzybem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glabro Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 Pewnie i masz rację, no nic coś wymyślę:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 Obecnie przeniosłem się do piwnicy i Poprostu lekko otwieram okno. Ale trzebaby pomyśleć w przyszłości o jakimś okapie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted December 21, 2021 Share Posted December 21, 2021 Zwykły okap średnio się sprawdza testowałem chyba, że masz środki na gastronomiczny z nierdzewki z wygiętymi rantami aby skropliny nie kapały do gara i niewielką odległość do dziury w ścianie. Kanały lepiej robić z PCV a idealnie z przewodów wentylacyjnych izolowanych wełną wtedy mniej się skrapla i mniejsze ryzyko niechcianych gości w warzelni. Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.