Jump to content

Royal catering 30 vs 40l


rybak16
 Share

Recommended Posts

Ja mam oba kociołki Brauheld i Maischfest. Mieszanie bardzo zdaję egzamin. Jest wydajniejsze od pompy. Jeśli chcesz mieć dobra wydajnosc to przy pompie i tak warto 2 razy zamieszać. A w tym bez pompy to mieszam oczywiście parę razy więcej, najlepiej  w momencie kiedy się załącza grzanie. A ten kociołek i tak przyda się przy grzaniu wody na wysładzanie i ewentualne dolewki. Więc może kiedyś zaopatrzysz się w oba I wtedy 2 warki jednocześnie:) Jedyny minus tego kociołka to mniej wygodny system odwieszania pełnego kosza z młótem. Trzeba unieść ponad kociołek (a z 6kg ziarna to już trochę waży) i włożyć taki pierścień I wtedy go oprzeć. I to chyba jedyny minus.

Link to comment
Share on other sites

również zakupiłem Royala, czekam na przesyłki do pełnego kompletu i chciałbym uwarzyć po 7 latach przerwy w końcu własne piwko. Zawsze cały proces był na garze emaliowanym na gazie, chciałem się dowiedzieć jak się mają proporcje wody do zacierania i wysładzania na 25L w kotle zaciernym.  Jakie blg można uzyskać przy 20L warkach?

 

Link to comment
Share on other sites

Będzie nieco słabsza wydajnosc niż w garze, tego raczej się nie uniknie. Chociaż i tak osiągam dobre rezultaty bo z 5kg słodu otrzymuje 24,5l brzeczki 12plato (przy dwóch krótkich mieszaniach). Moje kociołki nominalnie maja 35l. Więc Ty maksymalnie uzyskasz te 25l. Problem mniejszych kociołków zaczyna się, kiedy chcesz uzyskać 20l gęstej brzeczki np 20plato. Te 7-8kg słodu to taki maks i gorzej się to zaciera. Pewnie wiec mocniejsze piwa będziesz musiał ograniczyć do 15l

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Glabro napisał:

W takiej cenie to jak kociołek Ci się znudzi albo nie zda egzaminu to odsprzedasz w podobnej cenie. Jak kupisz nowy to licz że połowę wartości tracisz.

 

wylicytowałem za 575. Chyba w miarę dobra cena zważywszy, że nowe trochę ponad tysiaka stoją. Po świętach coś uwarzę. Zobaczymy, dzięki za tipy

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, lolo napisał:

kociołek mam 40L; 7-8 kg mówisz? Czyli 3,5L/kg i wysładzanie 12L?

Myślałem , że masz 25l. Do czterdziestki wejdzie więcej. Ja daje 3,5l na 1k slodu ale minimalnie tak że 20l. Więc przy 5kg to 4l wychodzi. Pierwszym razem dałem prawilne 3,5 i był zbyt mały poziom brzeczki prze zacieraniu a trzeba aby dużo wody było w koszu aby brzeczka napierała n młóto.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, rybak16 napisał:

wylicytowałem za 575. Chyba w miarę dobra cena zważywszy, że nowe trochę ponad tysiaka stoją. Po świętach coś uwarzę. Zobaczymy, dzięki za tipy

Życzę przyjemnych warek. Pamiętaj aby przy zacieraniu używać niższej mocy 1500W. 

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

Też patrzyłem na tą aukcje. Fajnie, że wylicytował ktoś z forum. Jeżeli póki co nie będziesz używał pompy, to warto czasem w trakcie zacierania zlać trochę zacieru z dna poprzez kranik, i wlać go od góry. Co do chmielenia, to ja bym normalnie luzem wrzucał, ale można też używać woreczka, bądź Hop Spidera. 

 

Fajny gar, za niewygórowaną cenę z potencjałem do ulepszenia. Fakt faktem, to nie automat tylko manual, ale to raczej nie powinno przeszkadzać. 

 

Daj koniecznie znać jak się warzy, bo też na taki będę polował :)

Link to comment
Share on other sites

Jasne, pierwszą warkę planuje na przyszły poniedziałek :) Dzięki za tip z przelewaniem przy zacieraniu, gdzieś już chyba na to trafiłem :) Muszę jeszcze patent na podnoszenia kosza wymyślić bo samemu to może nie być takie łatwe, jednak ten system do najwygodniejszych nie należy :) W ogóle to myślałem by dobrać coś w stylu fałszywego dna (tyle, że z siatki 300 mikronów) podczas chmielenia i pod tym dnem jeszcze hopstopper. Większość chmielin mi dno zatrzyma, jak zlewanie nie będzie szło bo dno się przytka to łygą przesunę chmieliny a to co wpadnie pod spód zatrzyma mi hopstopper.

Link to comment
Share on other sites

Raczej doradzałbym hopspider. Na aukcjach znajdziesz taki 35x15cm ale czy on wejdzie do oryginalnej chłodnicy z zestawu to musiałbym zmierzyć. Raczej tak, ale pewności nie mam. Fałszywe dno takie drobne będzie zaklejało się od białek i nie będziesz miał możliwość zamieszania łygą na samym spodzie. No nie wiem kombinować można. Możesz równie dobrze na pierwszy raz wrzucić chmiel wprost do gara bo tu nie ma pompy ale przyznam, że ja od razu kupiłem hopspider więc, czy to się przypali to nie wiem. Można pewnie jeszcze gotować na 1500w dla mniejszych warek ale już nie pamiętam na ile intensywnie zachodził ten proces w tej temp. bo gotowałem do tej pory w 3000W. Kosz hopsidera to chyba 139zl i się sprawdza. Jeszcze iSpindel i fajny zestaw prezentowy pod choinkę;)

Link to comment
Share on other sites

A z tipów to ja zacieram w Klarsteinach na podłodze. Raz, że to szczególnie w 70stopniach nie paruje więc okap zbedny a po drugie pod przykrywką. Pod okapem w kuchni to kosza się nie wyjmie i tak całość trzeba będzie przestawiać. A z kociołka na podłodze to już dużo łatwiej wyciągnąć kosz ;)

Link to comment
Share on other sites

A sumie to tak mnie naszło gdzie gotujecie? Niedaleko okapu by coś wciągało, otwarte okno czy jakiś inny sposób? :) Bo fakt faktem wolałbym nie zaparować pomieszczenia. Myślałem jeszcze nad garażem z otwartymi drzwiami albo w ogóle na zewnątrz ale przy 0 stopni nie wiem jak całość się zachowa :)

Link to comment
Share on other sites

To zależy jakie piwo robisz, standardowo tak jak Anteks pisze daje tylko ciepło, ale ja wczoraj robiłem portera i musiałem odparować 7 litrów to wtedy robi się sauna jeśli nie otworzysz okna/drzwi.

Link to comment
Share on other sites

Ja w kuchni pod okapem ale coś czuję, że z warki na warkę okap ma już dość. Ostatnio totalnie zaklejone te filtry z siatki czyściłem w NaOH na dworze żeby to wyżarło. W planach mam uruchomić warzenie w piwnicy. Okap że zwykłej blachy i Wentylator bez zbędnych siatkowych filtrów. W piwnicy mam idealnie bo zima 9-10 stopni a latem ok 19.

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, Glabro napisał:

Ja w kuchni pod okapem ale coś czuję, że z warki na warkę okap ma już dość. Ostatnio totalnie zaklejone te filtry z siatki czyściłem w NaOH na dworze żeby to wyżarło. W planach mam uruchomić warzenie w piwnicy. Okap że zwykłej blachy i Wentylator bez zbędnych siatkowych filtrów. W piwnicy mam idealnie bo zima 9-10 stopni a latem ok 19.

Tylko weź pod uwagę że w rurach odprowadzających będzie sie osadzać syf i z czasem porośnie grzybem

Link to comment
Share on other sites

Zwykły okap średnio się sprawdza testowałem chyba, że masz środki na gastronomiczny z nierdzewki z wygiętymi rantami aby skropliny nie kapały do gara i niewielką odległość do dziury w ścianie. Kanały lepiej robić z PCV a idealnie z przewodów wentylacyjnych izolowanych wełną wtedy mniej się skrapla i mniejsze ryzyko niechcianych gości w warzelni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.