Skocz do zawartości

Burzliwa 1,5 dnia?


seler

Rekomendowane odpowiedzi

We wtorek w nocy ukończyłem weizenbocka, zadałem gęstwą z poprzedniego weizena (trzecie pokolenie u mnie, przechowana 2 tygodnie w słoiczku w lodówce, starter nie robiony bo było tego ok. 100ml).

I dzisiaj do południa właściwie już zanikły wszelkie oznaki burzliwej fermentacji. Zeszło z 15,5°Blg do 6°Blg ale w rurce już nawet pojedyńczego bulgotnięcia nie ma.

Zamieszałem trochę fermentatorem mam nadzieje że przez tydzień zejdzie jeszcze ze 2-3°Blg.

 

Jakie mogą być skutki tak błyskawicznej fermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok. 5 blg na dobę, trochę za szybko - akceptowalne jest powiedzmy 3 Blg na dobę. Piwo może być mocno estrowe, z gumą balonową.

 

Dziwne, bo zadałeś prawidłową ilość gęstwy, nawet za mało. W jakiej temperaturze ?

20-21 stopni...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadal dziwne, kalkulator pokazuje, że powinieneś zadać ok. 150 ml gęstwy. Może za dużo odmierzyłeś, ze 1/4 litra?

 

Czytałem też gdzieś, że gwałtowny start fermentacji (i ślamazarny koniec) może być spowodowany przez słabe natlenienie - jak napowietrzałeś?

Miałem wszystkiego ok. 150ml gęstwy z czego wlałem tak z 2/3 tej najrzadszej.

Natlenienie może być przyczyną bo jedynie dekantowałem trzymając wężyk parędziesiąt centymetrów nad lustrem brzeczki tak że tworzyła się piana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.