Igorrodz Posted December 11, 2021 Share Posted December 11, 2021 Robię małe warki. Ostatnie piwo... no, coż, podczas testów przed butelkowaniem stwierdziłem, iż goryczka nie jest akceptowalna. W związku z powyższym mam zamiar zrobić tzw. herbatkę chmielową i dodać ją do mojego zielonego piwa (razem z cukrem na refermentację przy butelkowaniu). Parametry zielonego piwa -> 10l, 5°BLG; styl -> APA. Posiadam w lodówce 45g chmielu Chinook PL 10% AK (zakupiony w Centrum Piwowarstwa). Jak zrobić herbatkę chmielową zwiększając odczucie goryczy, ale aby jednak nie przedobrzyć? Zrobię też dwudniowe chmielenie na zimno, mam 50g Cascade PL i 50g Mandarina DE, jak sugerujecie ile dać (dam w dwóch "tubach filtracyjnych"). Z góry dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted December 11, 2021 Share Posted December 11, 2021 W jakie IBU celowałeś? Bierzesz tę wartość w pamięć. W kalkulatorze piwowarskim wklep dane piwa przed fermentacją i dorzucaj wartości chmielu tak by uzyskać goryczkę np. 20IBU. Następnie dodaj wartość z pamięci do tych 20IBU i chyba masz wynik "goryczki". Zakładam że chmiel przegotujesz w najmniejszej możliwej ilości wody, tak by się jakoś wstrzelić w wartości IBU. Nie wiem czy mam dobry pomysł, ale w ten sposób bym kombinował. Ja mam taki gust, że nie lubię jak po otwarciu butelki piwo wali mnie z pięści w twarz z okrzykiem "cascade"! Proponuję około 3g chmielu na litr piwa. https://byo.com/article/dry-hopping-techniques/ Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted December 11, 2021 Author Share Posted December 11, 2021 56 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: W jakie IBU celowałeś? W średnie. Brewness wyliczył mi, że powinno być 38IBU, nie wydaje mi się iż tyle jest, szczególnie że piwo zatarło mi się na bardziej słodko, niż pierwotnie planowałem (US-05 zeżarły z 13°BLG do, zaledwie, 5°BLG), choć w smaku nie jest bardzo słodkie, jest przyjemnie ale bez goryczki to... sam wiesz... trochę koncerniak American Pale Ale na słodzie pale ale (65%), monachijski II (16%), karmelowy 300 i płatki owsiane (po około 9%). Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał: W kalkulatorze piwowarskim Jakim? Korzystam z brewness, gdzie i jak tam to zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted December 12, 2021 Author Share Posted December 12, 2021 (edited) Co sądzicie o gotowaniu 10g Chinooka PL 10% AK przez 30min w 1l wody (część wody i tak odparuje), ochłodzeniu, odfiltrowaniu przez gazę jałową i dodaniu tego, razem z roztworem cukru i wody podczas butelkowania na refermentację? Chcę podnieść goryczkę, będzie dobrze dla mojego piwa? Brewness podaje, że powinienem uzyskać 15IBU (w recepturze mojego piwa wywaliłem całe chmielenie i zastąpiłem tym nowym, otrzymałem taką wartość). Edited December 12, 2021 by Igorrodz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MienkiN Posted December 12, 2021 Share Posted December 12, 2021 Poczytaj o Ekstrakcie chmielowym ISO, może zdążysz dokupić przed butelkowaniem. Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted December 13, 2021 Share Posted December 13, 2021 W dniu 12.12.2021 o 11:30, Igorrodz napisał: Co sądzicie o gotowaniu 10g Chinooka PL 10% AK przez 30min w 1l wody (część wody i tak odparuje), ochłodzeniu, odfiltrowaniu przez gazę jałową i dodaniu tego, razem z roztworem cukru i wody podczas butelkowania na refermentację? Chcę podnieść goryczkę, będzie dobrze dla mojego piwa? Brewness podaje, że powinienem uzyskać 15IBU (w recepturze mojego piwa wywaliłem całe chmielenie i zastąpiłem tym nowym, otrzymałem taką wartość). Robiłem tak - bodaj z Marynką - właśnie korzystając z brewness. Efekt był zgodny z oczekiwaniami. Jednak jest jeden haczyk. Chmiel dodany w ten sposób (ja filtrowałem przez dwa woreczki mylonowe 200 mikronów) powoduje zmętnienie piwa, które utrzymuje się dość długo. Wypicie takiego piwa, póki się nie sklaruje daje nieprzyjemny efekt drapania w gardle. Być może filtracja przez gazę będzie skuteczniejsza. Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 13, 2021 Share Posted December 13, 2021 (edited) 32 minuty temu, fotohobby napisał: Wypicie takiego piwa, póki się nie sklaruje daje nieprzyjemny efekt drapania w gardle. Poza tym jakość goryczki z gotowania chmielu w wodzie jest gorsza niż z gotowania w brzeczce. Może dodaj choć trochę ekstraktu do tej wody. Edited December 13, 2021 by Jancewicz Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted December 13, 2021 Share Posted December 13, 2021 3 minuty temu, Jancewicz napisał: Poza tym jakość goryczki z gotowania chmielu w wodzie jest gorsza niż z gotowania w brzeczce. Może dodaj choć trochę ekstraktu do tej wody. Być może, ale nie zaznaczyłem, że gotowałem w roztworze cukru do refermentacji Po tym, jak piwo się wyklarowało goryczka była bez uwag. Jancewicz and Igorrodz 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.