Jump to content

Herbatka chmielowa


Igorrodz
 Share

Recommended Posts

Robię małe warki. Ostatnie piwo... no, coż, podczas testów przed butelkowaniem stwierdziłem, iż goryczka nie jest akceptowalna. 

W związku z powyższym mam zamiar zrobić tzw. herbatkę chmielową i dodać ją do mojego zielonego piwa (razem z cukrem na refermentację przy butelkowaniu). 

Parametry zielonego piwa -> 10l, 5°BLG; styl -> APA. 
Posiadam w lodówce 45g chmielu Chinook PL 10% AK (zakupiony w Centrum Piwowarstwa).
Jak zrobić herbatkę chmielową zwiększając odczucie goryczy, ale aby jednak nie przedobrzyć?

Zrobię też dwudniowe chmielenie na zimno, mam 50g Cascade PL i 50g Mandarina DE, jak sugerujecie ile dać (dam w dwóch "tubach filtracyjnych").

Z góry dzięki za pomoc :)  

Link to comment
Share on other sites

W jakie IBU celowałeś? Bierzesz tę wartość w pamięć. W kalkulatorze piwowarskim wklep dane piwa przed fermentacją i dorzucaj wartości chmielu tak by uzyskać goryczkę np. 20IBU. Następnie dodaj wartość z pamięci do tych 20IBU i chyba masz wynik "goryczki". Zakładam że chmiel przegotujesz w najmniejszej możliwej ilości wody, tak by się jakoś wstrzelić w wartości IBU. Nie wiem czy mam dobry pomysł, ale w ten sposób bym kombinował.

 

Ja mam taki gust, że nie lubię jak po otwarciu butelki piwo wali mnie z pięści w twarz z okrzykiem "cascade"! Proponuję około 3g chmielu na litr piwa.

https://byo.com/article/dry-hopping-techniques/

Link to comment
Share on other sites

56 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

W jakie IBU celowałeś?

W średnie. Brewness wyliczył mi, że powinno być 38IBU, nie wydaje mi się iż tyle jest, szczególnie że piwo zatarło mi się na bardziej słodko, niż pierwotnie planowałem (US-05 zeżarły z 13°BLG do, zaledwie, 5°BLG), choć w smaku nie jest bardzo słodkie, jest przyjemnie ale bez goryczki to... sam wiesz... trochę koncerniak ;) American Pale Ale na słodzie pale ale (65%), monachijski II (16%), karmelowy 300 i płatki owsiane (po około 9%). 

 

 

Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał:

W kalkulatorze piwowarskim

Jakim? Korzystam z brewness, gdzie i jak tam to zrobić?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Co sądzicie o gotowaniu 10g Chinooka PL 10% AK przez 30min w 1l wody (część wody i tak odparuje), ochłodzeniu, odfiltrowaniu przez gazę jałową i dodaniu tego, razem z roztworem cukru i wody podczas butelkowania na refermentację? Chcę podnieść goryczkę, będzie dobrze dla mojego piwa?

Brewness podaje, że powinienem uzyskać 15IBU (w recepturze mojego piwa wywaliłem całe chmielenie i zastąpiłem tym nowym, otrzymałem taką wartość).

Edited by Igorrodz
Link to comment
Share on other sites

W dniu 12.12.2021 o 11:30, Igorrodz napisał:

Co sądzicie o gotowaniu 10g Chinooka PL 10% AK przez 30min w 1l wody (część wody i tak odparuje), ochłodzeniu, odfiltrowaniu przez gazę jałową i dodaniu tego, razem z roztworem cukru i wody podczas butelkowania na refermentację? Chcę podnieść goryczkę, będzie dobrze dla mojego piwa?

Brewness podaje, że powinienem uzyskać 15IBU (w recepturze mojego piwa wywaliłem całe chmielenie i zastąpiłem tym nowym, otrzymałem taką wartość).

 

Robiłem tak - bodaj z Marynką - właśnie korzystając z brewness. Efekt był zgodny z oczekiwaniami.

Jednak jest jeden haczyk.

 

Chmiel dodany w ten sposób (ja filtrowałem przez dwa woreczki mylonowe 200 mikronów) powoduje zmętnienie piwa, które utrzymuje się dość długo.

Wypicie takiego piwa, póki się nie sklaruje daje nieprzyjemny efekt drapania w gardle. 

Być może filtracja przez gazę będzie skuteczniejsza.

Link to comment
Share on other sites

32 minuty temu, fotohobby napisał:

Wypicie takiego piwa, póki się nie sklaruje daje nieprzyjemny efekt drapania w gardle. 

Poza tym jakość goryczki z gotowania chmielu w wodzie jest gorsza niż z gotowania w brzeczce. Może dodaj choć trochę ekstraktu do tej wody. 

Edited by Jancewicz
Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Jancewicz napisał:

Poza tym jakość goryczki z gotowania chmielu w wodzie jest gorsza niż z gotowania w brzeczce. Może dodaj choć trochę ekstraktu do tej wody. 

Być może, ale nie zaznaczyłem, że gotowałem w roztworze cukru do refermentacji :)

Po tym, jak piwo się wyklarowało goryczka była bez uwag. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.