Skocz do zawartości

Nadmiernie bananowa pszenica


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Moja pierwsza zacierana pszenica smakuje bosko, niestety ma również bardzo intensywny bananowy aromat, tak intensywny że prawie nieprzyjemny. Degustatorzy nie protestują, bo połowa z nich pali papierosy i nie czuje, a druga połowa myśli że "tak ma być", ale mnie to jednak przeszkadza, chciałbym żeby ten aromat nie wyskakiwał tak przed szereg.

 

Tak to było robione, fermentowane w temperaturze ok. 20-22°C, co mógłbym poprawić?

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Banany to estry czyli teoretycznie zbyt wysoka temperatura fermentacji.

Czyli może np to:

zadana WY3068 (I pokolenie) 19.08.2010 rano w temp 28°C.

Piszesz, że temperatura fermentacji ok. 20-22°C, ale jeśli brzeczkę zadałeś drożdżami w 28°C to przez pierwszych długich parę godzin fermentacji temperatura była bużo wyższa.

Tak więc ew. możesz spróbować zadać drożdżami w niższej temperaturze. Bo tak to generalnie nie ma się czego przyczepić odnośnie tej warki... :(

 

Edit: jeszcze małe pytanie: napisałeś "I pokolenie drożdży": czyli gęstwa? Jak dużo było tych drożdży? I jak stara była?

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.