Skocz do zawartości

Stopiona rurka fermentacyjna


bardakon

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

Zrobiłem piwo witbier i po fermentacji burzliwej rozlałem je do 3 wiader - 10l i 2x po 5l. Do tych mniejszych dałem do jednego pulpy mango a do drugiego ananasa w kawałkach. Nalane było na full. Okazało się że w tych mniejszych wiadrach stopiły się rurki fermentacyjne. Zrobły się białe jak świeczka i położyły się na wiekach. Piwo do wylania śmierdziało rozpuszczalnikiem. Czy to możliwe że piwo dotykając rurki rozpuściło ją? 

Screenshot_20211207-212651.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie co warkę mam stopioną rurkę fermentacyjną, może nie aż w takim stopniu jak na zdjęciu, ale koniec rurki miękki i można go palcami oderwać. Nie wiem dlaczego się tak dzieje, bo u mnie brzeczka/piwo nie dotykają rurki :D

Edytowane przez skazi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Hej. Zastosowałem ostatnio przy nastawie piwa, zamiast tej wysokiej rurki fermentacyjnej plaser opatrunkowy na otwór w pokrywie. Jakiś czas temu jedna osoba z forum to polecała. Czy to jest dobra alternatywa dla klasycznej rurki?

 

Fermentuje 2 dzień i zupełnie nic nie słychać, tylko zastanawia mnie czy nieświadomie nie wprowadzam tlenu do brzeczki🤨

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.