Jump to content
Sign in to follow this  
TomX

FESt czarne piwo 16,5°Blg

Recommended Posts

Foreign Extra Stout 16,5°Blg

 

Dobry, mocny stout - rozgrzewający, gorzki, o mocnych posmakach kawowo-palonych no i smoliście czarny :(

 

na 20 litrów:

 

Zasyp:

3 kg - słód Pale Ale

1,5 kg - słód Pilzneński

0,2 kg - słód karmelowy jasny

0,1 kg - słód karmelowy ciemny

0,1 kg - słód palony "Żywiecki"

0,4 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne

0,25 kg - jęczmień palony

Zacieranie:

"Na leniwca" w izolowanym fermentorze z zamontowanym oplotem:

- Słody wsypane do 13 litrów wody 70°C, temperatura ustaliła się na 65°C

- 120 min - temp spadła do 62°C

- Dodanie jęczmienia i słodu palonego, dolanie 2 czajników wrzątku

- 20 min na ułożenie się złoża i filtracja.

 

Warzenie:

120 min, 35g granulatu Northern Brewer (11,4% a-k) od początku.

 

Drożdże: Wyeast 1028 London Ale, gęstwa.

Fermentacja burzliwa: 8 dni w 19°C

Fermentacja cicha: 15 dni w 19°C

Gęstość końcowa: 3,5°Blg

 

Do refermentacji 7g cukru na litr piwa.

 

Uwagi:

* Mieszanka słodu Pale i Pilzneńskiego wynikała u mnie tylko z braku większej ilości słodu Pale na stanie.

* Drożdże naprodukowały trochę bananowych estrów jak w weizenie, dlatego obniżenie temperatury fermentacji do powiedzmy 17°C byłoby wskazane.

* Słód "Żywiecki" podobno daje się zastąpić Carafą I

* Po 3 miesiącach w butelkach (w ~18°C) wydaje się już dojrzały.

Edited by TomX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.