Jump to content

Refermentacja piwa


Filip Kozak
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

Zacząłem dopiero moją przygodę z piwowarstwem, niedawno zabutelkowałem swoje pierwsze piwo uwarzone z brewkitu Finlandia Lager z Browamatora.

 

O tyle, o ile nie wydaje mi się żebym popełnił jakieś błędy do momentu butelkowania, to mam pewną obawę dotyczącą procesu refermentacji właśnie.

 

Fermentację popełniłem w temperaturze 17-18C, z tego co pamiętam to mieści się to w widełkach z instrukcji. Jednakowoż, po zagłębieniu się w temat (dopiero przed butelkowaniem więc już na tamtym etapie myślałem że "po ptakach") i doczytałem że lagery fermentuje się w niskich temperaturach.

 

Być może z uwagi na moje podekscytowanie i brak należytej cierpliwości, nie doczytałem że drożdże dołączone do zestawu nie są wcale dolnej fermentacji i z lagerowymi za wiele wspólnego nie mają. Chyba rozwiało to moje wątpliwości dot. temperatury fermentacji, jednak po zabutelkowaniu pozostawiłem je na leżakowanie w niskiej temperaturze (ok. 3-6). I tutaj pojawiają się pytania. Czy refermentacja w ogóle zajdzie w przypadku tych drożdży?

 

Czy z tego coś jeszcze będzie? Czy jak wrzucę butelki do troche cieplejszego otoczenia to proces zajdzie poprawnie? A może zajdzie poprawnie również w niskiej temperaturze? Każda odpowiedź, a szczególnie karcące poprawki są bardzo mile widziane bo już nie mogę się doczekać drugiej warki a tym razem chcę jak najmniej spartolić

Link to comment
Share on other sites

Witamy nowego piwowara. 

Odrobine nie tem dzial forum ale zasada pewnie przeniesie.

Te brewkity to lagery tylko z nazwy. Prawidłowo prowadziłeś fermentacje. 

Ogolnie refermentacjr powinno prowadzić sie w takiej temperaturze jak fermentacja wiec powinieneś przenieść butelki tam gdzie fermentowales. 

Kazdy na początku popełnia mase błędów:)

Pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, zasada napisał:

Nie przeniesie. Piaskownica to piaskownica.

Wszystko się zgadza.

Powodzenia w warzeniu, powodzenia w forumowaniu!

Mea culpa. Zaspany myslalem ze to post z gatunku poznajmy się:)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Witamy nowego piwowara. 
Odrobine nie tem dzial forum ale zasada pewnie przeniesie.
Te brewkity to lagery tylko z nazwy. Prawidłowo prowadziłeś fermentacje. 
Ogolnie refermentacjr powinno prowadzić sie w takiej temperaturze jak fermentacja wiec powinieneś przenieść butelki tam gdzie fermentowales. 
Kazdy na początku popełnia mase błędów:)
Pozdrawiam 
Refermentacja w butelce to zazwyczaj 1-2 tygodnie. Tak jak napisał kolega - najlepiej jak jest w podobnym przedziale temperatur co zwykła fermentacja. Dopiero po tym czasie możesz przenieść butelki w chłodne miejsce, aby piwo tam sobie dojrzało. Jak długo powinno trwać takie lagerowanie - to zależy od mocy i gatunku piwa. Np. typowe pszeniczne właściwie nie potrzebuje, jak tylko się nagazuje, można pić. Im piwo cięższe i złożone - tym zazwyczaj dłuższe leżakowanie.

W Twoim przypadku nie przejmuj się, czy to lager czy nie, piwo na pewno będzie smakować i to jest w tym wszystkim najważniejsze

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Refermentacja w butelce to zazwyczaj 1-2 tygodnie. Tak jak napisał kolega - najlepiej jak jest w podobnym przedziale temperatur co zwykła fermentacja. Dopiero po tym czasie możesz przenieść butelki w chłodne miejsce, aby piwo tam sobie dojrzało.



Chwilę już w zimnym te butelki leżały. Czy drożdże po przeniesieniu w cieplejsze miejsce wznowią pracę?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.