Skocz do zawartości

Niby koźlak niemiecki


ligeiro

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, kupując zestaw startowy, dawien dawna, dostałem brewkita Oberschlesische Brauerei German Hell Bock z Gozdawy.

Ugotowałem to, dla mnie bardzo przeciętne, obecnie tylko zacieranie, ale "domowniczki" stwierdziły że to dla nich idealny smak i aromat.

Macie pomysł na przepis na takie coś podobne, wyczytałem że górny koźlak, może być jesienny, typu też holenderskiego.

Docelowo warka na 10 litrów.

Dziękuję za cenne i bezcenne porady ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://kompendiumpiwa.pl/kozlak-jesienny-holenderski-herfstbok/

https://kompendiumpiwa.pl/kozlak-wiosenny-holenderski-lentebok/

 

Robię coś takiego dekokcyjnie na K-97 lub Gozdawa old german... . Musi trochę odleżeć i jak na mój gust smakowy jest ok.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wielkie, spróbuję cos z tym pokombinować, leżeć sobie może ;)

 

Cytat

Jeśli nie znajdziesz do jutra podlinkuje Ci coś jak usiądę do kompa.

 

Gdybyś gdzieś miał recepturę, byłbym wdzięczny ! :)

Edytowane przez ligeiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55 minut temu, ligeiro napisał:

Gdybyś gdzieś miał recepturę, byłbym wdzięczny ! :)

Od tego wpisu jest o recepturach na holenderskiego, ale widzę, że linkowana strona i mój plik już są nieodstępne. Kurcze.

Majowy jest w wiki. Nie mogę też znaleźć jeszcze jednego artykułu o koźlakach. Nie migam się. Nadrobię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spójrz na mój wątek:

https://www.piwo.org/forums/topic/19865-browar-ejl/?do=findComment&comment=381831

 

Popełniłem 2 koźlaki holenderskie. Trzeci pewnie zrobię za ok. miesiąc.

Najważniejsze zasady:

  • neutralne drożdże (US-05, Danstar Nottingham), najlepiej świeża gęstwa
  • fermentacja w dolnym zakresie pracy drożdży
  • zasyp jak na koźlaka tradycyjnego
  • długie gotowanie
  • ewentualnie zacieranie dekokcyjne
Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.