mario 2 Posted September 16, 2010 Receptura autorska.Modyfikowana trzykrotnie.(poniższa jest ostatnią) Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna Zawartość ekstraktu (Blg): 22 Brzeczka nastawna: 31 litrów CZARNE GRYCZANE Słody: Pilzneński 6,0 kg Karmelowy ciemny (WES) 2,1 kg Carafa II 0,6 kg Carafa III 0,2 kg Pszeniczny ciemny 0,5 kg Chmiele: Target 60 g Marynka 45 g Lubelski 15 g Drożdże: Trappist High Gravity London ESB Ale Safbrew S 33 Inne dodatki: Płatki gryczane 1,0 kg Cukier trzcinowy 0,5 kg Syrop kukurydziany 0,5 kg Fruktoza 0,4 kg Zacieranie: Słody jasne: 54 st C- 15 minut 66 st C- 60 minut 76 st C- 10 minut Słody ciemne:(osobno) 66 st C- 60 minut 76 st C- 10 minut Czas gotowania: 110 minut Chmielenie: 60g Target w 50 minucie gotowania 45g Marynka w 75 minucie gotowania 15g Lubelski na koniec gotowania Fermentacja:Burzliwa ( w trzech fermentorach) 7 dni 21 st C Cicha ( jedna butla) 42 dni 18 st C Rozlew: 27,5 litra do butelek z dodatkiem 189 g glukozy Informacje dodatkowe: Piwo smoliście ciemne.Do degustacji najwcześniej po 6 miesiącach.Najlepiej smakuje po upływie roku. Leżakowanie: 1- 6 miesiąc ok.12 st C od 7 m-ca ok. 4 st C Quote Share this post Link to post Share on other sites