Jump to content
Sign in to follow this  
mario

Czarne gryczane

Recommended Posts

Receptura autorska.Modyfikowana trzykrotnie.(poniższa jest ostatnią)

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna

Zawartość ekstraktu (Blg): 22

Brzeczka nastawna: 31 litrów

 

CZARNE GRYCZANE

 

Słody: Pilzneński 6,0 kg

Karmelowy ciemny (WES) 2,1 kg

Carafa II 0,6 kg

Carafa III 0,2 kg

Pszeniczny ciemny 0,5 kg

 

Chmiele: Target 60 g

Marynka 45 g

Lubelski 15 g

 

Drożdże: Trappist High Gravity

London ESB Ale

Safbrew S 33

 

Inne dodatki: Płatki gryczane 1,0 kg

Cukier trzcinowy 0,5 kg

Syrop kukurydziany 0,5 kg

Fruktoza 0,4 kg

 

Zacieranie: Słody jasne: 54 st C- 15 minut

66 st C- 60 minut

76 st C- 10 minut

Słody ciemne:(osobno) 66 st C- 60 minut

76 st C- 10 minut

 

Czas gotowania: 110 minut

 

Chmielenie: 60g Target w 50 minucie gotowania

45g Marynka w 75 minucie gotowania

15g Lubelski na koniec gotowania

 

Fermentacja:Burzliwa ( w trzech fermentorach) 7 dni 21 st C

Cicha ( jedna butla) 42 dni 18 st C

 

Rozlew: 27,5 litra do butelek z dodatkiem 189 g glukozy

 

Informacje dodatkowe: Piwo smoliście ciemne.Do degustacji najwcześniej

po 6 miesiącach.Najlepiej smakuje po upływie roku.

Leżakowanie: 1- 6 miesiąc ok.12 st C

od 7 m-ca ok. 4 st C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...