Skocz do zawartości

Wysokie wskazanie refraktometru po fermentacji stouta owsianego


Mijnheer

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
 

Moja ostatnia warka to stout owsiany z poniższym zasypem:

 

3.5 kg maris otter

1 kg płatki owsiane błyskawiczne

0.5 kg karmelowy 150

0.25 kg czekoladowy ciemny

0.25 palony jęczmień

 

Według apki Grainfather, teoretyczna gęstość początkowa i końcowa to odpowiednio 1.060 i 1.013. Początkowa wyszła mi 1.061 czyli prawie w punkt, natomiast końcowa mierzona refraktometrem i przeliczona 1.018. To pierwsza moja warka z tak dużym udziałem owsa i podejrzewam że może w tym jest problem? Spotkaliście się kiedyś z owsem zaburzającym odczyt refraktometru?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witaj w klubie.

Ja sypnąłem owies niesłodowany i też jest niskie odfementowanie z 13 do 4. Zacierano w 67 st C bo tak nakazuje BJCP i robiły to S04.

Moim zdaniem albo zacieranie za wysoko albo owies trzeba było skleikować. - enzymy nie mogły się dostać do skrobii. Poprawię się następnym razem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.