Jump to content
rubezahl

Full

Recommended Posts

Przepis na piwo treściwe, z wyraźną goryczką. Przy zastosowaniu chmielenia na zimno ma intensywny aromat chmielowy.

(Nie jestem autorem tej receptury, często jednak - po pewnych modyfikacjach z niej korzystałem.)

 

Full

 

Pilzneński 4,0

Carapils 0,2

 

Zasyp do wody 50°C

61°C 15'

71°C 45'

76°C - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 20g w 60'

 

Otrzymywane ok. 20l 12°Blg

 

Drożdże 2308 Munich Lager lub 2206 Bavarian Lager

 

Fermentacja: tydzień burzliwej i dwa cichej - w zalecanych dla danych drożdży temperaturach.

 

Uwagi:

Dla intensywnego aromatu, chmielić na zimno 1/3 Hop Aroma Tabs (najczęściej dodawałem pokruszoną przy przelewaniu na fermentację cichą).

Dla ciemniejszego koloru i bogatszego smaku, do zasypu dodać ciemniejszych słodów np. Carared ~0,2 kg

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym sezonie sprawdziłem moją ulubioną recepturę z nowymi drożdżami i chmielem. Teraz już te piwa stają się 'pijalne' i muszę przyznać, że efekty są dla mnie znakomite. Z pewnością kolejne Fulle będą warzone w podobny sposób: http://www.piwo.org/forum/p89951-02-03-2011-21-07-40.html#p89951

 

Do receptur (teraz w Wiki) powrócił przepis na 'górniaka' Fulla, który był prekursorem powyższych: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie "w ten deseń" (i też na drożdżach Czech Pils) zamierzam ćwiczyć jasne lagery w najbliższym sezonie. :D

 

Ale wydaje mi się, że czas fermentacji jest trochę... optymistyczny? Naprawdę udaje Ci się przefermentować te piwa w tydzień?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale wydaje mi się, że czas fermentacji jest trochę... optymistyczny? Naprawdę udaje Ci się przefermentować te piwa w tydzień?

Wszystkie swoje lżejsze (do 12°Blg) lagery fermentuję tydzień burzliwej i dwa cichej. Oczywiście nieraz plus dzień, dwa, zależnie od dostępnego czasu na zlewanie.

Po tygodniu raczej zawsze jest już po sprawie. Temperatury w zimnym sezonie 9-12°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.