Skocz do zawartości

Kociołki automatyczne.


zajaszcze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Jako, że swojego Herm-sa buduje już 3 rok, i będę budował jeszcze z 2 lata to postanowiłem kupić sobie kociołek automatyczny.
Jako, ze nie mam doświadczenia ze sprzętem chciałbym się poradzić was użytkowników.
Budżet założyłem sobie 3tys. W tej cenie wybrałem następujące oferty:

1. ROYAL 2400PLN
Kocioł warzelny do piwa – 60 l | expondo.pl

2. KLARSTEIN 2600PLN
Mundschenk 3XL, kocioł do produkcji brzeczki/instalacja do warzenia piwa, 3000 W, 9 programów, 65 l (klarstein.pl)

3. BrewTaurus ~2900PLN

BrewTaurus B65L Brewing System PRO – BrewTaurus.com | Home Beer Brewing Technology

 

4. BrewZilla ~3000PLN

BREWZILLA (65L Robobrew) Single Vessel All-In-One All Grain Brewing System | eBay

 

5. Hendi 2200PLN
Hendi Kocioł warzelny do piwa 60 l (289969) | Gastrro.pl

Którego byście polecili? Jakie modyfikacje i ile modyfikacji jest potrzebnych aby to działało tak jak trzeba.
Pozdrawiam: zajaszcze, Krzysztof

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Krzyżak napisał:

Gar 70l + mieszadło jako kadź zacierno-warzelna, 2 wiadra ze sracz wężykami jako kadzie filtracyjne, gar 50l jak zbiornik wody do wysładzania.

Wyjdzie tanio i dużo lepiej niż jakikolwiek kociołek automatyczny czy HERMS.

Wyrosłem już z tego, nie lubie być up********y po pachy i caly od sadzy z grzania gazowego.

 

Mam co nieco sprzętu garnek sie znajdzie i to nie jeden.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten grainfather już nieaktualny, pytalem o niego w momencie zakupu mojego  automatu. Sam kupiłem klarstein brauheld pro 45l na black friday za 2179zł. Jego pojemność na ciecz to 55litrow, 45l to ze slodem. Nie używalem jeszcze ale jest bardzo zgrabny nak na swoje rozmiary. Przesiadlem sie z gara 70l z mieszadlem polaczonego z garem do warzenia tez 70litrow, bo wlasnje mialem dosyć zabawy z gazem i tymi wszystkimi pierdolami, tutaj mam wszystko w jednym :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będziesz zadowolony, kociołek to zupełnie inna jakość i komfort pracy. Nie ma tyle syfu, a i roboty dużo mniej. No i piwo zrobisz w 4h jak już ogarniesz kociołek, a nie w 9-10h, jak to jest bez. Ja mam Royala już od roku i teraz w ogóle nie wyobrażam sobie pracy bez niego. Czysta przyjemność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W czwartek przyjdzie towar, wiec jak chcecie to wrzucę "pierwsze wrażenia".
Pisz koniecznie bo ja zaledwie kilka warek zrobiłem i nie ma się czym chwalić ale już widzę że jakiś kociołek muszę skombinować sobie bo inaczej za dużo czasu schodzi z ważeniem. Najwięcej oczywiście z myciem tego wszystkiego ale tego raczej nie przeskoczę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Ask napisał:
8 godzin temu, zajaszcze napisał:
W czwartek przyjdzie towar, wiec jak chcecie to wrzucę "pierwsze wrażenia".

Pisz koniecznie bo ja zaledwie kilka warek zrobiłem i nie ma się czym chwalić ale już widzę że jakiś kociołek muszę skombinować sobie bo inaczej za dużo czasu schodzi z ważeniem. Najwięcej oczywiście z myciem tego wszystkiego ale tego raczej nie przeskoczę.

Do ważenia to waga się przydaje, a nie kociołek ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Wrzucam fotki.

Wygląda to nieźle na ta chwilę.

 

+3000w - naprawdę robi robotę.

+Przemyślane uchwyt

+Dość solidna blacha, naprawdę sie nie spodziewałem.

+Cena 2100zl akurat wskoczyła promocja.

 

 

 

 

-słaba pompa

-sterowanie na ta chwilę toporne.

 

 

Narazie tyle mi przychodzi do głowy.

Wtorek/sroda pierwsze testy na surowcu.

 

Pozdrawiam Krzysztof

 

 

 

 

 

 

IMG_20211209_093014.jpg

IMG_20211209_093158.jpg

IMG_20211209_093208.jpg

IMG_20211209_093548.jpg

IMG_20211209_094319.jpg

IMG_20211209_094405.jpg

IMG_20211209_093719.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, więc stało się.
W sobotę doszło do pierwszego zbliżenia z maszyną.

Podsumowując wszystko co mogło pójść nie tak, to poszło nie tak.
Mimo problemów, piwo udało się dokończyć. 

 

Zaczynając od podgrzewania wody do temp. zadanej. Poszło to mega szybko, 30L (ostatecznie 45l) wody w około 25 minut (3000w) do temp 55st.

Pierwszym błędem który popełniłem, było zbyt szybkie wsypanie słodu, co spowodowało zbrylenie substancji piwo twórczej. Na szczęście udało się to wyprowadzić, ale spowodowało to poważniejszy problem - zatkane sito filtracyjne. Spowodowało to zbyt wolny przepływ przez złoże co spowodowało nierównomierna temperaturę u góry i dołu. Różnica to 5st.
Po przekroczeniu 68st, wszelkie problemy zniknęły, sito się odetkało i dalszy proces poszedł książkowo. Oczywiście moc garnka zmniejszyłem do (1000W), moc była wystarczająca aby utrzymać temperaturę. Różnica miedzy góra a dołem była 2st, wiec na sterowniku podniosłem temp o powyższa wartość -było ok. I teraz najciekawsze, kiedy doszło już do momentu wysładzania niestety przeliczyłem się co do masy kosza. Nie miałem siły go podnieść w pojedynkę. Tutaj pomógł sąsiad. Wysładzanie książkowe 30 minut i po robocie. BLG po wysładzaniu z tego zasypu czyli 11kg słodów wyszło - no właśnie, w ferworze walki zapomniałem zmierzyć. Natomiast podczas zacierania maxymalny wynik miałem 17°Blg. Czyli spoko. Do wysładzania zużyłem ok 20L wody, podgrzanej w warniku. Wodę przepompowałem sobie spokojnie pompa, chociaż raz bez latania z garnkami i czajnikami. Niestety podczas sciągania kosza wyślizgnął mi się z ręki i wpadł mi do kociołka, co spowodowało ubytek ok 5L piwa i dużym rozlewiskiem na podłodze. Ostatecznie Skończyłem wysładzanie na ~55L. Gotowanie przebiegało tak jak trzeba. Kociołek zagotował się w ok 20min od ~80st. przy mocy 2000W. Problemy zaczęły po pierwszej porcji chmielu. Hop Stoper wywrócił mi się do góry dnem i całość popłynęła... Nie przeszkadzało mi to do czasu zlewania piwa do fermentora. Bazzoka dodawana w standardzie natychmiast się zatkała, więc standardowo trzeba było zrobić to ręcznie. Ostatecznie wyszło mi 48L gotowego półproduktu o mocy 12,5BLG

Jestem podważeniem pompy, w zestawie. Pompa dała radę, jest to pompa coś ala mp-15rm z plastikową głowicą i o połowę mniejszą. Zastanawiam się nad zamianą na właśnie mp-15rm którą posiadam. Niestety gdzieś podczas produkcji przypaliłem delikatnie dno.





Na drugi test, wezmę pod uwagę następujące aspekty.
-Łuska ryżowa na dno sita.

-Trzeba kontrolować częściej temperaturę u góry.

-Wyciąg z pasa transportowego do wyciągania kosza.

-więcej wody do procesu zacierania.

-lepszy kosz na chmieliny

-lepsza bazzoka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje. Najważniejsze to nie poddawać się. Czytając Twoją walkę z zacieraniem/warzeniem przypomniało mi się co ja przeżyłem. Powiem tak MASAKRA. Ale koniec końców piwko i tak smakowało. Bazookę to najlepiej wywal, tak z własnego doświadczenia. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, zajaszcze napisał:

Bazzoka dodawana w standardzie natychmiast się zatkała

Kup woreczki na warzywa z Lidla/ Biedronki, wymocz w starsanie i zlewaj przez nie do fermentora.

Przy 100-150 g można mieć drugi w zapasie. Przy większej ilości pewnie trzeba mieć zapas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 20.12.2021 o 22:48, zasada napisał:

Kup woreczki na warzywa z Lidla/ Biedronki, wymocz w starsanie i zlewaj przez nie do fermentora.

Przy 100-150 g można mieć drugi w zapasie. Przy większej ilości pewnie trzeba mieć zapas.

Myślałem kiedyś nad kupieniem tego, ale wydawało mi się że oczka są na tyle duże że sporo chmielu przeleci.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Hary86 napisał:

Myślałem kiedyś nad kupieniem tego, ale wydawało mi się że oczka są na tyle duże że sporo chmielu przeleci.

Bez obaw. Jeden minus, to konieczność trzymania i wymiany jak się zapełni (150 g już potrafi). Ale korzyści są większe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Potrzebuje pomocy od użytkowników kociołków.

Mam taki problem, że już drugą Warkę walczę z przypaleniami na dnie. Czy ktoś podrzucił by mi jakąś ciekawą wskazówkę.
Myślałem o tym aby od dołu zamontować mieszadło, aby przy dnie cały czas mieszało. Druga opcją jest dołożenie drugiej pompy która wymuszała by ruch wirowy na dnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, zajaszcze napisał:

Potrzebuje pomocy od użytkowników kociołków.

Mam taki problem, że już drugą Warkę walczę z przypaleniami na dnie. Czy ktoś podrzucił by mi jakąś ciekawą wskazówkę.
Myślałem o tym aby od dołu zamontować mieszadło, aby przy dnie cały czas mieszało. Druga opcją jest dołożenie drugiej pompy która wymuszała by ruch wirowy na dnie.

Zależy jaki kociołek, jak z cyrkulacją to pewnie wystarczy zmniejszyć grzanie, ja zacieram i gotuję przy 1900W-2000W i nic się nie przypala.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.