Jump to content
TomX

Wielozbożowe (5 zbóż)

Recommended Posts

Bardzo dobre, ciekawe piwo, moja pierwsza autorska receptura, uwarzone jako 3 warka Czarnego Browaru.

 

Na 22 litry 13°Blg

 

1kg słód Pilzneński

1kg słód Monachijski

1kg słód Pszeniczny

1kg słód Żytni

0,5kg kasza gryczana jasna

0,4kg płatki owsiane błyskawiczne

0,2kg słód karmelowy jasny

 

* Ześrutowana kasza gryczana kleikowana przez ~20 min w 100°C w 5 l wody

* dolane ~10 litrów zimnej wody, wsypane słody i płatki

* 15' w 55°C

* 45' w 63°C

* 20' w 73°C

* podgrzanie do 78°C => filtracja.

 

Gotowanie - 60 min.

* 10g Marynka (szyszka) + 10g Lubelski (szyszka) od początku

* 10g Lubelski w 5 min przed końcem

 

Drożdże: S-33

 

Fermentacja burzliwa: 7 dni w 20°C

Fermentacja cicha: 14 dni w 16°C

Gęstość końcowa: 3,5°Blg

 

Butelkowane z 7 g cukru na litr piwa.

 

Uwagi:

* Można zrezygnować ze słodu karmelowego - smakowo taka ilość prawie nic nie wnosi, jedynie trochę pogłębia barwę.

* Piwo wyszło mocno mętne - chyba z 5 g mchu irlandzkiego by mu pomogło.

* Zwiększył bym ilość chmielu na aromat do 15 - 20 g, ale to kwestia gustu.

* Drożdże w sumie dowolne - pierwotnie chcieliśmy użyć WB-06, pewnie też dałyby ciekawe piwo. Następnym razem chyba użyjemy drożdży German Ale albo nawet dolniaków...

 

Edit:

Piwo szybko dojrzewa, po 3 tygodniach już jest dobre, najlepsze po 1,5 - 2 miesiącach.

 

Foto:

Edited by TomX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakich dokładnie słodów używałeś, jasnych czy ciemnych? Chodzi mi o pszeniczny i monachijski. Czy może to nie ma znaczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...