Jump to content

Różowe piwo... jak?


pogo
 Share

Recommended Posts

Drodzy forumowicze, znów się odzywam i znów będę wkurzał ludzi... przynajmniej takie odnoszę wrażenie zazwyczaj jak się odzywam... 

Nieważne, przejdźmy do meritum.

 

Współlokatorka poprosiła mnie o zrobienie... RÓŻOWEGO piwa. 

Jest absolutnie świadoma, że to będzie kwach z owocami, wręcz tego oczekuje.

Nie mam jeszcze żadnego planu na zasyp, drożdże, chmielenie, lactobaccilusy (pewnie zrobiłem literówkę w nazwie), ale nie o to chcę pytać, zacznę o tym myśleć, jak okaże się to istotne dla koloru. Ogólnie jest plan by robić na najjaśniejszych słodach jakie są. Pewnie wyceluję w 12°Blg + owoce.

 

I pytanie: Jakie owoce, ile i jak dodawać? Celujemy w najbardziej landrynkowo-różowy jak tylko się da.
Wątpię bym o tej porze dostał coś sensownego świeżego, więc zakładam mrożone lub suszone. Kolor jest najważniejszy! Pewnie jeszcze będę musiał jeszcze dodać brokatu... ehh... ale to chyba element bez znaczenia.

 

Kusi mnie dosypanie soli do tego, ale boję się reakcji :P

Link to comment
Share on other sites

Na pewno będą bakterie, bo oboje lubimy jak jest konkretnie kwaśne i mam wydzielony sprzęt na takie coś, więc to żaden problem.

Problem z wiśniami widzę taki, że one dają raczej kolor czerwony... kolor taniego wina też kojarzę jako lekko rozrzedzoną krew i jakimś cudem klarowną, bo prawdziwa krew jest mętna :P
Mniejsze dodatki wiśni znowu są bez smaku :/ aż tak rezygnować z tego nie chcę, tym bardziej, że chyba kolor wciąż nie będzie taki, jak bym chciał.
Myślałem o dodatku jagód, ale ich nigdy nie używałem, nie wiem czego się spodziewać.


I wiem, że dodatek hibiskusa odpada.

ideałem byłoby coś a'la magenta, ale wiem, że o tym można tylko pomarzyć.

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

Sądząc po tym w czym ona chodzi, to raczej malinowy... lub wręcz logo t-mobile.
Nie sądzę by w domowych warunkach dało się uzyskać to:
https://snowyrivercocktails.com/snowy-river-pink-beer-glitter-1x5-0g/
ani nawet to:
https://www.capemaybrewery.com/beers/the-bog-cranberry-shandy/pink-pint/

 

ale to jest ten kierunek.

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

Imo dużo lepiej niż wiśnie zagrają tu maliny, one dają ładny róż przy drożdżowym zamgleniu. 1kg mrożonych na 20l spokojnie wystarczy, możesz użyć drożdży weizenowych i dodatkowo zakwasić kwasem mlekowym.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.