Eselchen Posted November 26, 2021 Share Posted November 26, 2021 Witam, mam już kilkanaście warek za sobą z procesem zacierania, ale ostatnio naszła mnie ochota na wypróbowanie Brewkita Coopers Lager. Jako, że posiadam fermentator 20L, muszę uzyskać ok. 15 litrów brzeczki, a brewkity są zazwyczaj na 25l. Czy w takim przypadku muszę dodawać dodatkowo ekstrakt słodowy czy sam brewkit + woda + 1 paczka W34/70 wystarczą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted November 26, 2021 Share Posted November 26, 2021 Jedna puszka ekstraktu jest na 10 litrów piwa o sugerowanym ekstracie. dodaje się jeszcze ekstrakt słodowy płynny, suchy, lub cukier by dopełnić do 21 litrów brzeczki nastawnej. Cukier odradzam. W brewness policzysz ile musisz dodać ekstraktu by uzyskać 15 l brzeczki nsatawnej o porzadanym ekstrakcie, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted November 26, 2021 Author Share Posted November 26, 2021 5 minut temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: Jedna puszka ekstraktu jest na 10 litrów piwa o sugerowanym ekstracie. dodaje się jeszcze ekstrakt słodowy płynny, suchy, lub cukier by dopełnić do 21 litrów brzeczki nastawnej. Cukier odradzam. W brewness policzysz ile musisz dodać ekstraktu by uzyskać 15 l brzeczki nsatawnej o porzadanym ekstrakcie, Tylko teraz dodając mniej niechmielonego ekstraktu j wody dostanę wyższy poziom goryczy niż sugerowany jest na 23l piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted November 26, 2021 Share Posted November 26, 2021 W takim razie może wyliczyć ile należy dodac chmielonego ekstraktu słodowego i niechmielonego żeby wyszło Ci te 15 l brzeczki. Reszta się tam gdzieś wykorzysta przy jakimś risie czy proterze z ekstratków :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted December 7, 2021 Share Posted December 7, 2021 (edited) Nie mam doświadczenia z brewkitami, a z ekstraktami tyle, co do starterów więc podam tylko wątpliwość pod rozwagę tych, którzy wiedzą o nich więcej. Czy dobrze zaprojektowany brewkit nie zakłada określonej ilości prostych cukrów, których wyrzucenie może wpłynąć na proporcję cukrów fermentowalnych i niefermentowalych, a w konsekwencji niskie odfermentowanie? Może lepiej zawartość puchy podzielić mniej więcej na 2 i zamrozić? Edited December 7, 2021 by Łachim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.