Jump to content

Proste, mocne piwo - skład.


arsen99
 Share

Recommended Posts

Hej.

Chciałem wrócić do warzenia po prawie 13 latach przerwy.

Coś tam pamiętam, ale pewności nie mam już tak wiele.

Nie rozwodząc się za długo chciałbym poprosić o pomoc w doborze składników.

 

Chciałbym uwarzyć proste piwo, bez żadnych skomplikowanych słodów, górnej fermentacji, chmielone na ciepło podstawowymi chmielami o mocy mniej więcej 7-8%, gdyż właśnie takie piwa najczęściej pije, a do tego chcę sobie przypomnieć jak to się robiło na prostych składnikach. 

Jednak fajnie by było, żeby smak nie został zdominowany przez alkohol a był ukryty w słodach i bardziej rozgrzewał niż wykrzywiał.

 

Co oprócz słodu pilzneńskiego proponujecie?

Wymyśliłem sobie te drożdże - Safbrew S-33, chmielenie marynka + lubelski.

Czy mogę prosić o podanie mniej więcej ilości słodów na 20l piwa o mocy 7-8%, oraz temperatury i czasu zacierania?

 

PS1. Przypomnijcie mi kiedy zbierało się drożdże aby zostawić je do kolejne warki? Po burzliwej czy cichej?

PS2. Wyciągnąłem z piwnicy 13 letnie piwa, mam tego chyba z 3 skrzynki. Właśnie się mrożą, a wieczorem będę otwierał. Oczywiście jeżeli na smak będą nie dobre to idą w zlew. Ale czy mogło z nimi zrobić się coś niedobrego w sensie takim jak np. w konserwach, że niby zjadalne ale kwas kiełbasiany i tak tam jest.

 

Dzięki.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

przerwa dłuższa niż cały mój staż ale cośtam się powymądrzam: piwo 7-8% alkoholu to pewnie 16 BLG i więcej. Oznacza to, że lepiej użyć gęstwy.

Najpierw rozruchowe coś jak Full Aroma Hops ale na drożdżach pasujących do tego jakie masz temperatury (głównie od temperatury fermentacji zależy czy alkohol będzie grzał czy wykrzywiał). A dopiero w drugim kroku bokserskim piwo docelowe. Nie wiem jaki masz smak, ale obstawiałbym: po 45% pilzneński i albo wiedeński albo monachijski, po 5% karmelowy jasny (~30 EBC) i ciemny (~150 EBC) i chmielenie Iungą na goryczkę i Sybillą na smak/ aromat.

 

Powodzenia w powrocie do gara!

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, arsen99 napisał:

PS1. Przypomnijcie mi kiedy zbierało się drożdże aby zostawić je do kolejne warki? Po burzliwej czy cichej?

To właściwie bez różnicy. Chyba, że ci się spieszy z następna Warka, albo chcesz chmielic na zimno, to zbierasz gęstwę po burzliwej.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.