Jump to content

Klarstein 50L - ile pomieści słodu?


Syllabub
 Share

Recommended Posts

Witajcie, mam pytanie ile jest wstanie najwięcej pomieścić słodu Klarstein 50L by na spokojnie uwarzyć jak najwięcej piwa? Chciałbym warzyć na raz warki około 40l (12-16blg). Czy taki sprzęt da radę? Czy może szukać coś innego w stylu gar 70l z kranem? 

Jestem w początkowej fazie wyboru dla siebie sprzętu więc proszę o wyrozumiałość.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 Istnieje prosta opcja, którą można nazwać "uzupełnienie wody w fermentorze". Po prostu trzeba zrobić gęstszą brzeczkę i rozrzedzić ją przed fermentacją, tzn. część wody przeznaczonej do wysładzania dodać dopiero do wygotowanej brzeczki (oczywiście woda musi być sterylna, tj. wcześniej zagotowana). Takie rozwiązanie wspierają nawet popularne aplikacje dla piwowarów. Myślę, że w ten sposób tak do 20% możemy zwiększyć ilość brzeczki nastawnej uzyskanej z kotła, bez istotnego spadku wydajności zacierania, a w razie czego pół kilo słodu więcej do zacieru rozwiąże problem skutecznie, a drogie nie jest.

Link to comment
Share on other sites

Trzeba tylko zawczasu wyliczyć ilość chmielu, bo izomeryzacja alfą-kwasów przebiega nieco inaczej w mniejszej objętości i większym BLG. Do 10% rozrzedzenia nie powinno to mieć większego znaczenia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.