Jump to content

Odpowiedni moment na cichą


Nomic
 Share

Recommended Posts

Chcąc zebrać gęstwę, zlewamy na cichą i tutaj pytanie.  Przelewam na cichą po unormowaniu się drożdży na dnie, ale staram się (co jest dość trudne do określenia) zlać w tym momencie, zanim dofermentuje do końca, tak by na cichej dofermentowało co skutecznie mniemam usunie zbędne powietrze z fermentora. Słusznie czynię koleżanki i koledzy?

Link to comment
Share on other sites

Ryzykowna sprawa. Raczej lepiej przelać niedługo po zakończeniu fermentacji. Jest szansa,  źe przelanie pobudzi nieco drożdże, jeśli chmielisz na zimno (a pewnie tak, skoro chcesz przelać, by zebrać gęstwę), enzymy z chmielu też pozwolą jeszcze trochę dofermentować piwo.

Lepsze ryzyko utlenienia niż niedofermentowania.

Link to comment
Share on other sites

Trzeba pamiętać, że dość łatwo minimalizować ryzyko utlenienia, napełniając wcześniej fermentor CO2.

Najprostszy generator CO2: butelka PET i balon. do butelki wlewasz roztwórz kwasu (octowy albo cytrynowy), do balonu wsypujesz sodę oczyszczoną. Balon naciągasz na szyjkę butelki, proszek z balonu przesypujesz do butelki, wydziela się CO2, pompuje balon. Wstrząsasz etc. aż będzie pełen i gaz z balonu wylewasz do fermentora.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.