Skocz do zawartości

Wolna fermentcja pszenicznego w niskiej temperturze st


lachim078

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z moją 11 warką. Po raz pierwszy fermentuję w niższej (16°C) temperaturze w lodówce. Warka nastawiona 12.09.2010 ruszyła po kilkunastu godzinach. Dziś, po 3 dobach sprawdziłem stopień odfermentowania - spadło z 14 do 13°Blg. Czy taka wolna fermentacja jest normalna w dolnym zakresie temperatur dla drożdży WB-06? Takie drożdże powinny być w zestawie, ale nie były w opakowaniu fabrycznym - podejrzewam, że może nie są to czyste WB-06 tylko inny szczep wymagający wyższej temperatury.

 

 

Czy podnieść trochę temperaturę, żeby przyspieszyć fermentację?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przy tych drożdżach fermentacja powinna być w temp koło 20°C chodzi o to żeby wytworzyły odpowiedni pakiet estrów i fenoli. Ja ostatnio robiłem na tych drożdżach w 19°C i wszyscy twierdzą że jest mało pszeniczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.