Jump to content

12h lagu przy Danstar Diamond


Rafici
 Share

Recommended Posts

17 minut temu, Rafici napisał:

Robię warke pilsa dolnej fermentacji zadałem  lager yeast diamond 2 torebki i od 12 godzin nic się nie dzieje czekać jeszcze?

Czekać, jakie BLG, ile piwa i temperatura fermentacji. Przy niższej mogą wolniej startować. 

Link to comment
Share on other sites

37 minut temu, Rafici napisał:

Robię warke pilsa dolnej fermentacji zadałem  lager yeast diamond 2 torebki i od 12 godzin nic się nie dzieje czekać jeszcze?

Czekać. 12h to nie jest duży lag.

Jak @Suchejroo napisał, jeśli chcesz pomocy, napisz nieco więcej o swoim piwie.

Zmieniłem tytuł tematu na "12h lagu przy Danstar Diamond", bo ten, który nadałeś (Brzeczka) jest zbyt ogólny.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

  • zasada changed the title to 12h lagu przy Danstar Diamond
28 minut temu, Suchejroo napisał:

Czekać, jakie BLG, ile piwa i temperatura fermentacji. Przy niższej mogą wolniej startować. 

Narazie mam w pokoju 21sto. Jak ruszy przeniosę do chłodniejszego pomieszczenia

 

Przed zadaniem drożdży po schłodzeniu tak to wygląda

20211113_155002.jpg

20211113_154855.jpg

20211113_154911.jpg

 

Taki przepis

20211114_112613.jpg

Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, Rafici napisał:

Narazie mam w pokoju 21sto. Jak ruszy przeniosę do chłodniejszego pomieszczenia

 

Jeśli schłodziłeś brzeczka do potrzebnej temperatury powinieneś zadać drożdże i natychmiast umieścić w niskiej temperaturze.

Ja na tych zdjęciach nie widzę jakie jest BLG.

Pytania: do ilu schłodziłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży i ile tego BLG miałeś.

Nie pisz postu pod postem, jeśli chcesz uzupełnić, użyj funkcji edytuj ukrytej pod kropkami w prawym górnym rogu.

Link to comment
Share on other sites

Czekaj czekaj, próbujesz zrobić lagera, 7BLG w 21°C? Po pierwsze drożdże nie mają prawie co fermentować, więc nie potrzeba 2 paczek w tej temperaturze. Poza tym w tej temperaturze nic dobrego nie wyjdzie. Czemu masz tak niskie  BLG? Ile Ci wyszło brzeczki? Jak śrutowany słód? 

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, Suchejroo napisał:

Czekaj czekaj, próbujesz zrobić lagera, 7BLG w 21°C? Po pierwsze drożdże nie mają prawie co fermentować, więc nie potrzeba 2 paczek w tej temperaturze. Poza tym w tej temperaturze nic dobrego nie wyjdzie. Czemu masz tak niskie  BLG? Ile Ci wyszło brzeczki? Jak śrutowany słód? 

23 litry temp. Teraz to 7 stopni mam nadzieje, zobaczymy pozdrawiam.

 

4 godziny temu, Rafici napisał:

23 litry temp. Teraz to 7 stopni mam nadzieje, zobaczymy pozdrawiam.

Czym w tym rodzaju pilsa podnieść do 11 blg czy nie zaszkodze fermentacji.co do ziarna widzę że są otręby moim zdaniem niedomielone i dużo mąki...sory panowie dzięki waszym wpisom ucze się...

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Rafici napisał:

Czym w tym rodzaju pilsa podnieść do 11 blg czy nie zaszkodze fermentacji.co do ziarna widzę że są otręby moim zdaniem niedomielone i dużo mąki...sory panowie dzięki waszym wpisom ucze się...

Teraz to już niczym. Porwałeś się z motyką na słońce robiąc dolniaka, jeśli to Twoja pierwsza warka.

Link to comment
Share on other sites

37 minut temu, skazi napisał:

Teraz to już niczym. Porwałeś się z motyką na słońce robiąc dolniaka, jeśli to Twoja pierwsza warka.

Piwo stoi w 7 stopniach jest jakaś szansa,glukoza odpada tak.

 

37 minut temu, skazi napisał:

Teraz to już niczym. Porwałeś się z motyką na słońce robiąc dolniaka, jeśli to Twoja pierwsza warka.

Proszę podeślij łatwiejszy przepis dla mnie na pilsa takie właśnie mi najlepiej smakuje dzięki za wsparcie pozdro...

 

edit moderatorski: @Rafici kolejny raz łączę Ci posty i proszę, nie pisz jeden pod drugim, tylko uzupełniaj jeśli czegoś zapomniałeś.

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze nie pisz posta pod postem tylko użyj opcji edycji. Po drugie za dolniaki trzeba się brać z doświadczeniem. Jesteś w stanie w domu uzyskać pseudo pilsa w bardzo prosty sposób. Możesz uzyć drożdży Kveik Lutra które mają neutralny profil. 100% zasypu słód pilzneński, fermentacja w 20°C. Póki co skup się co zrobiłeś nie tak, że tak mało cukru wydobyłeś ze słodu. Albo temperatura zła, albo śrutowanie, może też być woda. Za mało informacji napisałeś co robiles krok po kroku. Ilośći wody, czas trwania przerw itp. 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 14.11.2021 o 10:41, Rafici napisał:

Robię warke pilsa dolnej fermentacji zadałem  lager yeast diamond 2 torebki i od 12 godzin nic się nie dzieje czekać jeszcze?

Napowietrzyłeś w ogóle brzeczkę przed zadaniem drożdży? Pytam, bo w tym przepisie nic o tym nie ma. Drożdże były uwodnione czy nie?

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Suchejroo napisał:

Po pierwsze nie pisz posta pod postem tylko użyj opcji edycji. Po drugie za dolniaki trzeba się brać z doświadczeniem. Jesteś w stanie w domu uzyskać pseudo pilsa w bardzo prosty sposób. Możesz uzyć drożdży Kveik Lutra które mają neutralny profil. 100% zasypu słód pilzneński, fermentacja w 20°C. Póki co skup się co zrobiłeś nie tak, że tak mało cukru wydobyłeś ze słodu. Albo temperatura zła, albo śrutowanie, może też być woda. Za mało informacji napisałeś co robiles krok po kroku. Ilośći wody, czas trwania przerw itp. 

Wedle przepisu ,wydaje mi się że słody były nic nie warte co do wiedzy dużo brakuje masz racje nie jest to takie proste.temp.troszke mi skalała 65-70 i tu chyba jest problem.wysładzałem po15 min wolno

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Rafici napisał:

Wedle przepisu ,wydaje mi się że słody były nic nie warte co do wiedzy dużo brakuje masz racje nie jest to takie proste.temp.troszke mi skalała 65-70 i tu chyba jest problem.wysładzałem po15 min wolno

Dlaczego sądzisz że słody nic nie warte?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.