Polias Posted November 12, 2021 Share Posted November 12, 2021 Witam, mam zamiar uwarzyć jakąś delikatną IPA/APA z dodatkiem kwiatów wrzosu i jaśminu. Zastanawiam się na jakim etapie i w jakich ilościach te dodatki dadzą najlepszy efekt? Dodać na ostatnie 15min. gotowania, na whirlpool czy może na zimno? Chciałbym aby kwiatowe nuty były dość mocno wyczuwalne a nie tylko majaczyły w tle. Z tego co wyczytałem to zaleca się dodatek po 10-20g na 20-23 litry piwa, ale wydaje mi się, że chmiele mogą to wszystko przykryć. Jeśli ktoś ma doświadczenie w temacie to prosiłbym o rady. Wstępnie ułożyłem taki przepis https://brewness.com/pl/recipe/ipa-z-jasminem-i-wrzosem/view Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted November 14, 2021 Share Posted November 14, 2021 (edited) Nie mam pojęcia jak mocny aromat dają kwiaty wrzosu i jaśminu, robiłem za to piwo (10l) z kwiatem dzikiego bzu (świeżego), dawałem 200g na 10 minut i 60g na hopstand 80st ok 20 minut. Do tego tylko chmielenie na goryczkę 10g marynki. Aromat bzu był mocny. W Twoim zestawieniu raczej chmiel wszystko przykryje, a właściwie goryczka. Proponowałbym dać symbolicznie chmielu i więcej kwiatów, żeby wyczuć temat, a w kolejnych warkach zmieniać proporcje. Edited November 15, 2021 by x1d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts