Jump to content

Kwiaty wrzosu i jaśminu


Polias
 Share

Recommended Posts

Witam, 
mam zamiar uwarzyć jakąś delikatną IPA/APA z dodatkiem kwiatów wrzosu i jaśminu. Zastanawiam się na jakim etapie i w jakich ilościach te dodatki dadzą najlepszy efekt? Dodać na ostatnie 15min. gotowania, na whirlpool czy może na zimno? Chciałbym aby kwiatowe nuty były dość mocno wyczuwalne a nie tylko majaczyły w tle. Z tego co wyczytałem to zaleca się dodatek po 10-20g na 20-23 litry piwa, ale wydaje mi się, że chmiele mogą to wszystko przykryć. Jeśli ktoś ma doświadczenie w temacie to prosiłbym o rady. 
Wstępnie ułożyłem taki przepis https://brewness.com/pl/recipe/ipa-z-jasminem-i-wrzosem/view

 

Link to comment
Share on other sites

Nie mam pojęcia jak mocny aromat dają kwiaty wrzosu i jaśminu, robiłem za to piwo (10l) z kwiatem dzikiego bzu (świeżego), dawałem 200g na 10 minut i 60g na hopstand 80st ok 20 minut. Do tego tylko chmielenie na goryczkę 10g marynki. Aromat bzu był mocny.

W Twoim zestawieniu raczej chmiel wszystko przykryje, a właściwie goryczka. Proponowałbym dać symbolicznie chmielu i więcej kwiatów, żeby wyczuć temat, a w kolejnych warkach zmieniać proporcje.

Edited by x1d
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.