Skocz do zawartości

Kwiaty wrzosu i jaśminu


Polias

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 
mam zamiar uwarzyć jakąś delikatną IPA/APA z dodatkiem kwiatów wrzosu i jaśminu. Zastanawiam się na jakim etapie i w jakich ilościach te dodatki dadzą najlepszy efekt? Dodać na ostatnie 15min. gotowania, na whirlpool czy może na zimno? Chciałbym aby kwiatowe nuty były dość mocno wyczuwalne a nie tylko majaczyły w tle. Z tego co wyczytałem to zaleca się dodatek po 10-20g na 20-23 litry piwa, ale wydaje mi się, że chmiele mogą to wszystko przykryć. Jeśli ktoś ma doświadczenie w temacie to prosiłbym o rady. 
Wstępnie ułożyłem taki przepis https://brewness.com/pl/recipe/ipa-z-jasminem-i-wrzosem/view

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam pojęcia jak mocny aromat dają kwiaty wrzosu i jaśminu, robiłem za to piwo (10l) z kwiatem dzikiego bzu (świeżego), dawałem 200g na 10 minut i 60g na hopstand 80st ok 20 minut. Do tego tylko chmielenie na goryczkę 10g marynki. Aromat bzu był mocny.

W Twoim zestawieniu raczej chmiel wszystko przykryje, a właściwie goryczka. Proponowałbym dać symbolicznie chmielu i więcej kwiatów, żeby wyczuć temat, a w kolejnych warkach zmieniać proporcje.

Edytowane przez x1d
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.