Jump to content

Ogrzanie fermentora


Beqq
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie, 

 

Jako, że temperatura spada w drastycznym tempie, chciałbym zapytać się was czy macie jakiś pomysł na ogrzanie fermentora?

 

Niestety mieszkając w bloku i nie posiadając piwnicy zmuszony jestem trzymać fermentator w kącie na balkonie. 

 

Pomyślałem o macie grzewczej, aby utrzymać stałą temperaturę oraz otulić beczkę matą termoizolacyjną.

 

Czy ktoś z was miał podobny problem i może się podzielić doświadczeniem?

 

Z góry dzięki i życzę miłej nocki!

Link to comment
Share on other sites

Od dłuższego czasu zastanawiam się na matą / kablem grzewczym. Jak to się ma do sondy termometru przyklejonej do wiadra i pomiaru temperatury?

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Jancewicz napisał:

Od dłuższego czasu zastanawiam się na matą / kablem grzewczym. Jak to się ma do sondy termometru przyklejonej do wiadra i pomiaru temperatury?

Sonda przyklejona do wiadra+sterownik i będziesz Pan zadowolony

 

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Jancewicz napisał:

Od dłuższego czasu zastanawiam się na matą / kablem grzewczym. Jak to się ma do sondy termometru przyklejonej do wiadra i pomiaru temperatury?

Ja mam swój sterownik na grzanie i chłodzenie i do grzania podłączyłem kabel grzewczy od terrarium. Umieścilem go w lodówce w przegrodach na półki i dookoła lodówki na 2-3 poziomach. Dogrzewałem bez problemu do 35°C. 

 

EDIT: Nie wiem w czym fermentujesz, ale nawet jeśli pudło to jeśli dasz na ściankach a sonda przyklejona i zaizolowana przy wiadrze to luzik. Ja tak zrobiłem (tylko w lodówce) i poniżej widać jak temperatura wyglądała w piwie (iSpindel).  

image.thumb.png.574f1761430bcbfda05070eaaead89c1.png

Edited by Suchejroo
Dodane informacje
Link to comment
Share on other sites

Ja mam swój sterownik na grzanie i chłodzenie i do grzania podłączyłem kabel grzewczy od terrarium. Umieścilem go w lodówce w przegrodach na półki i dookoła lodówki na 2-3 poziomach. Dogrzewałem bez problemu do 35°C. 
 
EDIT: Nie wiem w czym fermentujesz, ale nawet jeśli pudło to jeśli dasz na ściankach a sonda przyklejona i zaizolowana przy wiadrze to luzik. Ja tak zrobiłem (tylko w lodówce) i poniżej widać jak temperatura wyglądała w piwie (iSpindel).  
image.thumb.png.574f1761430bcbfda05070eaaead89c1.png
A dlaczego po zakończeniu grzania (i, co za tym idzie, spadku temperatury) wzrósł poziom blg? Chodzi o rozszerzalność termiczną już przefermentowanego piwa czy jakiś inny efekt?

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Muchor napisał:

A dlaczego po zakończeniu grzania (i, co za tym idzie, spadku temperatury) wzrósł poziom blg? Chodzi o rozszerzalność termiczną już przefermentowanego piwa czy jakiś inny efekt?

Po prostu po zmniejszeniu temperatury tak zauważyłem, prawdopodobnie to jest zależne od iSpindla, możliwe że przy zmniejszeniu temperatury zmienia się kąt. Co za tym dokładnie stoi nie wiem :D 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.