Jump to content

Galaxy Pale Ale


 Share

Recommended Posts

Cześć, przymierzam sie do uwarzenia 3 warki.

 

warka 15l

 

Słody:

pale ale - 3 kg

pszeniczny jasny - 0,75 kg

zacieranie godzina w 68 stopniach

 

Chmielenie:

Citra 30 min 15g

Galaxy 2 min 25g

Galaxy na hoppstand 25g 

 

Chce żeby to było lekkie dostepne pod wzglededem goryczy dla każdego piwo z chmielową nutą. Zastanawiam się jedynie czy piwo nie bedzie mdłe.

W brewness wyszło mi jako zbalansowane. Chmielenie na goryczke pół godziny gdyz wyczytałem ze w ten sposób uzyskuje się krótszą 'szlachetniejsza" goryczke.

Czy zasyp bedzie ok? Nie chce karmelu w piwie, zastnaawiam sie czy poza mgiełką i lepsza piana da cos ten słód pszeniczny. Ile czasu powinien trwać hoppstand?

Co myślicie o takiej recepturze?

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj a się przekonasz. 
 

Moim zdaniem 15g na 30’ to jednak może okazać się za mało żeby uzyskać sensowna goryczkę. Ale to kwestia gustu.

 

Co dokładnie chcesz uzyskać przez te 2 min? Wydaje mi się, że jeśli nie masz błyskawicznej chłodnicy to nie będzie wielkiej różnicy między 2’ a 0’. Może spróbuj rozbić to np. na 15g na 15’ i 10g na 5’? W takim układzie jest szansa na więcej „szlachetnej” goryczki bez zwiększania ilości citry.

 

Słód pszeniczny zasadniczo nie daje mgiełki, ta jest wypadkową m.in. zacierania, użytych drożdży i prowadzenia fermentacji.

 

Ktoś pewnie powie, że 30’ gotowania to krótko i DMS i w ogóle, ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
 

Inna sprawa to to, czy 3 warka to dobry moment na takie eksperymenty? Może lepiej zrobić jeszcze kilka bardziej klasycznie i wyrobić sobie punkt odniesienia?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.