Skocz do zawartości

Piwo pachnie surową brzeczką


Zajac2525

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

 

Uwarzylem swoją 12 warkę, piwo to IPA 14° blg.

Zasyp: 5 kg pale ale, 1 kg wiedeński

Drożdże US 05 z poprzedniej warki.

Chmiel do gotowania: w sumie 50 gram cascade/chinock.

Fermentacja przeprowadzona w temperaturze otoczenia 17°

 

Po upływie 2 tygodni zlalem piwo na cichą i spróbowałem... W piwie czuć smak surowej brzeczki, nie wiem czy to jest wada i może ten smak z czasem zaniknie. Piwo odfermentowalo do 2° blg

 

Do piwa wyspałem 40 gram cascade/chinook na zimno i czekam na rozwój sytuacji.

 

Jak myślicie czy coś z tego będzie? Pierwszy raz mi się zdarzyło, że piwo na tym etapie smakuje "surową" brzeczką. Poza tym w piwie nie wyczuwam żadnych innych wad.  Może jest spowodowane obecnym w zasypie słodem wiedeńskim? użyłem go pierwszy raz.

 

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.