Zajac2525 Posted November 6, 2021 Share Posted November 6, 2021 Cześć Uwarzylem swoją 12 warkę, piwo to IPA 14° blg. Zasyp: 5 kg pale ale, 1 kg wiedeński Drożdże US 05 z poprzedniej warki. Chmiel do gotowania: w sumie 50 gram cascade/chinock. Fermentacja przeprowadzona w temperaturze otoczenia 17° Po upływie 2 tygodni zlalem piwo na cichą i spróbowałem... W piwie czuć smak surowej brzeczki, nie wiem czy to jest wada i może ten smak z czasem zaniknie. Piwo odfermentowalo do 2° blg Do piwa wyspałem 40 gram cascade/chinook na zimno i czekam na rozwój sytuacji. Jak myślicie czy coś z tego będzie? Pierwszy raz mi się zdarzyło, że piwo na tym etapie smakuje "surową" brzeczką. Poza tym w piwie nie wyczuwam żadnych innych wad. Może jest spowodowane obecnym w zasypie słodem wiedeńskim? użyłem go pierwszy raz. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted November 6, 2021 Share Posted November 6, 2021 Ale co znaczy surowa brzeczka? Słodkie? Czy jak gotowane warzywa lub coś w ten deseń? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 6, 2021 Share Posted November 6, 2021 Piwo po miesiącu w butelce będzie miało i tak inny smak. Sypnij choć 200g chmielów na cichej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac2525 Posted November 6, 2021 Author Share Posted November 6, 2021 Pachnie jak świeża brzeczka przed gotowaniem. Zapach słodu. Nie ma gotowanych warzyw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac2525 Posted November 6, 2021 Author Share Posted November 6, 2021 2 minuty temu, INTseed napisał: Piwo po miesiącu w butelce będzie miało i tak inny smak. Sypnij choć 200g chmielów na cichej. Następne piwo napewno tak zrobię, teraz nie zostało mi więcej chmielu. 😅 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 7, 2021 Share Posted November 7, 2021 Na pewno odfermentowało do 2Blg? Albo jakiś błąd pomiaru i w rzeczywistości jednak nie, albo źle interpretujesz aromat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac2525 Posted November 10, 2021 Author Share Posted November 10, 2021 Napewno odfermentowalo, sprawdziłem spławik na wodzie i pokazuje 0. Dzisiaj wieczorem sprawdzę aromat może już tak nie pachnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 Jak offermentowało do 0, to podejrzanie dużo, US-05 nie fermentują tak głęboko. Niestety to wskazuje na zakażenie dzikimi drożdżami (fermentującymi dekstryny) i być może jakimiś bakteriami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac2525 Posted November 10, 2021 Author Share Posted November 10, 2021 Piwo odfermentowalo do 2°blg. Dla pewności pomiaru sprawdziłem balingometr na czystej wodzie i wtedy wykazało 0°. Więc pomiar wydaje się prawidłowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 Przepraszam, mój błąd, nie doczytałem. 2 blg brzmi ok., choć to nadal więcej niż typowe (ok. 85% przy spodziewanym kilka procent niższym), ale to już nie musi oznaczać infekcji, zwłaszcza jeśli brzeczka jest dobrze fermentowalna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted November 10, 2021 Share Posted November 10, 2021 aż mi się przypomniał Paulaner Pszeniczne Bezalkoholowe... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac2525 Posted November 10, 2021 Author Share Posted November 10, 2021 Dokonałem degustacji piwa i smak brzeczkowy już prawie nie wyczuwalny, albo drożdże dokończyły pracę, albo zakrył to zapach chmielu. Piwo jest smaczne. W sobotę butelkuje. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts