Jump to content

Cicha Pale Ale


Recommended Posts

Dzień dobry. Pale Ale na cichą. 6 dzień fermentacji burzliwej w temp 18,4-18,7  fermentacja w lodówce z sondą sterownika. Drożdże US 05. Nadal Jest piana . Zlewać na cichą po 7 dniu? Temperatura cichej poniżej 10 stopni? System 7 na 7 

51F80A0F-DF42-4EB7-8652-7192290E1623.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Witaj.

Zostaw jeszcze drugie 7 jeżeli chcesz chmielić/odzyskać gęstwę, albo zlej przed samym butelkowaniem po 3-4 tygodniach od startu.

Edited by x1d
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, BROWAR KWARTA napisał:

Nie ma systemu 7 na 7 :) Tutaj rządzą drożdże :) Jak powiedzą, że mają dość czyli przestaną fermentować to wtedy zlewaj na cichą :)

Racja. Zakładam tylko, że w takich warunkach po 2 tygodniach to nastąpi.

Link to comment
Share on other sites

Piana w US-05 często zostaje długo. Cukry pewnie są już przerobione, ale trzeba obserwować fermentację. Zostaw jeszcze na parę dni. 

Dlaczego chcesz dać na "cichą" koło 10 stopni? To już lepiej zrobić po prostu cold crash i wtedy przelać już do rozlewu.  Jeśli chcesz odzyskać gęstwę to lepiej przed cold crashem. Jeśli chcesz chmielić na zimno, to tu zdania są różne. Niektórzy twierdzą, że najlepiej koło 20 stopni, inni 14-16, a są i tacy, co lansują tezy o chmieleniu naprawdę na zimno, koło 4 stopni (raczej jednak bym w to nie szedł). Z tym przelewaniem na cichą to trzeba się zawsze zastanowić po co się to robi. 

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.