Jump to content

John Palmer BREWING CLASSIC STYLES problem


Recommended Posts

Cześć, przeglądając ostatnio tą książkę postanowiłem wypróbować kilka przepisów np

WEED, FEED, AND MOW w książce jest 12,4 blg 

przy zasypie 

4,3kg pilzneńskiego

0,45kg ryżu

0,34kg glukozy
Jest to przepis na 19l a kiedy wklepie te wartości w brewness oblicza mi około 16blg czy coś odczytuje nie tak?  W innych przepisach jest podobnie nie wiem jak te przepisy skalować kiedy w grę wchodzą słody specjalne.

Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, Izbor Mściwy napisał:

Jest to przepis na 19l a kiedy wklepie te wartości w brewness oblicza mi około 16blg czy coś odczytuje nie tak?  W innych przepisach jest podobnie

Jaka w książce jest założona wydajność a jaką wydajność masz założoną w programie?

Plus jaką masz wydajność z ostatnich zacierań - to chyba najważniejsze.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co kojarzę z wyjaśnień Jamila Zainascheffa (to prawdopodobnie jego receptura) z któregoś odcinka Brew Strong, przepisy są chyba wyskalowane do określonej ilości gotowego piwa czy tam ilości wchodzącej do fermentora, a nie brzeczki z osadami itp. Nie pamiętam szczegółów, ale z tego może wynikać różnica. Chyba w książce to jest wyjaśnione. 

Link to comment
Share on other sites

Na stronie 41 jest napisane,  że przepisy są wyskalowane na 6 galonów na koniec gotowania, są też dalsze założenia.

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Łachim napisał:

Na stronie 41 jest napisane,  że przepisy są wyskalowane na 6 galonów na koniec gotowania, są też dalsze założenia.

Angielskich czy amerykańskich?

Link to comment
Share on other sites

Cytat

The recipes in this book were originally created as all-grain, full-volume boil recipes,
but we have created malt extract versions to make them more accessible for new
brewers. However, the ingredient quantities and hopping schedules are still based on a
7-gallon boil (26.5L), with 6 gallons (23L) at the end of the boil, 5.5 gallons (21L)
going into the fermenter, and 5 gallons (19L) going into the bottles or keg.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.