Izbor Mściwy Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 Cześć, przeglądając ostatnio tą książkę postanowiłem wypróbować kilka przepisów np WEED, FEED, AND MOW w książce jest 12,4 blg przy zasypie 4,3kg pilzneńskiego 0,45kg ryżu 0,34kg glukozy Jest to przepis na 19l a kiedy wklepie te wartości w brewness oblicza mi około 16blg czy coś odczytuje nie tak? W innych przepisach jest podobnie nie wiem jak te przepisy skalować kiedy w grę wchodzą słody specjalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 15 minut temu, Izbor Mściwy napisał: Jest to przepis na 19l a kiedy wklepie te wartości w brewness oblicza mi około 16blg czy coś odczytuje nie tak? W innych przepisach jest podobnie Jaka w książce jest założona wydajność a jaką wydajność masz założoną w programie? Plus jaką masz wydajność z ostatnich zacierań - to chyba najważniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izbor Mściwy Posted November 4, 2021 Author Share Posted November 4, 2021 W programie mam założone 75% i tak mniej więcej wychodzi mi przy warzeniu natomiast w książce nie mogę znaleźć takich informacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 Z tego co kojarzę z wyjaśnień Jamila Zainascheffa (to prawdopodobnie jego receptura) z któregoś odcinka Brew Strong, przepisy są chyba wyskalowane do określonej ilości gotowego piwa czy tam ilości wchodzącej do fermentora, a nie brzeczki z osadami itp. Nie pamiętam szczegółów, ale z tego może wynikać różnica. Chyba w książce to jest wyjaśnione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 19 litrów to w rozlewie chyba a nie brzeczka nastawa, nie wiem co przyjmujesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 (edited) Na stronie 41 jest napisane, że przepisy są wyskalowane na 6 galonów na koniec gotowania, są też dalsze założenia. Edited November 4, 2021 by Łachim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 8 minut temu, Łachim napisał: Na stronie 41 jest napisane, że przepisy są wyskalowane na 6 galonów na koniec gotowania, są też dalsze założenia. Angielskich czy amerykańskich? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 Cytat The recipes in this book were originally created as all-grain, full-volume boil recipes, but we have created malt extract versions to make them more accessible for new brewers. However, the ingredient quantities and hopping schedules are still based on a 7-gallon boil (26.5L), with 6 gallons (23L) at the end of the boil, 5.5 gallons (21L) going into the fermenter, and 5 gallons (19L) going into the bottles or keg. zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izbor Mściwy Posted November 5, 2021 Author Share Posted November 5, 2021 Dziękuję faktycznie popełniłem błąd przy obliczeniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.