Jump to content

Robust Porter z gotowego zestawu


karolhh
 Share

Recommended Posts

Cześć,

będę robił pierwszy raz ciemne piwo i padło na Robust Porter z zestawu surowców na który składa się:

Zestaw surowców Robust porter na 21 l, 16°Blg
 
 
Słody Chmiele

- Pilzneński Viking Malt

- Czekoladowy jasny Viking Malt

- Karmelowy 300 Viking Malt

- Barwiący Viking Malt

- Czekoladowy ciemny 150 Viking Malt

- Columbus

- Citra

- Centennial

- Amarillo

 
Do zestawu dokupiłem drożdże Lallemand Danstar Nottingham, więc będzie to górna fermentacja (w zasadzie nie znalazłem nigdzie czy to piwo jest górnej czy dolnej fermentacji, chociaż wiem, że portery to raczej dolna), jednak i tak nie mam możliwości fermentować na dolnej. Macie jakieś rady odnośnie tego piwa, do tej pory jedynie AIPY, Saison i Tripple. Planuje na jednej saszetce drożdży, czy to wystarczy? Dodać cos jeszcze ponad to co jest w zestawie? 
Bardzo dziękuję za wszystkie porady i sugestie!
Edited by karolhh
Link to comment
Share on other sites

Robust porter to ale,  specjalistą od porterów nie jestem, ale z tego co wiem to tylko bałtycki zwykle jest lagerem. Jedna saszetka na 21 l 16 blg to moim zdaniem zdecydowanie za mało. 

 

Tu masz kalkulator i szacunkowe wartości, ile jest drożdży w paczce (ale jeśli obecnie producent pisze inaczej, to raczej bym się sugerował jego aktualną informacją)

 

https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/#cells_per_gram

Link to comment
Share on other sites

Robust porter to akurat zdecydowanie górna fermentacja (dolna to ewentualnie porter bałtycki). Z tym zestawem chmieli to raczej w stronę wersji amerykańskiej - jeśli chcesz, możesz dorzucić chmielenie na zimno.

Co do drożdży - na nottinghamach nie wyjdzie zbyt estrowe, szczególnie, jeśli przefermentujesz w niższych temperaturach. Co do ilości - na jednej paczce pewnie przefermentuje, choć na takie parametry użyłbym dwóch paczek lub gęstwy.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, punix napisał:

Robust porter to akurat zdecydowanie górna fermentacja (dolna to ewentualnie porter bałtycki). Z tym zestawem chmieli to raczej w stronę wersji amerykańskiej - jeśli chcesz, możesz dorzucić chmielenie na zimno.

Co do drożdży - na nottinghamach nie wyjdzie zbyt estrowe, szczególnie, jeśli przefermentujesz w niższych temperaturach. Co do ilości - na jednej paczce pewnie przefermentuje, choć na takie parametry użyłbym dwóch paczek lub gęstwy.

Chodzi o drożdże z wczesniejszej warki czy wystartowanie suchych np z dodatkiem suchego ekstraktu słodowego? 

Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, karolhh napisał:

Chodzi o drożdże z wczesniejszej warki czy wystartowanie suchych np z dodatkiem suchego ekstraktu słodowego? 

 

Z suchych drożdży nie robi się starterów - http://www.beerfreak.pl/startery-drozdzowe-kompendium/. Tutaj masz fajny opis na ten temat

Gęstwa to drożdże odebrane z wcześniejszej warki - to zwykle najlepsza opcja.

 

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, Kronelius napisał:

 

Z suchych drożdży nie robi się starterów - http://www.beerfreak.pl/startery-drozdzowe-kompendium/. Tutaj masz fajny opis na ten temat

Gęstwa to drożdże odebrane z wcześniejszej warki - to zwykle najlepsza opcja.

 

No ale nie mam gęstwy, a chciałem w ten weekend uwarzyć warkę. Odpuścić sobie i zamówić drugie drożdże czy działać na tej jednej paczce? Pamiętam, że AIPY 16 BLG ładnie mi przefermentowały na jednej paczce.

Link to comment
Share on other sites

Masz 16 BLG, 21L i do tego ciemne piwo.

Ja bym w Twoim przypadku dał 2 saszety.

 

Wg mnie na jednej na pewno ruszą i przefermentują (pewnie będzie dłuższy lag). Ale będziesz miał ryzyko złych posmaków.

Jak chcesz je puścić w niższym zakresie i mieć czysty profil to dokup drożdży.

 

Chociaż ja kiedyś też taką akcję zrobiłem i piwo wyszło dobre :) - chociaż to było jasne piwo.

 

PS Alternatywnie. Podziel zestaw na dwie części i zrób 10L. Wtedy to powinno się udać.

 

Link to comment
Share on other sites

Ciekawe. Zawsze myślałem, że gęstwa od słabszego do mocniejszego piwa ma sens w związku z kondycją drożdży, a od jasnego do ciemnego ma walor tylko prewencji ew.przenoszenia koloru.

Ciekawe.

Link to comment
Share on other sites

@zasada Nie mogę tego znaleźć, ale w którymś podcaście, albo w artykule czytałem, na temat. Że drożdżom "trudniej" przy ciemnych piwach.

Ale to może tak być, że chodzi o dłuższą perspektywę czyli po kilku warkach. 

Nie pamiętam. I nie dam sobie ręki za to uciąć.

 

Tak czy tak - startery robimy zwykle z jasnej brzeczki. Więc może moim błędnym założeniem było to, że tam jest im łatwiej.  

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja też to kojarzę z któregoś podcastu, niestety źródła raczej nie znajdę. Natomiast starter jest robiony z takiej brzeczki, która jest najlepiej (i najzdrowiej) fermentowalna, stąd nie na sensu robienie go ze słodami palonymi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.