Igorrodz Posted November 2, 2021 Share Posted November 2, 2021 Hi Przeszukałem forum (i inne zakątki sieci) w poszukiwaniu receptury na piwo niskoalkoholowe. Proszę o wasze porady do tego, co wymyśliłem na jedną z najbliższych warek. Tu piwa ma być zaledwie 10l, może się uda zrobić coś dobrego? Pale Ale 0,5kg Wiedeński 0,15kg Karmel 150 0,15kg Pszeniczny 0,15kg Żytni 0,15kg Zacieranie: Pszeniczny + żytni w 50st.C przez 20min, następnie dodam ten zacier do pozostałego, zacieranego przez 60min w 72st.C. Potem wygrzew całości. Tu pytanie, czy nie spróbować w wyższej temperaturze 75st.C (boję się o "przedobrzenie" i dezaktywację enzymów)? Chmielenie: Cascade PL (6,2% AK, mam go 100g w domu) 15g na 15 min. a następnie 15g na flame out i 20g na hop stand (80stC i mniej) - odfiltrowanie dopiero przy przelewaniu brzeczki nastawnej do wiadra na fermentację). Czy robić chmielenie na zimno podczas cichej? Chmielu jest ok czy za mało/za dużo? Drugim chmielem, który mam, jest Mandarina Bavaria (9,1% AK) -50g. Wychodzi [szacunkowo] --- 5,6BLG, około 13IBU (balans 0,59) i 2,1% alko. Fermentacja US-05, aby piwo było neutralne (choć zastanawiam się też nad S-33) Wasze porady i sugestie to...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Na pewno zmieniłbym drożdże: https://fermentis.com/en/product/safbrew-la-01/ lub https://fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm56-wozem-jestem/ Ich stopień odfermentowania pewnie będzie miał wpływ na schemat zacierania. Ale nie mam żadnych doświadczeń z tymi drożdżami. Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted November 3, 2021 Author Share Posted November 3, 2021 25 minut temu, andy1856 napisał: Na pewno zmieniłbym drożdże Oba produkty aktualnie niedostępne. FM były sezonowe a SafBrew są tylko w paczce 500G, co jest zupełnie bez sensu w mojej sytuacji. Tak więc ten, tego... i w ogóle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Wg mnie spokojnie możesz zacierać w 74-75 stopniach, natomiast trzeba wtedy mocno pilnować, żeby miejscowo nie przegrzać zacieru. Możesz zwiększyć ilość wody do zacierania, np. 4l/kg. 13 ibu nie powinno być jakaś dominującą goryczką, osobiście pewnie bym nawet nieco zwiększył, się to kwestia upodobań i tego, w co celujesz. Tak samo z chmieleniem na zimno - jeśli chcesz więcej aromatów chmielowych, to jak najbardziej warto. Choć wtedy może warto pójść w ciekawsze aromatycznie chmiele, również na etapie warzenia. Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted November 3, 2021 Author Share Posted November 3, 2021 4 minuty temu, punix napisał: 13 ibu nie powinno być jakaś dominującą goryczką, osobiście pewnie bym nawet nieco zwiększył, się to kwestia upodobań i tego, w co celujesz. 13Ibu przy 5,6BLG to nie to samo, co 13Ibu przy 12BLG czy przy 18BLG, zatem niekoniecznie konieczne jest więcej w moim przypadku. Coś goryczki jeszcze dojdzie z flame out (Brewness tego nie liczy), z hop stand już nie powinno. Ok, może dać więcej chmielu Cascade PL na chmielenie whirpoolowe, muszę pomysleć...? P.S. Mógłbym użyć jeszcze Simcoe (12,6% AK) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumBum Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 To policz w taki sposób jakbyś dodawał chmiel na 0 minut. Da się tak wprowadzić dane do tego tam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 4 godziny temu, Igorrodz napisał: Oba produkty aktualnie niedostępne. FM były sezonowe Nie są sezonowe i są gdzieniegdzie dostępne. Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Ja głównie robię niskoalkoholowe, moja rada to zmiana w zasypie. Ja dodaję zawsze około 20% Caramunicha III. Oczywiście możesz dodać jakiś odpowiednik z innej słodowni. Ale mocny ciężki karmel bardzo dodaje pełni gotowego piwa. Moi znajomi zawsze są zdziwieni jak piją moje lite'y. Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted November 4, 2021 Author Share Posted November 4, 2021 (edited) W dniu 3.11.2021 o 19:07, karczmarz napisał: Ja dodaję zawsze około 20% Caramunicha III. Dzięki, zmieniłem karmelowy 150 ze Strzegomia na to, co zaproponowałeś - 150g. W dniu 3.11.2021 o 14:49, andy1856 napisał: Nie są sezonowe i są gdzieniegdzie dostępne. Gdzie? Wskaż mi świeże. I nie w paczce 500g Edited November 4, 2021 by Igorrodz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.