bigos89 Posted November 2, 2021 Share Posted November 2, 2021 Cześć! Ostatniej niedzieli uwarzyłem pierwszą w swoim życiu warkę. Wydaję mi się, że jak na pierwszy raz wszystko poszło świetnie. Niestety, chyba przez zdenerwowanie nie przefiltrowałem brzeczki, którą przelałem do fermentora. Brzeczka była chłodzona przy pomocy wężownicy (po 30 minutach miała ok 30 st C). Pragnę zapytać, czy może to przynieść katastrofalne skutki i powinienem jak najszybciej coś z tym zrobić czy lepiej nie grzebać i przefiltrować na cichą fermentację? Pytam raczej o jakieś poważne konsekwencje niż o niuanse smakowe. Dodam, że warzone piwo to India Pale Ale. Mam nadzieję, że te mocno chmielone piwo przykryje ewentualne wady powstałe z nieodfiltrowanych chmieli i osadów. Z pozdrowieniem! Mateusz Rosiński 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Rosiński Posted November 2, 2021 Share Posted November 2, 2021 Cześć! Ostatniej niedzieli uwarzyłem pierwszą w swoim życiu warkę. Wydaję mi się, że jak na pierwszy raz wszystko poszło świetnie. Niestety, chyba przez zdenerwowanie nie przefiltrowałem brzeczki, którą przelałem do fermentora. Brzeczka była chłodzona przy pomocy wężownicy (po 30 minutach miała ok 30 st C). Pragnę zapytać, czy może to przynieść katastrofalne skutki i powinienem jak najszybciej coś z tym zrobić czy lepiej nie grzebać i przefiltrować na cichą fermentację? Pytam raczej o jakieś poważne konsekwencje niż o niuanse smakowe. Dodam, że warzone piwo to India Pale Ale. Mam nadzieję, że te mocno chmielone piwo przykryje ewentualne wady powstałe z nieodfiltrowanych chmieli i osadów. Z pozdrowieniem!Jak drożdże już zadane to zostaw jak jest. Jakie grzyby i w jakiej temperaturze zadałeś ?Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted November 2, 2021 Share Posted November 2, 2021 Zostaw jak jest. Jeśli chcesz to piwo trzymać w wiadrze przez np 3 - 4 tygodnie, to na Twoim miejscu bym tylko zlał na cichą po ponad tygodniu (kiedy to zrobić to już inna kwestia, zależy jakie drożdże, ile blg miała brzeczka i jak przebiega fermentacja). Duża ilość chmielu może sprawić, że goryczka będzie fest trawiasta, nieprzyjemna mocno. 18 minut temu, bigos89 napisał: Mam nadzieję, że te mocno chmielone piwo przykryje ewentualne wady powstałe z nieodfiltrowanych chmieli i osadów. No właśnie przy słabo chmielonym piwie ten problem byłby mniejszy. Jak jest dużo chmielu to problem wzrasta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigos89 Posted November 2, 2021 Author Share Posted November 2, 2021 (edited) Dziękuję za podpowiedzi. Użyte drożdże to Lallemand Nottingham. Nawodnione drożdże dodałem do brzeczki o temp. 18-19 st C o zawartości 15blg ekstraktu. Chciałbym usłyszeć opinie osób, które też dały do fermentacji nieprzefiltrowaną brzeczkę. Edited November 2, 2021 by bigos89 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sihox Posted November 2, 2021 Share Posted November 2, 2021 Ale wlałeś do fermentora wszystko co było w garze? Tzn. z całym "szlamem" z dna? Czy jednak trochę zostało? Ogólnie nie przejmowałbym się. Następnym razem po prostu zdekantuj znad osadów i tyle. A to niech sobie fermentuje w spokoju - będzie smakowało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigos89 Posted November 3, 2021 Author Share Posted November 3, 2021 No właśnie wszystko. Nie wiem, spiąłem się i nie przemyślałem. Dam znać co z tego wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Wyjdzie dobre piwo, nic się nie przejmuj. Daj mu spokojnie przefermentować, nawet jak uznasz, że już po wszystkim, daj mu jeszcze z tydzień😀 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 (edited) Swoje pierwsze zacierane piwo też tak zrobiłem. Na początku było świetne i miało bardzo intensywny chmielowy aromat. Niestety bardzo źle się zestarzało. Ale jak szybko to piwo wypijesz, to będzie dobrze. A pierwsze piwo pije się raczej szybko. Edited November 4, 2021 by koholet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigos89 Posted December 19, 2021 Author Share Posted December 19, 2021 Obiecałem dać znać jak wyszło. We wszystkim mieliście rację. Piwo jest bardzo dobre (jak na pierwszą warkę), szybko znika, jest absolutnie pijalne i smaczne, nie ma łodygi czy trawiastości choć uważam, że jest uczucie "wysuszania" w ustach więc pozostawienie chmielin do fermentacji jakiś wpływ na pewno miało, choć nie są to skutki na tym etapie piwowarstwa tragiczne. Więc jeśli ktoś z Was znalazł się w tym wątku z podobnych powodów co ja - niech się nie przejmuje. elroy, zasada and Biniu 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted December 20, 2021 Share Posted December 20, 2021 Wysuszanie w ustach, uczucie ściągania, może być wynikiem wysładzania w zbyt wysokiej temperaturze lub niezakwaszoną wodą (polifenole z łuski słodu). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.