karolhh Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 Cześć, jestem tu nowy choć mam za sobą już 3 warki. Teraz planuje zrobić kolejną, ale mam dylemat więc zacznę od początku. Zostało mi około 2kg startego owocu pigwowca (coś podobnego do pigwy tylko owoce mniejsze i chyba ociupinkę bardziej aromatyczne). Pigwowiec wykorzystany był do nalewki, więc w zasadzie jest to starty owoc z dodatkiem cukru (starty pigwowiec zasypałem cukrem, odlałem sok i do soku dodałem spirytus). Teraz chciałbym pozostałość dodać do piwa, a dokładnie do APY z chmielami Chinook i Citra (odpowiednio 30 i 50 gramów na 21 litrów piwa, 11,5 BLG). Teraz pojawia się problem ile i na którym etapie fermentacji dodać tych "wiórek"? Macie jakieś rady? Zamieszczam poglądowe zdjęcie, mam dwa takie słoiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted October 29, 2021 Share Posted October 29, 2021 Na cichą, żeby aromat nie uciekł. Pytanie, czy warto dawać coś, co już znaczną część aromatu oddało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolhh Posted October 29, 2021 Author Share Posted October 29, 2021 (edited) 4 godziny temu, Łachim napisał: Na cichą, żeby aromat nie uciekł. Pytanie, czy warto dawać coś, co już znaczną część aromatu oddało. No chce tak zaeksperymentować... zobaczę co z tego będzie. Zastanawiam się czy jednego słoika nie dać na burzliwą a drugi na cichą... ? Edited October 29, 2021 by karolhh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted October 29, 2021 Share Posted October 29, 2021 Burzliwa wydmuchuje sporo aromatu z owoców i nie tylko, ale nikt nie broni próbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 29, 2021 Share Posted October 29, 2021 30 minut temu, karolhh napisał: Zastanawiam się czy jednego słoika nie dać na burzliwą a drugi na cichą... ? Pamiętaj tylko, że ta pulpa nie jest sterylna i zawiera nieoszacowane pozostałości w pełni fermentowalnego cukru białego (o ile dobrze Cię czytam). To imo są podstawowe niebezpieczeństwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolhh Posted October 29, 2021 Author Share Posted October 29, 2021 (edited) 40 minut temu, zasada napisał: Pamiętaj tylko, że ta pulpa nie jest sterylna i zawiera nieoszacowane pozostałości w pełni fermentowalnego cukru białego (o ile dobrze Cię czytam). To imo są podstawowe niebezpieczeństwa. Pulpa jest zapasteryzowana jeśli chodzi o higienę. Czy chodzi Ci o pozostałości cukru z zasypu (z zasypu na sok do nalewki) i związane z tym podbicie BLG? Bo nie wiem czy Cię dobrze rozumiem. Wyjaśnisz proszę dokładniej? Edited October 29, 2021 by karolhh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 29, 2021 Share Posted October 29, 2021 Wprowadząc kolejne cukry (w tym przypadku owoce, zawierające fermentowalne przez drodze cukry) musisz - po dodaniu - dać czas dojeść je drożdżom. Plus ewentualnie, w miarę potrzeby, przeliczyć zawartość cukrów i alkoholu w piwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 29, 2021 Share Posted October 29, 2021 Jeśli jest pasteryzowana to szanse na infekcje spadają gwałtownie. Cukier prosty pobudzi drożdże do pracy i dlatego lepiej zadać ją przed oddzieleniem -> przelaniem. karolhh 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolhh Posted October 29, 2021 Author Share Posted October 29, 2021 3 minuty temu, zasada napisał: Jeśli jest pasteryzowana to szanse na infekcje spadają gwałtownie. Cukier prosty pobudzi drożdże do pracy i dlatego lepiej zadać ją przed oddzieleniem -> przelaniem. Przelaniem na cichą rozumiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 29, 2021 Share Posted October 29, 2021 4 minuty temu, karolhh napisał: Przelaniem na cichą rozumiem? Oddzieleniem od drożdży, czyli rytualnym "przelaniem na cichą" - tak jak najbardziej. Ja nazywam to na swoje potrzeby przelaniem do innego pojemnika. karolhh 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.