Jump to content

Ile dodać pigwowca?


karolhh
 Share

Recommended Posts

Cześć,

jestem tu nowy choć mam za sobą już 3 warki. Teraz planuje zrobić kolejną, ale mam dylemat więc zacznę od początku.

Zostało mi około 2kg startego owocu pigwowca (coś podobnego do pigwy tylko owoce mniejsze i chyba ociupinkę bardziej aromatyczne). Pigwowiec wykorzystany był do nalewki, więc w zasadzie jest to starty owoc z dodatkiem cukru (starty pigwowiec zasypałem cukrem, odlałem sok i do soku dodałem spirytus). Teraz chciałbym pozostałość dodać do piwa, a dokładnie do APY z chmielami Chinook i Citra (odpowiednio 30 i 50 gramów na 21 litrów piwa, 11,5 BLG). Teraz pojawia się problem ile i na którym etapie fermentacji dodać tych "wiórek"? Macie jakieś rady?

Zamieszczam poglądowe zdjęcie, mam dwa takie słoiki.

Pigwowiec.PNG

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Łachim napisał:

Na cichą,  żeby aromat nie uciekł. Pytanie, czy warto dawać coś, co już znaczną część aromatu oddało.

No chce tak zaeksperymentować... zobaczę co z tego będzie. 

Zastanawiam się czy jednego słoika nie dać na burzliwą a drugi na cichą... ?

Edited by karolhh
Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, karolhh napisał:

Zastanawiam się czy jednego słoika nie dać na burzliwą a drugi na cichą... ?

Pamiętaj tylko, że ta pulpa nie jest sterylna i zawiera nieoszacowane pozostałości w pełni fermentowalnego cukru białego (o ile dobrze Cię czytam).

To imo są podstawowe niebezpieczeństwa.

Link to comment
Share on other sites

40 minut temu, zasada napisał:

Pamiętaj tylko, że ta pulpa nie jest sterylna i zawiera nieoszacowane pozostałości w pełni fermentowalnego cukru białego (o ile dobrze Cię czytam).

To imo są podstawowe niebezpieczeństwa.

Pulpa jest zapasteryzowana jeśli chodzi o higienę. Czy chodzi Ci o pozostałości cukru z zasypu (z zasypu na sok do nalewki) i związane z tym podbicie BLG? Bo nie wiem czy Cię dobrze rozumiem. Wyjaśnisz proszę dokładniej?

Edited by karolhh
Link to comment
Share on other sites

Wprowadząc kolejne cukry (w tym przypadku owoce, zawierające fermentowalne przez drodze cukry) musisz - po dodaniu - dać czas dojeść je drożdżom. Plus ewentualnie, w miarę potrzeby, przeliczyć zawartość cukrów i alkoholu w piwie.

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, zasada napisał:

Jeśli jest pasteryzowana to szanse na infekcje spadają gwałtownie.

Cukier prosty pobudzi drożdże do pracy i dlatego lepiej zadać ją przed oddzieleniem -> przelaniem.

 

Przelaniem na cichą rozumiem?

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, karolhh napisał:

Przelaniem na cichą rozumiem?

Oddzieleniem od drożdży, czyli rytualnym "przelaniem na cichą" - tak jak najbardziej.
Ja nazywam to na swoje potrzeby przelaniem do innego pojemnika.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.