Skocz do zawartości

Browar Smoleniak 66


sebpa

Rekomendowane odpowiedzi

#18 One & Only - Citra Single Hop AIPA

warzone 27.07.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • 4.35 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC) 78.0 %
  • 0.55 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3.9 EBC) 9.9 %
  • 0.38 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) 6.8 %
  • 0.30 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (145.0 EBC) 5.4 %

Chmiele:

  • 100g Citra [13.6% a.k]
  • + Citra na cichą - jakieś 100g

Drożdże:

  • American Ale (Wyeast Labs #1056) - gęstwa II pokolenie

Dodatki inne:

  • kw. fosforowy 5ml

Schemat zacierania:

  • Zasyp wrzucony do 17l wody o temp 55°C
  • 64.2°C 60 min - maltozowa
  • 71.0°C 15 min - dekstrynująca
  • 77.0°C 4 min - mash out

Wysładzanie i filtracja: Wysładzanie ciągłe z użyciem 16.5 l wody w temp. 78.0 C

 

Czas gotowania: 75

 

Schemat chmielenia:

  • 20.00 g Citra [13.60 %] - First Wort Hopping 32.7 IBUs
  • 20.00 g Citra [13.60 %] - Boil 15.0 min 14.3 IBUs
  • 20.00 g Citra [13.60 %] - Boil 10.0 min 10.4 IBUs
  • 20.00 g Citra [13.60 %] - Boil 5.0 min 5.7 IBUs
  • 20.00 g Citra [13.60 %] - Steep/Whirlpool 0.6 IBUs

+ chmielenie na zimno, też Citra - użyję w granicach 100g

 

Jako że miałem długą przerwę warzeniu, mam sporo słodów z okresu przed 13stą warką. Stwierdziłem, że zobaczę co wyjdzie jak ich użyję. Słody leżały w zamkniętych fermentorach, każdy w oddzielnej torebce. Oczywiście ziarno w całości. Bałem się w zasadzie o wydajność i o to czy nie będę miał problemów z enzymami, a konkretnie z tym czy będą w stanie przerobić skrobię.

Jak się okazało obawy odnośnie siły diastycznej były niepotrzebne, bo po 60 min maltozowej przerwy próba jodowa była negatywna. Z wydajnością też nie najgorzej, liczona po naszemu 70.3%. Tyle mniej więcej zakładałem.

Pozostaje kwestia jak stare słody wpłyną na smak - ale tego się dowiem jak już piwo będzie w butelce.

 

Brzeczkę przed zadaniem drożdży udało mi się schłodzić do 15°C (chciałem do 13), po czym poszła do piwnicy - temp 14-15°C

Edytowane przez sebpa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

#17 Grand Prix poszlo na cicha, odfermentowalo dosyc plytko, do ~2.4°Blg co daje mu ~7.1% alkoholu.

Na cicha wrzucilem 150g chmielu:

  • 50.0 g Amarillo [8.50 %]
  • 50.0 g Centennial [10.00 %]
  • 50.0 g Simcoe [13.00 %]

Aromat przy przelewaniu byl boski, a to przeciez jeszcze przed dodaniem powyzszej dawki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.