DJonizos Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 Witam. Ostatnio z bratem zaczęliśmy robić piwa i kupiliśmy zestaw startowy z wiadrami 30l. Dwa piwa już zrobione trzecie się robi. Trochę się boimy że może się zakazić gdzieś i będzie dużo zmarnowanego lub poprostu wyjdzie nie dobre. Stąd pytanie w czym najlepiej robić piwa 10l? Czy szklany gąsior będzie dobry czy np jakieś małe wiadro kupić i przerobić sobie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 7 minut temu, DJonizos napisał: Czy szklany gąsior będzie dobry czy np jakieś małe wiadro kupić i przerobić sobie? Gąsior ma jeden minus. Jest ciężki. Wiaderka z Castoramy są chyba najpopularniejsza opcją dla małych warek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 Istnieją wiaderka 15l, powinny być dobre. Choć ja fermentowałem ze 2 razy 7-10l w 30. Gąsior jest dobry (nawet lepszy od wiaderka, bo to szkło), jeśli tylko nie ma dostępu do światła - tylko może być wyzwanie z umyciem go. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 11 minut temu, DJonizos napisał: Czy szklany gąsior będzie dobry czy np jakieś małe wiadro kupić i przerobić sobie? Zdecydowanie wiaderko, mam do czynienia i z jednym i z drugim, bo nastawiam co roku 4, 5 różnych win. Gąsior jest super do wina bo ingeruje się w niego raz na 3, 4 miesiące, chociaż do fermentacji burzliwej z owocami przy winach też stosuję wiaderka. Dopiero po odrzuceniu owoców wina lądują w gąsiorach. Przy piwie gąsior to zły pomysł, bardzo duża upierdliwość, więc polecam wiaderka, masz różne wielkości, ja mam np 5l, 7l, 10l, 15l, 30l, 40l i 60l, więc zawsze jakieś dobierzesz, choć ja zawsze celuję w 25l piwa, żeby zapełnić 50 butelek, więc te standardowe są używane w 99% przypadków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BumBum Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 Do 10l warek kup wiadra 15l. Czasami bywa, że piany jest 2cm, a miałem przypadki wychodzenia piwa z wiadra. Lepiej jest mieć zapas przestrzeni 🙂 Jeśli już chcesz gasior, to z szeroka szyjka, te z wąska są tragiczne do mycia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.