ervin Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 Jestem tu nowy i chciałbym się zapytać was w jakiej temperaturze fermetowac pilsa z Brew-kit. W Domu mam temperaturę około 22/25 a w piwnicy około 13/14 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 Kolego podstawowe pytanie jakie drozdze zadałeś/ masz zamiar zadac do tej brzeczki. Ogolnie te temperatury sa takie nie szczególne do każdego rodzaju fermentacji. Choc lepiej gorna fermentacje dac do piwnicy i lekko otulić kurteczka do dolnej fermentacji ( czyli takiej w jakiej powinien być fermentowany pils ) juz musiałbyś mieć pudelko styropianowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ervin Posted October 27, 2021 Author Share Posted October 27, 2021 Mam 2 rodzaje drożdży jedne dodane do Brew-kitu GLW35 a drugie mam Us05 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 11 minut temu, ervin_rommell napisał: GLW35 Jeśli dobrze czytam ich specyfikację, to dla nich nadaje się piwnica. Temat przenoszę do Piaskownicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ervin Posted October 27, 2021 Author Share Posted October 27, 2021 Czyli śmiało robić na GLW35 i fermetor wstawić do piwnicy . Mam jeszcze jedno pytanie kupiłem 50g chmielu cascade czy warto dodać go na cichą. 50g czy może mniej lub w ogóle?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 25 minut temu, ervin_rommell napisał: Czyli śmiało robić na GLW35 i fermetor wstawić do piwnicy Schłodzić brzeczkę do tych 10-12°C, zadać drożdże i wstawić do tych 12-14°C otoczenia będzie IMO najlepszym rozwiązaniem. Inne pytanie - jakie BLG i litraż żeby się nie okazało, że drożdży będzie za mało. Co do chmielenia na cichej pierwszego piwa - ja bym odpuścił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ervin Posted October 27, 2021 Author Share Posted October 27, 2021 (edited) Mam taki zestaw surowców: Brew-kit Gozdawa Czech Pils 1,7kg na 23l Malt Extract Light (jasny) 1,7kg Drożdże GLW35 7g Lub CP18 10g bo domówiłem przy okazji innych zakupów Edited October 27, 2021 by ervin_rommell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 1 godzinę temu, ervin_rommell napisał: w jakiej temperaturze fermetowac pilsa Kolego do pilsa polecam drożdże W34/70, wychodzą bardzo dobre piwa. Co do temperatury, to ja zawsze fermentowałem w lodówce w temp 8-10°C. W piwnicy masz dobrą temperaturę do górnych fermentacji, pamiętaj, że zawsze warto fermentować o kilka stopni niżej niż podaje producent drożdży, nie ma tylu niechcianych związków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ervin Posted October 27, 2021 Author Share Posted October 27, 2021 3 godziny temu, kiwitom napisał: Kolego do pilsa polecam drożdże W34/70, wychodzą bardzo dobre piwa. A ile tych drożdży na 23 l brzeczki jedno czy 2 opakowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 (edited) @kiwitom, daj spokój, to jego pierwsze piwo, nie ma jeszcze lodówki. Tak na oko dla GLW35 to w piwnicy jest dobra temperatura (ale nie znam tych drożdży, nie używałem). US-05 znam i wiem, że sobie dobrze radzą w takich temperaturach. Dla CP18 to już wydaje się za ciepło. W34/70 to będą mieć sens jak już będziesz miał dobry sprzęt do pilnowania temperatury. Ogólnie uważam, że lagery to zły pomysł na początek przygody z robieniem piwa, ale wielu sobie jednak radzi. Trzymam kciuki. 16 minut temu, ervin napisał: A ile tych drożdży na 23 l brzeczki jedno czy 2 opakowania? Tak, 2. Ale ja nadal ich nie polecam jak nie masz jak utrzymać temperatury tuż poniżej 10°C, a drożdże podczas fermentacji jeszcze będą grzać. Edited October 27, 2021 by pogo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 18 minut temu, ervin napisał: A ile tych drożdży na 23 l brzeczki jedno czy 2 opakowania? Jedno starcza spokojnie. Ja po zlaniu pilsa zostawiam gęstwę w wiadrze i nastawiam na niej Porter Bałtycki, do niego trzeba dużo więcej drożdży, a w gęstwie jest ich akurat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ervin Posted October 27, 2021 Author Share Posted October 27, 2021 @pogo A z czystej ciekawości co by było gdybym użył us 05 czy to zepsuje mi wszystko ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 3 minuty temu, ervin napisał: @pogo A z czystej ciekawości co by było gdybym użył us 05 czy to zepsuje mi wszystko ? Miałbyś Ale zamiast Pilsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ervin Posted October 27, 2021 Author Share Posted October 27, 2021 (edited) Może tak prościej na początek jeśli chodzi o temperaturę bo te 15/17 stopni fermentacji jestem wstanie utrzymać w piwnicy Edited October 27, 2021 by ervin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Mięsny Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 4 minuty temu, ervin napisał: Może tak prościej na początek jeśli chodzi o temperaturę bo te 15/17 stopni fermentacji jestem wstanie utrzymać w piwnicy To w tych 15/17 polecałbym użyć us-05. Pils to nie będzie ale i wyjdzie lepiej niż na reszcie (oczywiście w tej temperaturze). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 (edited) Jeśli nie masz ciśnienia by zrobić Pilsa, to tak będzie najłatwiej. US-05 radzą sobie nawet w 12°C, choć wydaje mi się , że lepiej zanieść do piwnicy z brzeczce ok. 15-17°C i niech tam stygnie dalej (niech mnie ktoś poprawi jeśli piszę głupoty). I na ostatni tydzień cichej jeszcze przenieść do mieszkania by "posprzątały po sobie" (dojadły resztki cukrów i diacetylu). Czyli ze 2 tygodnie w piwnicy i 1 w mieszkaniu. Edited October 27, 2021 by pogo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ervin Posted October 27, 2021 Author Share Posted October 27, 2021 Tak zrobię użyje 2 paczek us 05 .To moje pierwsze piwo zawsze chciałem sam zrobic piwko i teraz jest szansa jak się uda to napewno pomyślimy nad rozwojem siebie i sprzętu Bardzo mi Miło że mogę liczyć na wasza pomoc to ułatwia pracę ogromnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 Jedną saszetkę. Pamiętaj o zmierzeniu BLG przed zadaniem drożdży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ervin Posted October 27, 2021 Author Share Posted October 27, 2021 Dobrze jedna na 23l dzięki @zasada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted October 27, 2021 Share Posted October 27, 2021 Bardzo jestem ciekaw na ile czyste wyjdzie to piwo na GLW35 w temperaturze otoczenia 13-14°. Zrobiłem w tym roku na wiosnę takie niby-pilsy przy pomocy Nottinghamów w takiej temperaturze i faktycznie wyszły bardzo czysto. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ervin Posted October 30, 2021 Author Share Posted October 30, 2021 (edited) @zasadaDziś zacząłem robić to piwko przed zadaniem drożdży brzeczka miała 11 Blg Teraz pytanie czy trzymać je narazie w domu w tych 24/25 stopni aż fermentacja ruszy czy od razu do piwnicy ?? Edited October 30, 2021 by ervin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 Jak brzeczka ma tyle i drożdże ruszą, to już nic dobrego z tego nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 54 minuty temu, ervin napisał: czy trzymać je narazie w domu w tych 24/25 stopni aż fermentacja ruszy czy od razu do piwnicy Pierwsze. Na jakie drożdże się ostatecznie zdecydowałeś. Drugie. Do ilu schlodziles brzeczkę. Generalnie do piwnicy. Jeśli schlodziles brzeczkę do więcej niż 20, znieś wiadro na noc i zadaj drożdże rano jak się schłodzi. Jeśli zadałeś do brzeczki cieplejszej to jak napisał @skazisszanse na dobre piwo spadły bardzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ervin Posted October 30, 2021 Author Share Posted October 30, 2021 (edited) @zasada Us 05 schładzam teraz brzeczka pod prysznicem Drożdże mam już uwodnione Edited October 30, 2021 by ervin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 12 minut temu, ervin napisał: Us 05 schładzam teraz brzeczka pod prysznicem OK. To schłódź jak najniżej Ci się uda, przelej do umytego i zdezynfekowanego fermentora, zamknij szczelnie i znieś do piwnicy. Po nocy najpewniej będzie miało odpowiednią temperaturę (ale sprawdź to zdezynfekowanym termometrem jeśli nie masz termometru przyklejonego do ścianki fermentora). Jak rano będzie jeszcze za wysoka, to poczekaj do popołudnia. Wtargaj wiadro na górę, zadaj drożdże, znieś wiadro na dół i zapomnij na dwa tygodnie. Jak masz już uwodnione to słabiacko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.