Jump to content

Temperatura fermentacji pilsa


ervin
 Share

Recommended Posts

Kolego podstawowe pytanie jakie drozdze zadałeś/ masz zamiar zadac do tej brzeczki. 

Ogolnie te temperatury sa takie nie szczególne do każdego rodzaju fermentacji. Choc lepiej gorna fermentacje dac do piwnicy i lekko otulić kurteczka :)

do dolnej fermentacji ( czyli takiej w jakiej powinien być fermentowany pils ) juz musiałbyś mieć pudelko styropianowe.

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, ervin_rommell napisał:

Czyli śmiało robić na GLW35 i fermetor wstawić do piwnicy

Schłodzić brzeczkę do tych 10-12°C, zadać drożdże i wstawić do tych 12-14°C otoczenia będzie IMO najlepszym rozwiązaniem.

Inne pytanie - jakie BLG i litraż żeby się nie okazało, że drożdży będzie za mało.

Co do chmielenia na cichej pierwszego piwa - ja bym odpuścił.

Link to comment
Share on other sites

Mam taki zestaw surowców:

Brew-kit Gozdawa Czech Pils 1,7kg na 23l 

Malt Extract Light (jasny) 1,7kg

Drożdże GLW35 7g Lub CP18 10g bo domówiłem przy okazji innych zakupów 

 

Edited by ervin_rommell
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, ervin_rommell napisał:

w jakiej temperaturze fermetowac pilsa

 

Kolego do pilsa polecam drożdże W34/70, wychodzą bardzo dobre piwa. Co do temperatury, to ja zawsze fermentowałem w lodówce w temp 8-10°C. W piwnicy masz dobrą temperaturę do górnych fermentacji, pamiętaj, że zawsze warto fermentować o kilka stopni niżej niż podaje producent drożdży, nie ma tylu niechcianych związków. 

Link to comment
Share on other sites

@kiwitom, daj spokój, to jego pierwsze piwo, nie ma jeszcze lodówki. 

Tak na oko dla GLW35 to w piwnicy jest dobra temperatura (ale nie znam tych drożdży, nie używałem). US-05 znam i wiem, że sobie dobrze radzą w takich temperaturach. Dla CP18 to już wydaje się za ciepło.

W34/70 to będą mieć sens jak już będziesz miał dobry sprzęt do pilnowania temperatury.

Ogólnie uważam, że lagery to zły pomysł na początek przygody z robieniem piwa, ale wielu sobie jednak radzi. Trzymam kciuki.
 

  

16 minut temu, ervin napisał:

A ile tych drożdży na 23 l brzeczki jedno czy 2 opakowania?

 

Tak, 2. Ale ja nadal ich nie polecam jak nie masz jak utrzymać temperatury tuż poniżej 10°C, a drożdże podczas fermentacji jeszcze będą grzać.

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, ervin napisał:

A ile tych drożdży na 23 l brzeczki jedno czy 2 opakowania?

 

 

Jedno starcza spokojnie. Ja po zlaniu pilsa zostawiam gęstwę w wiadrze i nastawiam na niej Porter Bałtycki, do niego trzeba dużo więcej drożdży, a w gęstwie jest ich akurat.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, ervin napisał:

Może tak prościej na początek jeśli chodzi o temperaturę bo te 15/17 stopni fermentacji jestem wstanie utrzymać w piwnicy 

:)

To w tych 15/17 polecałbym użyć us-05. Pils to nie będzie ale i wyjdzie lepiej niż na reszcie (oczywiście w tej temperaturze). 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli nie masz ciśnienia by zrobić Pilsa, to tak będzie najłatwiej.
US-05 radzą sobie nawet w 12°C, choć wydaje mi się , że lepiej zanieść do piwnicy z brzeczce ok. 15-17°C i niech tam stygnie dalej (niech mnie ktoś poprawi jeśli piszę głupoty). I na ostatni tydzień cichej jeszcze przenieść do mieszkania by "posprzątały po sobie" (dojadły resztki cukrów i diacetylu). Czyli ze 2 tygodnie w piwnicy i 1 w mieszkaniu.

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

Tak zrobię  użyje 2 paczek us 05 .To moje pierwsze piwo zawsze chciałem sam zrobic piwko i teraz jest szansa jak się uda to napewno pomyślimy nad rozwojem siebie i sprzętu Bardzo mi Miło że mogę liczyć na wasza pomoc to ułatwia pracę ogromnie 

 

Link to comment
Share on other sites

Bardzo jestem ciekaw na ile czyste wyjdzie to piwo na GLW35 w temperaturze otoczenia 13-14°. Zrobiłem w tym roku na wiosnę takie niby-pilsy przy pomocy Nottinghamów w takiej temperaturze i faktycznie wyszły bardzo czysto.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

@zasadaDziś zacząłem robić to piwko przed zadaniem drożdży brzeczka miała 11 Blg 

Teraz pytanie czy trzymać je narazie w domu w tych 24/25 stopni aż fermentacja ruszy czy od razu do piwnicy ??

Edited by ervin
Link to comment
Share on other sites

54 minuty temu, ervin napisał:

czy trzymać je narazie w domu w tych 24/25 stopni aż fermentacja ruszy czy od razu do piwnicy

Pierwsze. Na jakie drożdże się ostatecznie zdecydowałeś.

Drugie. Do ilu schlodziles brzeczkę.

 

Generalnie do piwnicy. Jeśli schlodziles brzeczkę do więcej niż 20, znieś wiadro na noc i zadaj drożdże rano jak się schłodzi. Jeśli zadałeś do brzeczki cieplejszej to jak napisał @skazisszanse na dobre piwo spadły bardzo.

 

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, ervin napisał:

Us 05 schładzam teraz brzeczka pod prysznicem

OK. To schłódź jak najniżej Ci się uda, przelej do umytego i zdezynfekowanego fermentora, zamknij szczelnie i znieś do piwnicy. Po nocy najpewniej będzie miało odpowiednią temperaturę (ale sprawdź to zdezynfekowanym termometrem jeśli nie masz termometru przyklejonego do ścianki fermentora). Jak rano będzie jeszcze za wysoka, to poczekaj do popołudnia. Wtargaj wiadro na górę, zadaj drożdże, znieś wiadro na dół i zapomnij na dwa tygodnie.

 

Jak masz już uwodnione to słabiacko.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.