Muchor Posted October 24, 2021 Share Posted October 24, 2021 Koledzy, Krótko - 13.X nastawiłem cydr z soku z jabłek Prince, miał 11.2 brix (zmierzone refraktometrem). Teraz, po prawie dwóch tygodniach miał zmierzone 3.0-3.5 brix (kilka pomiarów, cały wynik w tych granicach). Jak to teraz przeliczyć na alkohol i stopień odfermentowania? Zwykły kalkulator piwowarski pokazuje mi około 6.3-6.7% alkoholu - ale pokazuje mi błąd przy wyliczeniu odfermentowania. Macie jakieś lepsze kalkulatory dla cydru? Trzeba uwzględnić alkohol przy pomiarze refraktometrem - czy to jakoś inaczej się robi niż przy zwykłym piwie? Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted October 25, 2021 Share Posted October 25, 2021 Pokazuje Ci ok, to odfermentowanie pozorne. W cydrze nie ma cukrów nierefermentowalnych, więc pokazuje odfermentowanie poniżej zera i stąd pewnie błąd Muchor and primordial 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted October 25, 2021 Author Share Posted October 25, 2021 Rozumiem, czyli drożdże już zrobiły robotę, i nie ma pomyłki. No to jeszcze potrzymam w cieple kilka dni aby posprzątały do końca i potem cold-crush na balkonie (nie mam lodówki). Dzięki za odpowiedź. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.