Jump to content

Czym zastąpić płatki żytnie w Rye IPA?


Mijnheer
 Share

Recommended Posts

Cześć, planuję uwarzyć żytnie IPA z poniższym zasypem:

 

Maris Otter 4.3 kg

Płatki żytnie 0.5 kg

Słód żytni 0.5 kg

Caramel 150 0.3 kg

Monachijski I 0.23 kg

Melanoidynowy 0.115 kg

 

Niestety jedyny belgijski sklep piwowarski nie posiada w ofercie płatków żytnich i nie można ich dostać w pierwszym lepszym sklepie tak jak płatków owsianych. Czy możecie podpowiedzieć można je zastąpić? Czy różnica między płatkami a słodem to tylko odczucie aksamitności w ustach?

Link to comment
Share on other sites

Myślę że niepotrzebnie się przejmujesz tematem płatków (swoją drogą, czy nie byłoby łatwiej zdobyć je w zwykłym sklepie spożywczym? W Polsce nie ma z tym najmniejszego problemu), bo skoro ma to być żytnie IPA to aksamitności od żyta raczej nie zaznasz. Piwo będzie trochę bardziej "gęste/oleiste" przez większą zawartość betaglukanów. Bardziej chyba odczujesz bardzo specyficzną dla żyta zbożowość (ja bardzo ją lubię) i lekką "ostrość". Z moich obserwacji płatki wnoszą delikatniejsze odczucia niż sam słód, ale mogę się mylić (używałem ich głównie w brytyjskich, lekkich piwach).

 

Jeśli miałbym się wypowiedzieć o zasypie, to po wywaleniu płatków zwiększyłbym ilość słodu żytniego (i osobiście darowałbym sobie ten monachijski i melanoidynowy, ale tu zrobisz jak uważasz, ja lubię wytrawne IPA bez przesadzonej słodowości).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.