Jump to content

Szyszki chmielu


Pajur95
 Share

Recommended Posts

Witam. Jako świeży piwowar po 7 warkach mam pytanie do kogoś bardziej kompetentnego. Mianowicie dostałem od znajomego wór 30l z chmielami: Lubelski, Magnum i Marynkę z tegorocznego zbioru. Sa to chmiele wstępnie wysuszone ponieważ idą na skup. Moje pytanie brzmi jak dużo takiego chmielu sypnąć na gotowanie i który kiedy najlepiej dać by dało dobry efekt. Celuje w styl Polski Ale. Za każdą pomoc BARDZO DZIĘKUJE 👍

Link to comment
Share on other sites

Magnum i/ albo Marynke na poczatku gotowania. Lubelski na koniec gotowania, po wylaczeniu palnika, na hopstand.

Ilości - są gdzieś na forum opisane te relacje granulat - szyszka sucha - szyszka mokra.

Polski Ale taki klasyczny, zbliżony do brytyjskiego? Z Marynka mam małe doświadczenie ale ja pewnie też w drugiej połowie gotowania można wykorzystać.

Link to comment
Share on other sites

Szyszki warto liczyć z 10% więcej, ale jeśli mówimy o wysuszonej. Nie wiem, co znaczy "wstępnie wysuszona" - być może jest bardziej mokra niż taka "sklepowa" i trzeba wziąć większą poprawkę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.