Jump to content

Mini warka - macie jakieś pomysły jak warzyć małe ilości piwa?


Igorrodz
 Share

Recommended Posts

Cześć :)

Chcę uwarzyć kilka mini warek, może więcej. Macie jakieś własne doświadczenia i porady jak najlepiej to zrobić? Myślę o garnku 6l, taki mam. Finalnie zatem w takim garnku pewnie będzie można zrobić coś na około 2kg słodu (wtedy pewnie, aby zmieściło się w garnku, zatrę w około 2,5l wody na 1kg słodu). Zacieranie to prosta sprawa ale jak to odfiltrować i wysłodzić? I potem, po gotowaniu, jak to przelać do butli na wino (w takim będę fermentował). Ostatnie to jakiś patent na butelkowanie... Oczywiście są wiadra 12l z kranikiem lecz czy to nie będzie za duży pojemnik i nie utleni się zbytnio?

Jakie macie własne doświadczenia z mini warkami? Jakiego sprzętu używacie? Jakie macie własne patenty na kolejne kroki w procesie warzenia? Będę wdzięczny za porady i podzielenie się Waszym doświadczeniem :) 

Link to comment
Share on other sites

Mini wątki robiłem w ekstraktów niechmielonych. Będzie Ci ciężko zatrzeć 2 kg w takim garnku. Przecież słów tez ma swoją objętość. 

Filtrowanie załatwi ci zacieranie metodą BIAB ( w worku)

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

Mini warki 9-12 litrów zacierałem i warzylem w garnkach 15 l (blaszak z biedronki z nawierconymi otworem pod kran), fermentowalem w 15 l wiadrach z castoramy.

Mam je na zbyciu, daj znać jeśli reflektujesz.

Rozlew też z Castoramy z nawiertem pod kranik.

Link to comment
Share on other sites

Od dłuższego czasu warzę tylko BIAB i mimo to bym się w to nie pakował ze względu na osadyi inne straty oraz nakład pracy w stosunku do ilości piwa. @Gawron przedstawił zatem prawdziwie słuszną koncepcję, gdy chodzi o tak małe warki.

 

Ale można też kupić garnek kilkunastolitrowy, zacierać w worku i potem dzielić brzeczkę.

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, zasada napisał:

Mini warki 9-12 litrów zacierałem i warzylem w garnkach 15 l (blaszak z biedronki z nawierconymi otworem pod kran), fermentowalem w 15 l wiadrach z castoramy.

Mam je na zbyciu, daj znać jeśli reflektujesz.

Rozlew też z Castoramy z nawiertem pod kranik.

Ok. Mam garnek 25l ale warzę na indukcji. Co do wiader 15l z Casto to te z nawiertem masz na zbyciu? Jeśli tak to byłbym zainteresowany dwoma z kranikami, uszczelkami i dekielkiem i nawiertem na rurkę z uszczelką. Tak swoją drogą na czym teraz warzysz? Kociołek automatyczny?

Link to comment
Share on other sites

Kolego TUTAJ masz wiaderko za 21,50, do tego kranik i uszczelka pod rurkę plus rurki, czyli koszt zamkniesz w 30 zł, żadne pieniądze, a ułatwiają pracę. Oczywiście możesz zamówić takie z nawierconymi otworami, wystarczy poinformować sprzedawcę. Na Twoim miejscu wziąłbym 2 takie wiaderka, przydaje się drugie do dodania syropu glukozowego i do rozlewu do butelek. Przy tych z Biowinu masz przynajmniej pewność co do szczelności, bo z tymi z Castoramy różnie bywa.

Mam kociołek Royala i bardzo sobie chwalę, nie ma syfu i zamiast 12 godzin robię piwa w 5 godzin, a i wydajność dużo lepsza ze względu na termostaty.

Edited by kiwitom
Link to comment
Share on other sites

46 minut temu, Igorrodz napisał:

Mam garnek 25l ale warzę na indukcji.

Zacierać możesz dolewając ciepłej wody, nie musisz grzać garnka. Zatem w 25 litowym zatrzesz i małą i dużą warkę.

Wysłodzić możesz jak radzili koledzy wyżej robiąc biab, lub przelewając do wiadra z kranikiem i wężykiem z oplotu/fałszywym dnem.

Jeżeli nie możesz w tym dużym gotować, możesz zrobić hgb (wyższe blg, potem rozceńczasz wodą).

Warki +-10l świetnie fermentuje się w wiadrach 15l z castoramy itp.

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, kiwitom napisał:

Kolego TUTAJ masz wiaderko za 21,50, do tego kranik i uszczelka pod rurkę plus rurki, czyli koszt zamkniesz w 30 zł, żadne pieniądze, a ułatwiają pracę. Oczywiście możesz zamówić takie z nawierconymi otworami, wystarczy poinformować sprzedawcę. Na Twoim miejscu wziąłbym 2 takie wiaderka, przydaje się drugie do dodania syropu glukozowego i do rozlewu do butelek. Przy tych z Biowinu masz przynajmniej pewność co do szczelności, bo z tymi z Castoramy różnie bywa.

Mam kociołek Royala i bardzo sobie chwalę, nie ma syfu i zamiast 12 godzin robię piwa w 5 godzin, a i wydajność dużo lepsza ze względu na termostaty.

w Castoramie takie samo wiadro ma za 11 zł. I nie wiem na czym miałaby polegać ich nieszczelność, bo dekiel trzeba wciskać dość mocno.

Edited by buber
Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.10.2021 o 12:48, buber napisał:

w Castoramie takie samo wiadro ma za 11 zł.

Ok, tylko nie mam wiertarki i takiej nakładki do wywiercenia okrągłego otworu 3/4 cala. A koszt zakupu tego będzie wyższy iż zakup dwóch wiader z nawierconym otworem (oraz z otworem w deklu), nieprawdaż?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, wojtaks napisał:

otwory można zrobić wiertłami stożkowymi ~kilkanaście zł.

 

2 godziny temu, Igorrodz napisał:

Ok, tylko nie mam wiertarki

 

Link to comment
Share on other sites

Robiłem miniwarki - takie po 12l - zacierałem na lenia w małej lodówce turystycznej, warzenie na 1 palnikowej przenośnej indukcji + gar 17-18l - właśnie najtańszy blaszak na wagę z marketu. Fermentacja w wiaderkach Liroy/Casto 15l, a jak dorobiłem się lodówki to w przezroczystych pojemnikach do garderoby z atestem do spożywki z Casto.

Na kranik 3/4 wiertło piórkowe chyba 26mm... Ale jak nie masz wiertarki to łatwo można ładny otwór zrobić kręcąc i rozwierając nożyczki.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 24.10.2021 o 00:16, Igorrodz napisał:

Ok, tylko nie mam wiertarki i takiej nakładki do wywiercenia okrągłego otworu 3/4 cala. A koszt zakupu tego będzie wyższy iż zakup dwóch wiader z nawierconym otworem (oraz z otworem w deklu), nieprawdaż?

Rozgrzej rurę o średnicy kranika na palnikiem i wypal dziurę

ps wiertło choinkowe ostatnio widziałem w Lidlu/Aldiku za kilka zł

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.