Skocz do zawartości

IPA z jałowcem


Polias

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu myślałem nad uwarzeniem czegoś na kształt Forest IPA, ale jakoś przegapiłem czas kiedy powinno się zrywać pędy świerku. Teraz pomyślałem nad przerobieniem tego na IPA z jałowcem. Zastanawiam się tylko kiedy dodać jagody jałowca, czy tak jak tradycyjnie z przyprawami na ostatnie 15 min gotowania, czy może na cichą? Wstępnie planuję zrobić tak, że 20g dodam na koniec gotowania z trawą cytrynową, a kolejne 20g będę macerował 2 tygodnie w ginie (100ml) i dodam na cichą razem z częścią alkoholu i chmielem. https://brewness.com/pl/recipe/ipa-z-jalowcem/view coś takiego ułożyłem. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi i doświadczenia z jałowcem to chętnie się coś dowiem, bo nie mam doświadczenia z tego typu dodatkami :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.