Jump to content

IPA z jałowcem


Polias
 Share

Recommended Posts

Od dłuższego czasu myślałem nad uwarzeniem czegoś na kształt Forest IPA, ale jakoś przegapiłem czas kiedy powinno się zrywać pędy świerku. Teraz pomyślałem nad przerobieniem tego na IPA z jałowcem. Zastanawiam się tylko kiedy dodać jagody jałowca, czy tak jak tradycyjnie z przyprawami na ostatnie 15 min gotowania, czy może na cichą? Wstępnie planuję zrobić tak, że 20g dodam na koniec gotowania z trawą cytrynową, a kolejne 20g będę macerował 2 tygodnie w ginie (100ml) i dodam na cichą razem z częścią alkoholu i chmielem. https://brewness.com/pl/recipe/ipa-z-jalowcem/view coś takiego ułożyłem. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi i doświadczenia z jałowcem to chętnie się coś dowiem, bo nie mam doświadczenia z tego typu dodatkami :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.