buber Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 Pytanie, czy ktoś miał do czynienia z czymś podobnym. Zwykle butelki po piwie (na US-05 czy Nottinghamach) płuczę trzy razy po wypiciu i jest ok. Nie mają żadnych obcych zapachów. W przypadku butelek po piwach kveikach (konkretnie Lutra) po 2-3 dniach pojawia się charakterystyczny zapach pieczarkowy (ktoś inny opisał go jako żółć). Czy to oznacza, że resztki drożdży są bardziej odporne na płukanie wodą? Po potraktowaniu oxi to znika. Testowałem też na na zwykłym soku NFC - po dwóch dniach fermentacja w takiej butelce trwa jak szalona, w butelce po innym piwie - nic się nie dzieje. Nie jest to infekcja - problem dotyczy butelek po piwach warzonych w dwóch różnych miejscach, na różnym sprzęcie, także rozlewanych innym sprzętem, fermentowanych drożdżami z różnych źródeł. Jakoś to można wytłumaczyć? Ktoś spotkał się z czymś podobnym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 A zerknij na taka butelkę pod światło żarówki, pewnie będzie widać "film" na ściankach albo kropki. Butelki po kilku krotnym przebiegu na "standardowych" drożdżach też to u mnie łapią. Schodzi tylko mechanicznie (NaOH nie praktykowałem). Nie testowałem też czy to żywe grzybki czy nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted October 16, 2021 Author Share Posted October 16, 2021 12 minut temu, Mibor napisał: A zerknij na taka butelkę pod światło żarówki, pewnie będzie widać "film" na ściankach albo kropki. Butelki po kilku krotnym przebiegu na "standardowych" drożdżach też to u mnie łapią. Schodzi tylko mechanicznie (NaOH nie praktykowałem). Nie testowałem też czy to żywe grzybki czy nie. A widzisz. Dobry trop. Bo w piwach akurat na Lutrze zostaje mi taki pyłek na ściankach. I może on się nie wypłukuje przy takim płukaniu? Najwyraźniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 Czasami przyklejają się drożdże do ścianek butelki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 3 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał: Czasami przyklejają się drożdże do ścianek butelki. Lutra szczególnie silnie osadza się na ściankach - widać to już w fermentorze - mimo przeźroczystego fermentora nie byłem w stanie określić klarowności piwa po fermentacji, bo ścianki miałem zalepione. To samo było z tym piwem po refermentacji - osad na ściankach butelek Drugie piwo gazowałem sztucznie w kegu i po rozlaniu nie było tego efektu - bo nie było refermentacji. Takie butelki trzeba energicznie wstrząsać podczas płukania, albo od razu potraktować szczotą do butelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted October 17, 2021 Author Share Posted October 17, 2021 W dniu 16.10.2021 o 15:55, fotohobby napisał: Lutra szczególnie silnie osadza się na ściankach - widać to już w fermentorze - mimo przeźroczystego fermentora nie byłem w stanie określić klarowności piwa po fermentacji, bo ścianki miałem zalepione. To samo było z tym piwem po refermentacji - osad na ściankach butelek Drugie piwo gazowałem sztucznie w kegu i po rozlaniu nie było tego efektu - bo nie było refermentacji. Takie butelki trzeba energicznie wstrząsać podczas płukania, albo od razu potraktować szczotą do butelek. A z węzykiem, kranikiem, fermentorem do rozlewu nie masz jakichś problemów? Skoro przyklejają się do butelek to może przy rozlewie podobnie i coś się potem roznosi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 Godzinę temu, buber napisał: A z węzykiem, kranikiem, fermentorem do rozlewu nie masz jakichś problemów? Skoro przyklejają się do butelek to może przy rozlewie podobnie i coś się potem roznosi? Ale to jest przecież myte i dezynfekowane zaraz po użyciu. Poza tym oblepienie ścianek wymaga jednak czasu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.