Skocz do zawartości

Pierwszy starter.


Adik933

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie przez pierwsze kilkanaście godzin, bo potem tlen może prowadzić do zużywania rezerw przez drożdże,  a i tak będzie po fazie namnażania. Na przyszłość, starter też dobrze robić o niewielkim ekstrakcie, np. 7-10 blg.

Edytowane przez Łachim
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Łachim napisał:

Generalnie przez pierwsze kilkanaście godzin, bo potem tlen może prowadzić do zużywania rezerw przez drożdże,  a i tak będzie po fazie namnażania. Na przyszłość, starter też dobrze robić o niewielkim ekstrakcie, np. 7-10 blg.

Nie byłem właśnie do końca przygotowany. I użyłem do startera extraktu z którego będę jutro warzyć piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maksymalnie do jakiej temperatury extraktu można wlać te drożdże do startera? Studzilem z termometrem w środku aż temperatura pokazała 24 stopnie i wlałem drożdże i nagle patrzę że jak ruszyłem termometr w środku to już pokazała temperatura jakieś 29 stopni i się wystraszyłem że nic z tego nie będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Adik933 napisał:

Maksymalnie do jakiej temperatury extraktu można wlać te drożdże do startera? Studzilem z termometrem w środku aż temperatura pokazała 24 stopnie i wlałem drożdże i nagle patrzę że jak ruszyłem termometr w środku to już pokazała temperatura jakieś 29 stopni i się wystraszyłem że nic z tego nie będzie.

Generalnie ok. 25 stopni, większość drożdży to do tych 30 stopni też pewnie da radę, a kveiki to i do 40.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.