Jaromir Skrzyński Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Witam serdecznie. Uwarzyłem 25 litrów 14,5 blg 23 ibu z zasypu 33% żytni słód i 66% pale ale. W zamyśle to trochę łatwiejszy niż 50% żytniego roggenbier. Mianowicie zadałem drożdże fm41 prosto z fiolki, były one 2 dni przed końcem terminu. Pytanie następujące: Ruszą ? Co może wyjść z tego ? Nadmienię że dodałem pożywki dla drożdży browin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Duży underpitching, ciężko to nazwać przypadkowym Ciężko powiedzieć, co wyjdzie - być może całkiem ciekawe piwo ze sporą ilością estrów, być może drożdże były już w kiepskiej kondycji i będą miały nawet problem z dofermentowaniem. Najpewniej coś pomiędzy. zasada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted October 16, 2021 Share Posted October 16, 2021 Moim zdaniem FM zaraz przed końcem terminu zadane bezpośrednio do 25l 14Blg nie ruszą w akceptowalnym czasie. Przygotuj suchary na ratunek gdzieś w okolicach drugiej doby.Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaromir Skrzyński Posted October 17, 2021 Author Share Posted October 17, 2021 Dziś rano wiadro wyglądało jak granat wywaliło rurkę metr od wiadra a drożdże poszły w ilości 500ml spacerować po okolicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted October 17, 2021 Share Posted October 17, 2021 (edited) To też nie jest do końca dobrze, bo może być tak, że zbyt intensywnie ruszyły, naprodukują aldehydu i potem szybko przestaną pracować. Ale może nie, niektórzy przy Weizenach polecają underpitching, jednak to raczej porada z cyklu "szwagrowi smakuje". Edited October 17, 2021 by Łachim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaromir Skrzyński Posted November 4, 2021 Author Share Posted November 4, 2021 Blg zeszło do 3-4 i stało już 3 dni więc dałem to temp 21 i również po kilku dniach stało. Poszło dziś do butli. Zapach niestety gotowane warzywa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 poczytaj: https://wiki.piwo.org/DMS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.