Jump to content

Przypadkowy underpitching


Recommended Posts

Witam serdecznie. Uwarzyłem 25 litrów 14,5 blg 23 ibu z zasypu 33% żytni słód i 66% pale ale. W zamyśle to trochę łatwiejszy niż 50% żytniego roggenbier.  Mianowicie zadałem drożdże fm41 prosto z fiolki, były one 2 dni przed końcem terminu. Pytanie następujące:

Ruszą ? Co może wyjść z tego ? Nadmienię że dodałem pożywki dla drożdży browin. 

 

Link to comment
Share on other sites

Duży underpitching, ciężko to nazwać przypadkowym ;)

Ciężko powiedzieć, co wyjdzie - być może całkiem ciekawe piwo ze sporą ilością estrów, być może drożdże były już w kiepskiej kondycji i będą miały nawet problem z dofermentowaniem.

Najpewniej coś pomiędzy.

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem FM zaraz przed końcem terminu zadane bezpośrednio do 25l 14Blg nie ruszą w akceptowalnym czasie. Przygotuj suchary na ratunek gdzieś w okolicach drugiej doby.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

To też nie jest do końca dobrze,  bo może być tak,  że zbyt intensywnie ruszyły,  naprodukują aldehydu i potem szybko przestaną pracować.  Ale może nie, niektórzy przy Weizenach polecają underpitching, jednak to raczej porada z cyklu "szwagrowi smakuje".

Edited by Łachim
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.