Jump to content

Nienagazowane piwo - jaka przyczyna?


Mikus86
 Share

Recommended Posts

Witajcie,

Niedawno zrobiłem kolejną warkę z brewkita - piwo Australian Pale Ale + ekstrakt słodowy. Dodałem drożdże S04 - wcześniej uwodniłem. 

 

Po około 1,5 tygodnia burzliwej fermentacji sprawdziłem poziom cukru - ponad 5 więc jeszcze zostawiłem. Kolejne 5 dni - to samo (nie sprawdziłem poziomu przed rozpoczęciem fermentacji)

 

Jeżeli więc nie spadało uznałem, że fermentacja się zakończyła i można butelkować. 

 

Do butelek wsypałem cukier z miarki. Po około 1,5 tygodniu chciałem sprawdzić, jak smakuje i zonk. Piwo praktycznie w ogóle nie nagazowało się. 

 

Fermentacja była w temperaturze około 18 stopni, w takiej samej stoi piwo. 

 

Z tego już pewnie nic nie będzie, ale chciałbym na przyszłość się dowiedzieć, co zrobiłem źle? Czy jeżeli przy takim poziomie cukru i braku dalszej fermentacji powinienem zadać jeszcze więcej drożdży?  

 

Będę wdzięczny za jakieś sugestie. 

Dzięki! 

Link to comment
Share on other sites

Troche malo danych

- ile dawales cukru do każdej butelki? 

- czym kapslowales ? I co za tym idzie czy kapsle były dobrze dociśnięte?

1,5 tyg to trochę mało. Ja zazwyczaj oceniam nagazowania po 3-4 tyg.

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Adamiko napisał:

Troche malo danych

- ile dawales cukru do każdej butelki? 

- czym kapslowales ? I co za tym idzie czy kapsle były dobrze dociśnięte?

1,5 tyg to trochę mało. Ja zazwyczaj oceniam nagazowania po 3-4 tyg.

Do każdej butelki dawałem tyle cukru ile wychodziło z miarki dołączonej do zestawu. Tam jest taka trójramienna miarka (do butelki 0,3, 0,5 i 0,66 l) 

Kapslowałem kapslownicą Greta, ale miałem też kilka butelek z zamknięciem palakowym. W obu przypadkach to samo. 

 

Co do czasu, to być może, ale poprzednie piwa które robiłem po takim czasie były już super nagazowane stąd moje obawy,  

Link to comment
Share on other sites

Za krótko na nagazowanie. Ja zawsze daję cukier do pustego wiadra i zlewam piwo do niego, wsypywanie do butelek to mordęga. Odczekaj jeszcze z tydzień, półtora przy 18°C nagazowanie może trwać od 3 do 4 tygodni.

Link to comment
Share on other sites

Tak jak pisali koledzy jest jeszcze czas na nagazowanie. Polecam zmienic na glukoze zamiast cukru i tak jak pisal kolega wczesniej robic roztwór i lac na dnie fermentora. Wtedy masz pewność że Ci się cukry rozpuszcza. 

Link to comment
Share on other sites

Bo glukoza jest o niebo lepsza od cukru, lepiej się rozpuszcza i jest lepiej przyswajalna przez robaki, jest też mniejsze prawdopodobieństwo posmaków bimbrowych, same plusy...😀

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Mibor napisał:

Bo ponieważ, że?

Mniejsza szansa ze bedziesz mial posmak bimbru :) i chyba lepsza rozpuszczalność w mniejszej temperaturze ale to by trzeba było przejrzeć jakieś tablice chemiczne aby się upewnić. :)

Link to comment
Share on other sites

Ło. Bimbrowość od cukru białego to chyba jednak gdy użyjesz go jako uzupełnienia do Brewkita i puścisz S04 w temperaturze otoczenia powiedzmy w maju-czerwcu.

Od początku tylko cukru białego do refermentacji używam, i nie natknąłem się na nic podobnego.

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, kiwitom napisał:

Napisałem prawdopodobieństwo, a że jest one niewielkie, to nie zmienia faktu, że przy glukozie jest praktycznie równe zeru.

Żeby nie było, od początku czytania tego forum koledzy uskuteczniali ze cukier jest blee i dlatego zdanie bardziej doświadczonych szanuje ;) osobiście na glukozie nigdy mi taki problem się nie pojawił. 

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, Adamiko napisał:

koledzy uskuteczniali ze cukier jest blee

Pierwsze: którzy koledzy?

Drugie: cukier do czego jest ble?

Trzecie: dawaj linki.

Czwarte: uskuteczniali? A!

Link to comment
Share on other sites

W sporej części poradników jak warzyć piwo jest napisane, że przy cukrze mogą się pojawić posmaki bimbrowe, ale dotyczy to uzupełniania brewkitów cukrem, a nie refermentacji.

Z tą lepszą rozpuszczalnością glukozy nad cukrem też bym nie przesadzał, przy robieniu roztworu różnica jest pewnie marginalna. Kiedyś stosowałem glukozę, teraz cukier i mimo że butelkuję piwa po cold crushu w 2-3 stopniach, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby butelki były nierówno nagazowane.

Edited by skazi
Link to comment
Share on other sites

Myślę, że w ślepym teście przy normalnym piwie większość (o ile ktokolwiek) nie jest w stanie rozróżnić czy piwo było refermentowane cukrem białym czy glukozą. Rozpuszczalność to też żadem argument bo roztwór i tak lepiej zagotować dla bezpieczeństwa, a w przypadku sypania bezpośrednio do butelki podczas refermentacji te 2 czy nawet 5 gramów cukru w 0,5 l piwa rozpuści się bez problemu. w moim przypadku szkoda zachodu na refermentację glukozą, nie muszę pamiętać czy mam ją w domu. Cukier biały zwykle jest, a jak nie to zawsze można pożyczyć pół szklanki od sąsiadów czy kupić w pierwszej lepszej "placówce pocztowej" ;) Każdy oczywiście robi jak chce i jak mu wygodniej, ale jak nie widać różnicy to...

 

Edit @Łachim mnie ubiegł, ale miał mniej do pisania ;)

Edited by Mibor
Link to comment
Share on other sites

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za sugestie. 

Pomieszałem butelki, zobaczymy za kilka dni czy jest jakaś poprawa, na pewno dam znać. 

 

Na przyszłość już wiem, żeby zrobić roztwór z cukru/glukozy z wodą i tak rozmieszać - pewność, że cukier będzie równomiernie rozłożony po brzeczce i przede wszystkim rozpuszczony. 

 

Co do dyskusji która się powyżej utworzyła myślę, że nie ma to żadnego znaczenia czy dodam glukozę czy cukier - jest tego znikoma ilość, więc wątpię, aby miała jakieś różnice smakowe. Co innego zrobienie warki z glukozy zamiast słodów. Tutaj już różnica była zauważalna (pierwszą robiłem z glukozy, kolejne ze słodów). 

 

Życzę spokojnego weekendu! 

Link to comment
Share on other sites

Widze ze niesłusznie wywołałem burze - nimniejszym przyznaje się do błędu. Gdzies przyswajając na początku wiedzę przeczytałem o tych posmakach bimbrowych i odniosłem to do całego cukru swiata w browarach :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.