Jump to content

Mild dla kolegi [prośba o sprawdzenie receptury]


Igorrodz
 Share

Recommended Posts

Kolega poprosił mnie, abym zrobił dla niego jakieś fajne, niezbyt mocne i niezbyt gorzkie ciemne  piwo, którego mógłby wypić kilka na raz. Pomyślałem sobie, że angielski mild będzie dobrym pomysłem, jak myślicie? Ustaliłem taką oto recepturę (na 12l gotowego trunku):
 

Simpsons Best Pale Ale 1kg

Strzegom Monachijski typu II 0,75kg

Wayermann Abbey Malt 0,1kg

Strzegom Karmelowy 300 0,1kg

Castlemalting Special B 0,1kg

Fawcett Chocolate 0,2kg

Chmielić będę angielskim Fuggless (4.5% AK) w porcjach 15g na 30min, 15g na 15min i 20g na 1min przed wyłączeniem palnika, co razem powinno dać około 20IBU. Drożdże - myślę tu, iż 1 paczka S-04 będzie wystarczająca.

Zacieranie 67st.C przez 60min

Co sądzicie o tej recepturze?

Link to comment
Share on other sites

Niestylowe chmielenie.

> This British session ale is known for it’s low hop character when compared to bitters and pale ales with a lot more toasted malt presence in the dark milds.

O mildach tylko czytałem, więc w sprawie zasypu nie pomogę.

Rzuć okiem na cytowanego wyżej Jamila. To najprostszy sposób.

Link to comment
Share on other sites

53 minuty temu, zasada napisał:

Rzuć okiem na cytowanego wyżej Jamila. To najprostszy sposób.

Dzięki.  :)

 

A więc proponowany przez Jamila crystal malt (60 °L) będzie to nasz poczciwy Strzegom karmelowy 150,

crystal malt (120 °L) będzie to nasz Strzegom karmelowy 300black patent malt (525 °L) to chyba jest słód barwiący 1200-1600pale chocolate malt (200 °L) to chyba będzie pewnie ten "mój" czekoladowy od Fawcetta. Jamil proponuje zacieranie w worku w temperaturze 77stC. z dodatkiem płynnego ekstraktu słodowego - ja preferuję klasyczne, czyli po europejsku (bez worka) zacieranie pełne (a nie częściowe). Biorąc to pod uwagę powinienem skorzystać z pierwszego przepisu z pełnym zacieraniem w temperaturze 68st.C.

 

Zatem, mając to na uwadze, moja receptura na "małe wiaderko" piwa w tym stylu powinna chyba wyglądać tak:
Strzegom Pale Ale 1.5kg

Strzegom karmelowy 150 0.1kg

Strzegom karmelowy 300 0.1kg

Fawcett Pale Chocolate 0.1kg

Strzegom barwiący 0.1kg (na ostatnie 10min zacierania)

Chmielenie 15-20g EKG na 60min. Drożdże S-04

Aha - pół tabletki Whirfloc T (czy jak się to nazywa) na ostatnie 10min. gotowania.

Jak sądzisz?

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Igorrodz napisał:

Jamil proponuje zacieranie w worku w temperaturze 77stC

Nie. Popatrzyłeś na wskazówki do drugiej eceptury. Pierwsza jest all grain, druga extract with grains i tam pojawia się grain bag.

Co do odpowiedników kolorystycznych to pewnie masz rację. Nie będzie to samo, ale zbliżone.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Słody palone całkowicie zdominują tu styl bazowy, na pewno nie będzie możliwe rozróżnienie słodu Mild od Pale Ale w tym piwie.

 

Ja bym dał bazowego ile trzeba do zakładanego Blg, z ćwierć kilo karmelowego 400 i 50-100g barwiącego/czekoladowego na małe wiadro.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.