Jump to content

Mild dla kolegi [prośba o sprawdzenie receptury]


Igorrodz
 Share

Recommended Posts

Kolega poprosił mnie, abym zrobił dla niego jakieś fajne, niezbyt mocne i niezbyt gorzkie ciemne  piwo, którego mógłby wypić kilka na raz. Pomyślałem sobie, że angielski mild będzie dobrym pomysłem, jak myślicie? Ustaliłem taką oto recepturę (na 12l gotowego trunku):
 

Simpsons Best Pale Ale 1kg

Strzegom Monachijski typu II 0,75kg

Wayermann Abbey Malt 0,1kg

Strzegom Karmelowy 300 0,1kg

Castlemalting Special B 0,1kg

Fawcett Chocolate 0,2kg

Chmielić będę angielskim Fuggless (4.5% AK) w porcjach 15g na 30min, 15g na 15min i 20g na 1min przed wyłączeniem palnika, co razem powinno dać około 20IBU. Drożdże - myślę tu, iż 1 paczka S-04 będzie wystarczająca.

Zacieranie 67st.C przez 60min

Co sądzicie o tej recepturze?

Link to comment
Share on other sites

Niestylowe chmielenie.

> This British session ale is known for it’s low hop character when compared to bitters and pale ales with a lot more toasted malt presence in the dark milds.

O mildach tylko czytałem, więc w sprawie zasypu nie pomogę.

Rzuć okiem na cytowanego wyżej Jamila. To najprostszy sposób.

Link to comment
Share on other sites

53 minuty temu, zasada napisał:

Rzuć okiem na cytowanego wyżej Jamila. To najprostszy sposób.

Dzięki.  :)

 

A więc proponowany przez Jamila crystal malt (60 °L) będzie to nasz poczciwy Strzegom karmelowy 150,

crystal malt (120 °L) będzie to nasz Strzegom karmelowy 300black patent malt (525 °L) to chyba jest słód barwiący 1200-1600pale chocolate malt (200 °L) to chyba będzie pewnie ten "mój" czekoladowy od Fawcetta. Jamil proponuje zacieranie w worku w temperaturze 77stC. z dodatkiem płynnego ekstraktu słodowego - ja preferuję klasyczne, czyli po europejsku (bez worka) zacieranie pełne (a nie częściowe). Biorąc to pod uwagę powinienem skorzystać z pierwszego przepisu z pełnym zacieraniem w temperaturze 68st.C.

 

Zatem, mając to na uwadze, moja receptura na "małe wiaderko" piwa w tym stylu powinna chyba wyglądać tak:
Strzegom Pale Ale 1.5kg

Strzegom karmelowy 150 0.1kg

Strzegom karmelowy 300 0.1kg

Fawcett Pale Chocolate 0.1kg

Strzegom barwiący 0.1kg (na ostatnie 10min zacierania)

Chmielenie 15-20g EKG na 60min. Drożdże S-04

Aha - pół tabletki Whirfloc T (czy jak się to nazywa) na ostatnie 10min. gotowania.

Jak sądzisz?

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Igorrodz napisał:

Jamil proponuje zacieranie w worku w temperaturze 77stC

Nie. Popatrzyłeś na wskazówki do drugiej eceptury. Pierwsza jest all grain, druga extract with grains i tam pojawia się grain bag.

Co do odpowiedników kolorystycznych to pewnie masz rację. Nie będzie to samo, ale zbliżone.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.