Jump to content

Pierwsze piwo


Skay44
 Share

Recommended Posts

Witam. Robie piwo pierwszy raz więc proszę nie krzyczeć. Będę robić piwo z mieszanki tych słodów co na zdjęciu tylko drożdże inne bo górnej fermentacji. Nie wiem kompletnie jaki rodzaj piwo z tego wyjdzie bo to przepis z internetu z zagranicznego kanału YouTube ale podobno ma wyjść mega dobre. Ma wyjść 23litry. Jedyne pytanie mam takie czy mam do tego dodać  Ekstrakt Słodowy Jasny (WES) - 1,7 kg bo taki jest w przepisie czy przez to wyjdzie mega mocne i niedobre piwo? Piwo robie z tego linku

 

pomijając pytanie chce spróbować tego przepisu a wiem ze mogłem wybrać cos łatwiejszego na pierwszy raz. Pytanie tylko co z tym ekstraktem

IMG_20211013_174628.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zamiast kombinować to na pierwsze piwo lepiej kupić jakiś prosty zestaw w którymś ze sklepów piwowarskich.

Napisałeś, że chcesz użyć drożdży górnej fermentacji, a na tej liście ze sklepu masz drożdże do lagera.

Link to comment
Share on other sites

Witaj,

Ile piwowarów, tyle sposobów. Wszystko zależy jakim sprzętem dysponujesz, oraz jaką metodą chcesz warzyć. Na załączonym filmie - moim zdaniem zacieranie + te wysładzanie tego woreczka musi dać słabą wydajność, dlatego też został tutaj dodany ekstrakt słodowy. Jeżeli masz garnek 25-30l, to zwiększ ilość surowców oraz wysładzaj klasycznie przez wężyk z oplotu.

Jeżeli zależy Tobie na "szybszym" warzeniu to BIAB tu się sprawdzi, ale wydajność też będzie słabsza. 

 

Jako, że to Twoje pierwsze piwo, to dam Tobie trochę inną radę :) Nie warz w godzinach mocno popołudniowych / wieczornych. Ja swoje pierwsze piwo zacząłem warzyć o 18, a skończyłem jakoś o 02:30 - odradzam, bo ja przez to omal nie zakończyłem przygody po pierwszym warzeniu ze słodów. 

Link to comment
Share on other sites

W tym filmie ma być coś w rodzaju saisona, a Ty wybrałeś drożdże lagerowe. Co do ekstraktu - sprawdź sobie w jakimś darmowym arkuszu kalkulacyjnym (choćby w tym z zakładki Media/Pliki), jeśli już musisz zacząć robić piwo od tego przepisu.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 13.10.2021 o 20:08, skazi napisał:

Zamiast kombinować to na pierwsze piwo lepiej kupić jakiś prosty zestaw w którymś ze sklepów piwowarskich.

Napisałeś, że chcesz użyć drożdży górnej fermentacji, a na tej liście ze sklepu masz drożdże do lagera.

Zdjęcie nie aktualne. Później zmieniłem na inne czyli na górnej fermentacji. Chcę cie dowiedzieć tylko czy jak ten słód dodam to nie będzie za dużo cukru? Bo cukier się wytwarza podczas zacierania to jak dodam ten 1.7litra ekstraktu to chyba źle tak? lepiej jak go go dodam przed butelkowaniem zamiast cukru tak? 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 14.10.2021 o 00:18, Patrick napisał:

Witaj,

Ile piwowarów, tyle sposobów. Wszystko zależy jakim sprzętem dysponujesz, oraz jaką metodą chcesz warzyć. Na załączonym filmie - moim zdaniem zacieranie + te wysładzanie tego woreczka musi dać słabą wydajność, dlatego też został tutaj dodany ekstrakt słodowy. Jeżeli masz garnek 25-30l, to zwiększ ilość surowców oraz wysładzaj klasycznie przez wężyk z oplotu.

Jeżeli zależy Tobie na "szybszym" warzeniu to BIAB tu się sprawdzi, ale wydajność też będzie słabsza. 

 

Jako, że to Twoje pierwsze piwo, to dam Tobie trochę inną radę :) Nie warz w godzinach mocno popołudniowych / wieczornych. Ja swoje pierwsze piwo zacząłem warzyć o 18, a skończyłem jakoś o 02:30 - odradzam, bo ja przez to omal nie zakończyłem przygody po pierwszym warzeniu ze słodów. 

Co to znaczy że wysładzanie z woreczka będzie mało efektowne? Dziękuję za radę odnośnie godzin. Co do sprzętu to tak jak większość co zaczyna. Garnek i fermentator 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 15.10.2021 o 19:52, Łachim napisał:

W tym filmie ma być coś w rodzaju saisona, a Ty wybrałeś drożdże lagerowe. Co do ekstraktu - sprawdź sobie w jakimś darmowym arkuszu kalkulacyjnym (choćby w tym z zakładki Media/Pliki), jeśli już musisz zacząć robić piwo od tego przepisu.

Drożdże sa górnej fermentacji tylko zdjęcie jest przed zmianą na inne. Zapomniałem zrobić nowe zdjęcie. Co do tego ekstraktu to powinienem go dodawać jak ze słodu wytworzy się cukier? nie będzie za dużo cukru przez co będzie bardzo duża zawartość alkoholu? Mi kompletnie nie zależy na alkoholu tylko na smaku

11 godzin temu, INTseed napisał:

Lodówkę masz?

Zdjęcie jest nie aktualne bo później zmieniłem na inne drożdże które są górnej fermentacji 

Link to comment
Share on other sites

@Skay44: mam wrażenie, że trochę po omacku jedziesz.

Jeszcze raz:

  • Jakie kupiłeś drożdźe?
  • Jakie chcesz piwo?
  • Jakie masz sprzęty?

Sorry za dziadowanie ale pytanie "...jak ze słodu wytworzy się cukier?" to wskazuje, że chyba mało ogarniasz.

Zacieranie części słodów w worku i podbijanie ekstraktu początkowego ekstraktem słodowym jet ok pod warunkiem, że wiesz co robisz.

Dawaj znaki, powodzenia!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Skay44 napisał:

Co to znaczy że wysładzanie z woreczka będzie mało efektowne? Dziękuję za radę odnośnie godzin. Co do sprzętu to tak jak większość co zaczyna. Garnek i fermentator 

Zacieranie ma być efektywne a nie efektowne. Na początek wybrałbym jednak cos prostego

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, Skay44 napisał:

Drożdże sa górnej fermentacji tylko zdjęcie jest przed zmianą na inne. Zapomniałem zrobić nowe zdjęcie. Co do tego ekstraktu to powinienem go dodawać jak ze słodu wytworzy się cukier? nie będzie za dużo cukru przez co będzie bardzo duża zawartość alkoholu? Mi kompletnie nie zależy na alkoholu tylko na smaku

Zdjęcie jest nie aktualne bo później zmieniłem na inne drożdże które są górnej fermentacji 

Nie pisz posta pod postem, tylko edytuj.

Zdjęcie to może być nieaktualne.

Nawet przy drożdżach górnej fermentacji powinieneś mieć lodówkę, albo jakieś pomieszczenie z temperaturą ok 16-17 stopni, jak chcesz fermentować w pokojowej to słabo to widzę, chyba że te drożdże to kveiki.

Link to comment
Share on other sites

Z tą lodówką pełna zgoda, ciężko bez niej zrobić świetne piwo, ale nie przesadzajmy, bo kto kupuje lodówkę do pierwszej warki. Zwłaszcza jak temperatury spadły i da się kombinować z przenoszeniem wiadra w różne miejsca albo zbudować za kilkadziesiąt złotych lodówkę ze styropianu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.