gen.Jomini Posted October 12, 2021 Share Posted October 12, 2021 (edited) Witam Taka moja pierwsza receptura na niemieckiego pilsa, składniki z Pilsa DE z Pinty - bardzo mi smakuje, więc spróbuję. Proszę o uwagi, co można by poprawić: Słód pilzneński - 3,5kg słód carapils - 500gr - nie wiem, czy nie za dużo słód wiedeński - 1kg Zacieranie: 62st - 60min. lub dłużej 72st - 30min Chmielenie: 60min - 30gr Hallertau Tradition 30min - po 20gr Mittelfruch i Hersbrucker 0 min - po 20gr Mittelfruch i Hersbrucker Drożdże - FM 31 Bohemska Rapsodia, starter To chyba wszystko, Edited October 12, 2021 by gen.Jomini Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted October 12, 2021 Share Posted October 12, 2021 1 godzinę temu, gen.Jomini napisał: nie wiem, czy nie za dużo Wg mnie zdecydowanie za dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gen.Jomini Posted October 12, 2021 Author Share Posted October 12, 2021 200gr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 12, 2021 Share Posted October 12, 2021 Ja tylko do drożdży. Skoro Pinta pisze w34/70 to dlaczego nie one? No i skoro Pils DE to czemu Bohemska Rapsodia a nie Bawarska Dolina? Piwo piłem raz jeden, dawno temu i nie pamiętam, więc się o zasypie nie wypowiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gen.Jomini Posted October 13, 2021 Author Share Posted October 13, 2021 Co do drożdży - chciałem użyć płynnych, bo niby dają lepszy profil smakowy, niż suchary, no i to byłby mój pierwszy, jak używam płynnych. I faktycznie, Bawarska Dolina - gdzieś mi umknęły, jak przeglądałem, co by tu użyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts