Jump to content

Pils DE


gen.Jomini
 Share

Recommended Posts

Witam

Taka moja pierwsza receptura na niemieckiego pilsa, składniki z Pilsa DE z Pinty - bardzo mi smakuje, więc spróbuję.

Proszę o uwagi, co można by poprawić:

 

Słód pilzneński - 3,5kg

słód carapils  - 500gr - nie wiem, czy nie za dużo

słód wiedeński - 1kg

Zacieranie:

62st - 60min. lub dłużej

72st - 30min

Chmielenie:

60min - 30gr Hallertau Tradition

30min - po 20gr Mittelfruch i Hersbrucker

0 min - po 20gr Mittelfruch i Hersbrucker

 

Drożdże - FM 31 Bohemska Rapsodia, starter

 

To chyba wszystko,

Edited by gen.Jomini
Link to comment
Share on other sites

Ja tylko do drożdży. Skoro Pinta pisze w34/70 to dlaczego nie one? No i skoro Pils DE to czemu Bohemska Rapsodia a nie Bawarska Dolina?

Piwo piłem raz jeden, dawno temu i nie pamiętam, więc się o zasypie nie wypowiem.

Link to comment
Share on other sites

Co do drożdży - chciałem użyć płynnych, bo niby dają lepszy profil smakowy, niż suchary, no i to byłby mój pierwszy, jak używam płynnych.

I faktycznie, Bawarska Dolina - gdzieś mi umknęły, jak przeglądałem, co by tu użyć.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.