Skocz do zawartości

Pils DE


gen.Jomini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Taka moja pierwsza receptura na niemieckiego pilsa, składniki z Pilsa DE z Pinty - bardzo mi smakuje, więc spróbuję.

Proszę o uwagi, co można by poprawić:

 

Słód pilzneński - 3,5kg

słód carapils  - 500gr - nie wiem, czy nie za dużo

słód wiedeński - 1kg

Zacieranie:

62st - 60min. lub dłużej

72st - 30min

Chmielenie:

60min - 30gr Hallertau Tradition

30min - po 20gr Mittelfruch i Hersbrucker

0 min - po 20gr Mittelfruch i Hersbrucker

 

Drożdże - FM 31 Bohemska Rapsodia, starter

 

To chyba wszystko,

Edytowane przez gen.Jomini
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko do drożdży. Skoro Pinta pisze w34/70 to dlaczego nie one? No i skoro Pils DE to czemu Bohemska Rapsodia a nie Bawarska Dolina?

Piwo piłem raz jeden, dawno temu i nie pamiętam, więc się o zasypie nie wypowiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.